Pusse opp hjemme? Her er en god grunn til å vente til sommeren
Det er tre ting du kan gjøre for å unngå heksesot i hjemmet ditt.
Fem spørsmål og svar om heksesot
Ekspert: Kolbjørn Mohn Jenssen
Utdanning: Biolog (mykologi) fra Universitetet i Oslo
Jobber med: Daglig leder i Mycoteam, jobber med inneklimarelaterte problemer
1. Hva er heksesot?
– Heksesot er et resultat av en kjemisk reaksjon mellom avdamping fra kjemiske forbindelser i bygningsmaterialer som lim, lakk og maling, og ultrafine sotpartikler i luften. De ultrafine partiklene bygger seg større slik at de setter seg på overflater, forklarer Jenssen og fortsetter:
– Fenomenet ble man klar over når personer som hadde bodd i samme leilighet i mange år uten problemer, plutselig opplevde å få sort sot på veggene etter oppussing og maling.
2. Hva kjennetegner heksesot?
– Det typiske er at heksesoten kommer raskt, som regel i løpet av uker eller noen få måneder. Har du pusset opp og opplever at det blir svart i kjøkkenskap, kjøleskap, skuffer og rundt lysbrytere kort tid etter, er det et tegn på heksesot, sier Jenssen.
I snitt har 64 personer omkommet i brann hvert år siden 1979: Her bør du plassere røykvarslerne for å minimere risikoen
3. Hvor utbredt er problemet og er det farlig?
– Heksesot er blitt vesentlig mindre problem de siste årene. Vi regner med at produktene er forbedret og at noen av versting-produktene er ute av markedet.
– Når det gjelder helseskader, har det vært spekulert i om det er særlig heldig å puste inn denne kjemien. Jeg liker det ikke, men jeg tør ikke svare på hvorvidt det er farlig. Jeg vet imidlertid at noen har nektet barna sine å være hos bestemor fordi de fikk svart snørr av å være der.
4. Hva kan man gjøre for å unngå heksesot?
Unngå å male om vinteren:
– Ikke puss opp på senhøsten og vinteren, da er man inne i en kald og tørr periode. Vent heller til våren og sommeren. Når du har malt, bør du sørge for å varme opp rommet godt og lufte skikkelig. Da reduseres sjansen for å få heksesot.
Legg på sperregrunn på gipsplaten før du maler:
– Sperregrunn hindrer heksesot i å oppstå. Bruker du ikke sperregunn, vil 90 prosent av kjemien som er med på å gi heksesot kunne bli værende igjen i gipsplaten i inntil tre til fem år før den forsvinner, sier Jenssen og utdyper:
– Legger du på en sperregrunn på gipsplaten går ikke denne kjemien inn, og alt fordampes innen noen dager hvis du lufter godt. På den måten unngår du heksesot – med mindre du tenner en haug med stearinlys de første dagene.
Unngå bruk av stearinlys de første dagene etter oppussingen:
– Utstrakt bruk av stearinlys de første ukene etter at veggene er malt, er en dårlig idé. Årsaken er at mye av kjemien fremdeles sitter igjen i malingen. Når den blir tilført ultrafine sotpartikler, vil dette sette seg på overflatene.
5. Hvordan kan man bli kvitt heksesot?
– Vask med spesialvaskemiddel som er beregnet på sot og nikotinfjerning. Du kan også bruke utvendig husvaskmidler som tar heksesot godt.
– Når du har vasket det vekk, ville jeg ha varmet opp rommet til 25–28 grader i et par timer og luftet godt så du blir kvitt restene av kjemien.
– Hvis misfargingen fremdeles sitter igjen, ville jeg lagt på en sperregrunn på gipsplaten og malt på nytt. Noen lysbrytere, plastgjenstander og ferdigbehandlede overflater kan være vanskelig å få rene.