Bil

Slik bør du ikke pakke feriebilen

Unngå at vinterferien blir et mareritt.

Vinterferien er like rundt hjørnet, og tradisjonelt er det en del kjedelige episoder som kunne vært unngått dersom bilistene hadde planlagt ferieturen bedre, ifølge NAF.

Men det er noen grep man kan ta, dersom man ønsker å gjøre turen enklere, mer behagelig og ikke minst tryggere.

Vi har snakket med Jan Ivar Engebretsen fra NAF om hva som kan være lurt å huske på når man skal på bilferie i Norge.

Pakking

— Det er viktig å pakke riktig. Den største og tyngste bagasjen bør ligge lengst frem og nederst i bagasjerommet. Det blir som med en båt, når man har den største og tyngste bagasjen øverst krenger det mer og blir mer ustabilt.

Tenk også nøye over hva du skal ha med. Pakk halvparten av det du hadde med sist, så får man gå med samme skjorte to dager på rad.

Vekt
 • Flere punkter knyttet til vekt er viktig å tenke på. Lufttrykket må være riktig i forhold til vekten av bilen. Og vekten blir jo større med flere personer og mer bagasje i bilen.

Se på vognkortet hvor mye vekt som er tillatt i bilen. Her må man ikke glemme at også passasjerenes vekt skal regnes med!

Tillatt takvekt er også et eget punkt på vognkortet. Mange kjører med takboks hele året, og da er det viktig at man husker å regne med vekten av takboksen.

I bilen
 • Her er det viktig at harde, løse gjenstander ikke ligger løst. Det gjelder også leker og ting barna bruker for å få tiden til å gå. Det gjelder for eksempel bil-dvdspillere, som hvis de er løse kan bli et dødbringende våpen ved en kollisjon.
Fjelloverganger
 • Når man planlegger å krysse fjelloverganger om vinteren finnes muligheten for uforutsette stopp. I januar måtte for eksempel 200 bilister overnatte i Vågslidtunnelen på Haukeli.

Derfor er det lurt å ha med varme klær, varmt fottøy, mat og varm drikke. Lue er også lurt, når hjernen er kald tenker den dårligere.

Hvis man er kald og sulten kan det fort bli en utfordring for miljøet og de familiære relasjonene inne i bilen.

Et lurt tips er å legge mat, varm drikke og varseltrekant innerst i bagasjerommet nærmest seteryggen. På de fleste nyere biler kan man bikke seteryggen fremover. Dermed blir det lett å få tak i det man trenger uten å gå ut av bilen. Baksiden av bilen kan jo også ha fått seg en smell og være vanskelig å åpne.

Les også:

Relevante artikler

 1. BIL

  Bilferie i sommer? Denne vanlige pakketabben kan koste deg livet i trafikken.

 2. BIL

  Bilferie i sommer? Her får du gode råd på veien.

 3. BIL

  Skal du på bilferie i sommer? Les disse tipsene først.

 4. REISE

  Flyvertinnen og reiseekspertens tips: Slik reiser du best med barn

 5. A-MAGASINET

  Kjenner du på flyskammen? Ta en sykkelferie i stedet

 6. REISE

  Slik gjør du reisen med barn enklere