Bil

Nordmenn tar større risiko når de kjører i utlandet

Om lag 180 nordmenn blir skadd i trafikkulykker i utlandet hvert år, viser en ny undersøkelse. Flere sier at de dropper bilbelte når de er på ferie.

BILBELTE: Rundt 9 prosent av de spurte sier at de dropper bilbelte dersom de er i et land hvor det oppleves som mindre vanlig, ifølge undersøkelsen. Illustrasjonsfoto: Tono Balaguer, NTB-Scanpix

 • Ntb

Hver fjerde nordmann på ferie i utlandet kjører bil, viser undersøkelsen, som er gjennomført av TNS Gallup på vegne av Europeiske Reiseforsikring og Trygg Trafikk.

Rundt 9 prosent av de spurte sier at de dropper bilbelte dersom de er i et land hvor det oppleves som mindre vanlig. Fire prosent av dem som leier kjøretøy i utlandet, leier scooter eller motorsykler. Av disse oppgir 10 prosent at de kjører uten hjelm.

En undersøkelse fra Forbrukerrådet viser at hver tiende nordmann som leier bil, ikke gransker bilen, verken ved henting eller levering. Det kan føre til konflikt med leiebilfirmaet og trolig ekstrakostnader.

— For å unngå konflikt er det viktig å undersøke bilen sammen med utleier før du leier, og når du leverer bilen tilbake. Få med alle skader i kontrakten, selv den minste ripe, eller forlang en annen bil. Ta gjerne bilder som dokumentasjon, oppfordrer kommunikasjonsrådgiver Martin Skaug Halsos i Forbrukerrådet.

Forbrukerrådet anbefaler også å bruke kredittkort når du leier bil, og i tillegg sjekke om reiseforsikringen dekker skader på leiebil før du kjører av gårde.

Les også:

 1. Les også

  Slik oppfører vi oss annerledes når vi kjører i ferien

 2. Les også

  Vi kjører mer i fylla på ferie enn hjemme

Relevante artikler

 1. BIL

  Mange uerfarne sjåfører skal ut på veien i sommer. Disse feilene fører oftest til alvorlige ulykker.

 2. BIL

  Leie bil i utlandet i sommer? Pass deg for disse fellene

 3. BIL

  Barnesete i leiebil: Ikke glem sikkerheten – ta med eget sete på ferie

 4. BIL

  Skal du på bilferie i sommer? Les disse tipsene først.

 5. VERDEN

  Skal du leie bil i sommerferien?

 6. REISE

  Ung og reiseklar? Du kan spare mye på å forsikre deg riktig