Motor

«Børnernes» fristed: – Festivalen er blitt større og større

På en 300 meter lang asfaltstripe foran 3000 mennesker «børnes» det så blårøyken står. Enkelte med treski på taket.

UNDERHOLDNING: Folk kommer for å se og bli sett. Foto: Jørn-Arne Tomasgard

 • Jørn-Arne Tomasgard

Motorfestivaler er fristed for folk som er langt over middels interessert i ragging, bil og motor.

Av det mer spektakulære som kan skje på slike festivaler er at du på et avgrenset område og i organiserte former får lov å tråkke flatt og svi gummi – såkalt børning. En aktivitet som er strengt forbudt i trafikkbildet ellers.

På Motorfestivalen i Stryn treffer vi Kåre Skarshaug og kameratgjengen fra Fosnavåg. Skarshaug er en av dem som stiller opp i konkurransen bak gjerder og betongelementer der det gjelder å skape mest mulig røyk ved å la bakhjulene spinne mot asfalten.

KAMERATSKAP: – Uskyldig moro, mener Kåre Skarshaug (29, t.h.). Her sammen med kompis og støtteapparat Peter Åsebø (21). Foto: Jørn-Arne Tomasgard

Det er et enormt støynivå, barn blir bedt om å holde seg for ørene for ikke å få hørselsskader.

Skarshaug som er bilmekaniker av yrke, innrømmer at han i mangel av treningsbane har brukt offentlige veier for å bli så god til å børne som han er. Og at det har fått sine konsekvenser.

Du skal vite hva du driver med. Børning kan føre til at bilen tar løs og du mister kontrollen, det kan være farlig for både deg selv og andre. Han har mistet lappen fem ganger.

Les også

Dette regnestykket har du kanskje ikke lyst til å se: Så mye koster bilen deg årlig

BRUKER DET MAN HAR: Sarah Johansen (17) fra Loen fikk kompisen Nikolai Dispen Lødemel (17) fra Stryn til å heise seg opp med lesseapparat for at hun skulle se bedre. Foto: Jørn-Arne Tomasgard

Les også

Politiet svarer: Hva skal til for å miste lappen i prøvetiden?

Han forteller at kameratene er med og spleiser på nye dekk. Det er selvsagt enorm slitasje på bakdekkene som spinner rundt i vill fart for å lage røyk. De er en stor gjeng som drar på motorfestival i egen buss. På kvelds- og nattetid er det sosialt liv og fest. D.D.E spilte opp i sentrum kvelden vi var der.

MASSE PUBLIKUM: Hovedtribunen på Motorfestivalen ser slik ut. 2000–3000 publikummere samler seg for å se motorshow. Foto: Jørn-Arne Tomasgard

PARADE: Det er et mektig syn når flak av noen amerikanske veteranbiler kjører i parade gjennom sentrum. Foto: Jørn-Arne Tomasgard

10.000 på festival

I turistkommunen Stryn er det skapt en hel flora av festivaler for å få ting til å skje slik at enda flere skal komme til stedet. Den største er Motorfestivalen som ble arrangert for 12. gang i år. Cirka 10.000 motorentusiaster og andre skuelystne samles denne helgen for å vise frem og se på nye og gamle biler, amcar, traktorer, motorsykler og storbiler.

En av de andre festivalene som arrangeres her, er Treskifestivalen. Når Kåre Skarshaug børner rundt med treski på taket i 30 varmegrader, er det et vink til den festivalen.

– Vi drar aldri til Stryn uten ski!

Les også

Nå kan du ta en av verdens bratteste gondolbaner – i Norge

ALDRI UTEN SKI: – Vi drar aldri til Stryn uten ski, sier Kåre Skarshaug som her er i aksjon med sin Volvo 740 turbo. Foto: Jørn-Arne Tomasgard

Politiet ser ikke med like milde øyne på børning som vår venn fra Fosnavåg. En motorfestivaldeltager ble fratatt førerkortet fordi han børnet i paraden gjennom sentrum. Her gjelder det å skille offentlig vei og lukket område.

Les også

Slik klarer tobarnsfamilien seg uten bil. Her er alternativene dersom du vurderer det samme

HØY LYD: Barn ble bedt om å holde for ørene på grunn av lydnivået. Aurora (1) og mamma Isabell Hatlenes fra Flatraket tok konsekvensen. Foto: Jørn-Arne Tomasgard

Jobber med bil og motor

I det daglige jobber kompisene vi snakker med i litt røffe yrker. En er biloppretter, en annen er sjarkfisker. De innser at der er en sammenheng mellom yrkesliv og det at du søker mot dette festivalmiljøet.

– Kan man være regnskapsmedarbeider og drive med børning?

– Du kan det, men det er vel mest slik at vi som holder på med dette også jobber i yrker som har med bil og motor å gjøre, innser Kåre.

– Hva sier foreldrene dine til at du driver med dette?

– De liker det ikke. Men de har akseptert at det er en interesse jeg har.

Motorfestivalen i Stryn er en av mange som arrangeres. Et nettsøk viser at det er lignende festivaler på steder som Rudskogen, Lista og i Ose i Setesdal. I tillegg er det ulike treff for både veteranbiler, amcar og motorsykler.

Les også

Her er biler eierne kan tjene rått på

EGET KJØRETØY: Emil James Sæten viste frem sin egen doning på motorfestival. Pappaen har bygget den. Foto: Jørn-Arne Tomasgard

SVIDD GUMMI: Her ser man effekten av å børne – det oppstår store mengder røyk på grunn av at dekket spinner rundt i enorm fart. Du skal vite hva du driver med, og aktiviteten er ulovlig på norske veier. Foto: Jørn-Arne Tomasgard

Bygget sykkelen selv

Vinneren av motorsykkelklassen på festivalen vi var på, ble Trond Sunde, bosatt i Oslo, men opprinnelig fra Stryn. Han forteller at han har bygd sykkelen selv. Det er en Harley Davidson 66 Shovelhead Electra-Glide.

– Jeg bodde fire år i Houston i USA fordi kona mi jobbet der. Sykkelen var mer eller mindre et vrak og plukket fra hverandre i deler da jeg kjøpte den i Ohio. Tilsammen bygde jeg fem sykler mens jeg var i USA. Da jeg kom tilbake til Norge for noen måneder siden, fikk jeg tak i dette S-skiltet som opprinnelig kommer her fra området, sier Sunde.

Han synes det er moro å komme tilbake til hjembygden på motortreff.

– Veldig kjekt! Det var vel amcarklubben her som tok initiativet. Festivalen er blitt større og større. Når det er motorfestival, er det liv og røre i gatene her, og det er moro.

 1. Les også

  Stor kåring: Her bør du spise langs veien i sommer

FIKK FØRSTEPRIS: Trond Sunde bygget denne Harley Davidson 66 Shovelhead Electra-Glide mens han bodde i Texas. Foto: Jørn-Arne Tomasgard

Les mer om

 1. Bil
 2. Festival
 3. Stryn

Relevante artikler

 1. MOTOR

  Ekspertene svarer: Bør jeg velge et sjeldent bilmerke?

 2. MOTOR

  Tesla slått av Hyundai – i kappløp om rekkevidde

 3. MOTOR

  Bilvrak i hagen blir ofte sett på som søppel. For Bente Brenna og ektemannen er det blitt en uvanlig suksess

 4. MOTOR

  Rekordmange har fylt feil drivstoff på bilen i år, ifølge NAF: – Ekstremvarme har skylden

 5. MOTOR

  Mobilen gir deg svar på speedometeravvik

 6. MOTOR

  Størst andel blir tatt for råkjøring på E6