Disse regningene bør du utsette hvis du har dårlig råd

Hvis du mister jobben eller får betalingstrøbbel, er det noen regninger som er dyrere og farligere å utsette enn andre. Noen av dem kan velte hele økonomien din.

BETAL REGNINGER I RIKTIG REKKEFØLGE: Kniper det økonomisk? - En forholdsvis liten regning som NRK-lisensen kan velte hele situasjonen din. Det samme gjelder for kommunale utgifter eller en telefonregning. Det er mye dyrere å la disse tikke og gå enn å ikke betale studie- eller boliglånet, sier Silje Sandmæl. FOTO: NTB Scanpix

— Folk pleier å være veldig flinke til å betale på boliglånet sitt. I stedet legger man øvrige regninger i skuffen og utsetter dem, sier «Luksusfellen»-programleder og forbrukerøkonom i Dnb, Silje Sandmæl.

For en del nordmenn er økonomien skrantende etter fallende oljepriser og økt arbeidsledighet. Og hva gjør man med boliglånet og forholdet til banken hvis man mister jobben?

— Mitt råd er å prioritere i riktig rekkefølge i henhold til hva som er dyrest å utsette, sier Sandmæl.

Vi kan garantere at du får det mer ryddig hjemme om du følger denne fine listen:

Dette er billigst for deg

Bolig— og studielånet er det «billigste» du kan utsette, mener forbrukerøkonomen.

- LAG BUDSJETT: Silje Sandmæl i DNB forteller at bare fire av ti nordmenn har oversikt over sin privatøkonomi. FOTO: NTB

— Når det kommer til boligen, kan man ta kontakt med banken og forlenge avdragstiden. Man kan også søke om avdragsfrihet. Det billigste du kan utsette å betale hvis du havner i en vanskelig økonomisk situasjon er boliglånet. Det er også den største utgiften for mange. Det er dyrere å ikke betale regningene. Da får man en forsinkelsesrente på 8,75 prosent, sier Sandmæl, og legger til:- Mange glemmer dessuten at manglende betaling av NRK-lisensen og kommunale utgifter kan føre til at det blir tatt pant i huset, og så må det tvangsselges. Det er altfor mange som glemmer dette.

Bakgrunn:

Kun fire av ti har oversikt over økonomien

Sandmæl er forundret over at så få nordmenn har oversikt over privatøkonomien sin. Da banken gjorde en undersøkelse sammen med Respons Analyse, viste den at bare fire av ti nordmenn har oversikt over pengebruken sin, mens syv av ti europeere har det.

— Jeg regner med at dette skyldes at det går bra her i Norge, mens man sørover i Europa har fått merke finanskrisen. Det første man bør gjøre hvis man mister jobben er å få oversikt over pengebruken sin. Da bør man sette opp et budsjett og kutte alle unødvendige utgifter.

Dette er mye enklere enn mange tror.

— For de fleste er det bare noen tastetrykk unna. De fleste store bankene har nemlig en regnskaps- og budsjettfunksjon. Disse sorterer alle transaksjoner på kontoen din i forskjellige poster. Når du drar kortet i butikken, registreres det som mat. Når du betaler strømmen, legges den utgiften under strøm. Dette er mye enklere enn folk tror, men mange får seg en overraskelse når de tar tjenestene i bruk. Man bruker mye mer penger på små, uviktige ting enn man tror, forklarer Sandmæl.

Det samme rådet gir forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan:

– Det første du bør gjøre den dagen du blir arbeidsledig er å skaffe deg oversikt over privatøkonomien din, og sette deg opp ett budsjett som er tilpasset din nye inntekt, sier hun til E24.no.

En løsning for noen?

Dette kan du gjøre

Etter å ha kjørt privatøkonomien gjennom testen, kan man legge opp til et budsjett basert på fjorårets utgifter. Alternativt kan man bruke kalkulatoren på sifo.no. Denne tar utgangspunkt i gjennomsnittforbruket i Norge.

— Hvis man etter dette ser at man ikke lenger har råd til sin egen bolig, er det beste alternativet alternativet å selge og gå over til noe mindre. Å gå ut i leimarkedet blir ofte enda dyrere, påpeker Sandmæl.

Men vær obs:

Men aller først ville hun prøvd å øke nedbetalingstiden eller søke om avdragsfrihet:

  • Har man for eksempel et lån på to millioner kroner, kan avdraget være rundt 4750 kroner i måneden. I tillegg har man renter og gebyrer på 4500. * Hvis man øker nedbetalingstiden fra 25 til 30 år, får man utgifter på rundt 1000 kroner mindre hver måned.
  • Hvis man får avdragsfrihet, betaler man kun rentene. Ingen av disse løsningene er gratis, for i det lange løp blir det dyrere.

Nå er det boligannonsene som jakter kjøperne, og ikke omvendt:

Dette er det letteste du kan utsette

Magnus Selven er fagansvarlig for rådgivingstjenesten i Skandiabanken. Han mener det aller letteste er å utsette studielånet.

- VÆR STRENG: Magnus Selven i Skandiabanken mener du må være litt strengere mot deg selv. FOTO: Skandiabanken

— Det kan man søke om på nett og få svar med én gang, sier han.- Ellers råder jeg folk til å se over økonomien. Mange har en drøss med abonnementer. Det går en hundrelapp her og en hundrelapp der til Netflix og Spotify og så videre. Det er klart man skal kose seg, men hvis det handler om å redde boligen, bør man si opp slike ting.

— Man er også i faresonen hvis man ser i regnskapet sitt at pengene bare akkurat strekker til. Da kan man få problemer hvis renten øker. Da kan man jo vurdere en fastrente, dersom banken kan tilby det, sier Selven.

Bør barna få ja til dyre merkeklær og eksklusive vesker?

— Vær litt streng med deg selv

Han råder nordmenn med skrantende økonomi til å skrinlegge alle prosjekter de måtte ha satt i gang før de for eksempel mistet jobben.

— Hvis du hadde planer om å pusse opp, må du droppe det en stund. Husk også at forbrukslån er noe du kan håndtere der og da, men det kan bli din verste fiende til slutt. Ta en runde med deg selv og vær litt streng. I Norge tjener folk så bra at man gjerne får et overforbruk. Da må man se på utgiftene og spørre seg om man virkelig trenger alt man bruker penger på, sier Selven.

I år bruker vi 70 milliarder på å pusse opp:

Dette kan velte alt

— Bolig- og studielånet har lavest rente. Derfor er det ideellt disse man bør utsette, sier Sandmæl.

Hun påpeker at det aller viktigste er å ha dialog med alle du skylder penger.

— En forholdsvis liten regning som NRK-lisensen kan velte hele situasjonen din. Det er noe folk ikke tenker over. Det samme gjelder for kommunale utgifter eller en telefonregning. Det er mye dyrere å la disse tikke og gå.

Tror du at du har best rente i nabolaget? Det er slett ikke sikkert, sjekk vårt rentekart her

Ettersom du har lest så langt har du kanskje lyst og tid til å lese mer? Her er noen anbefalte hjemme-hos-reportasjer:

En ærverdig leilighet i Parkveien:

Selger du leilighet med skader, må du stå til ansvar for feil du ikke visste om: