Pusse opp hjemme? Her er en god grunn til å vente til sommeren

Det er tre ting du kan gjøre for å unngå heksesot i hjemmet ditt.

HEKSESOT: Heksesot er et plagsomt problem, men er mulig å unngå med enkle grep.

Fem spørsmål og svar om heksesot

Ekspert: Kolbjørn Mohn Jenssen

Utdanning: Biolog (mykologi) fra Universitetet i Oslo

Jobber med: Daglig leder i Mycoteam, jobber med inneklimarelaterte problemer

1. Hva er heksesot?

– Heksesot er et resultat av en kjemisk reaksjon mellom avdamping fra kjemiske forbindelser i bygningsmaterialer som lim, lakk og maling, og ultrafine sotpartikler i luften. De ultrafine partiklene bygger seg større slik at de setter seg på overflater, forklarer Jenssen og fortsetter:

EKSPERTEN: Kolbjørn Mohn Jenssen, daglig leder i Mycoteam.

– Fenomenet ble man klar over når personer som hadde bodd i samme leilighet i mange år uten problemer, plutselig opplevde å få sort sot på veggene etter oppussing og maling.

2. Hva kjennetegner heksesot?

– Det typiske er at heksesoten kommer raskt, som regel i løpet av uker eller noen få måneder. Har du pusset opp og opplever at det blir svart i kjøkkenskap, kjøleskap, skuffer og rundt lysbrytere kort tid etter, er det et tegn på heksesot, sier Jenssen.

Les også

I snitt har 64 personer omkommet i brann hvert år siden 1979: Her bør du plassere røykvarslerne for å minimere risikoen

3. Hvor utbredt er problemet og er det farlig?

– Heksesot er blitt vesentlig mindre problem de siste årene. Vi regner med at produktene er forbedret og at noen av versting-produktene er ute av markedet.

– Når det gjelder helseskader, har det vært spekulert i om det er særlig heldig å puste inn denne kjemien. Jeg liker det ikke, men jeg tør ikke svare på hvorvidt det er farlig. Jeg vet imidlertid at noen har nektet barna sine å være hos bestemor fordi de fikk svart snørr av å være der.

PÅ VEGGER OG TAK: Heksesoten vises ofte godt i kriker og kroker.
LYSBRYTERE: Det kan være vanskelig å få heksesoten bort fra plastartikler, som for eksempel lysbrytere.

4. Hva kan man gjøre for å unngå heksesot?

Unngå å male om vinteren:

– Ikke puss opp på senhøsten og vinteren, da er man inne i en kald og tørr periode. Vent heller til våren og sommeren. Når du har malt, bør du sørge for å varme opp rommet godt og lufte skikkelig. Da reduseres sjansen for å få heksesot.

Legg på sperregrunn på gipsplaten før du maler:

– Sperregrunn hindrer heksesot i å oppstå. Bruker du ikke sperregunn, vil 90 prosent av kjemien som er med på å gi heksesot kunne bli værende igjen i gipsplaten i inntil tre til fem år før den forsvinner, sier Jenssen og utdyper:

– Legger du på en sperregrunn på gipsplaten går ikke denne kjemien inn, og alt fordampes innen noen dager hvis du lufter godt. På den måten unngår du heksesot – med mindre du tenner en haug med stearinlys de første dagene.

Unngå bruk av stearinlys de første dagene etter oppussingen:

– Utstrakt bruk av stearinlys de første ukene etter at veggene er malt, er en dårlig idé. Årsaken er at mye av kjemien fremdeles sitter igjen i malingen. Når den blir tilført ultrafine sotpartikler, vil dette sette seg på overflatene.

I KJØKKENSKAP: Heksesot på innsiden av kjøkkenskap.
INNI KJØLESKAPET: Heksesoten kommer seg inn overalt – også i kjøleskapet.

5. Hvordan kan man bli kvitt heksesot?

– Vask med spesialvaskemiddel som er beregnet på sot og nikotinfjerning. Du kan også bruke utvendig husvaskmidler som tar heksesot godt.

– Når du har vasket det vekk, ville jeg ha varmet opp rommet til 25–28 grader i et par timer og luftet godt så du blir kvitt restene av kjemien.

– Hvis misfargingen fremdeles sitter igjen, ville jeg lagt på en sperregrunn på gipsplaten og malt på nytt. Noen lysbrytere, plastgjenstander og ferdigbehandlede overflater kan være vanskelig å få rene.