Maur i huset? Slik blir du kvitt dem

Maur kan gjøre skade på hus og hytter. Men du kan unngå å få maur inn.

MAUR INNE: Maur kommer seg inn via sprekker og åpninger. De kan potensielt gjøre stor skade.

Fem spørsmål og svar om maur og hvordan bekjempe dem.

Eksperten: Preben S. Ottesen.

Jobber som: Direktør ved avdeling for skadedyrkontroll, Folkehelseinstituttet.

Utdanning: Dr.philos.

EKSPERT: – Husk at maur er mange arter med høyst ulike levevis, sier direktør ved avdeling for skadedyrkontroll, Preben S. Ottesen, ved Folkehelseinstituttet.

1. Hvordan og hvorfor kommer det maur inn i hus, hytter og leiligheter?

– De kommer inn gjennom det som er av sprekker og åpninger. Det er tre årsaker til det: De finner et bra sted hvor de kan anlegge sine bol, de finner mat, og de er tilfeldige gjester.

2. Hva er de vanligste maurtypene i norske boliger, og hvordan ser de ut?

– Dette er de fire maurartene vi får flest henvendelser om:

  1. Stokkmaur
  2. Svart jordmaur
  3. Sauemaur
  4. Rød skogsmaur

– Er du i tvil om hva slags maur du har fått i hus, kan du sende inn dyr til Folkehelseinstituttet for analyse, legger han til.

3. Hva kan maur ødelegge innendørs?

– Stokkmaur gnager i friskt trevirke for å lage plass til sine bol – de spiser ikke treet. I verste fall kan stokkers bæreevne svikte. Andre maur klarer bare å gnage i råteskadet, mykt trevirke. Da er jo råten et større problem en mauren. Men både de og stokkmaur elsker å gnage i isopor-isolasjon der det er varmt, for eksempel under baderomsgulv med varmekabler. Det er jo en lei skade, sier Ottesen.

– Noen ganger kan rød skogsmaur bygge tue inne i en vegg, og det kan medføre fuktskader. Er man uheldig og får tropiske maur innendørs, som faraomaur, kan de bli svært tallrike og spise på alt som er av matvarer. På sykehus har de krabbet under bandasjer og spist av sår på pasienter.

4. Hvordan kan en best bekjempe maur?

– Kommer veldig an på arten. Mange kan tas med forgiftet åte dersom man rydder unna andre matkilder. Ved bygningsskade kan dette repareres slik at mauren må finne et annet sted.

– Gamle vedlagre inntil hyttevegg øker risiko for stokkmaur. Steinheller på jord eller sand rett utenfor huset er bra bolsteder for svart jordmaur, og de kommer da ofte inn i hus etter mat. Mange tyr til giftsprøyting som første tiltak, men mye kan altså gjøres giftfritt og som forebygging.

Les også

Nå kommer småkrypene på besøk

5. Kan man på noen måte unngå å få maur på besøk hjemme?

– Du kan vel aldri være garantert, men bor du i en blokk litt oppover i etasjene, er risikoen minimal – med mindre blokken får besøk av de tropiske artene, som faraomaur, spøkelsesmaur, storhodemaur eller andre.

– Men husk at maur ute i naturen er nyttige skapninger! Vi har ingen grunn til å hate maur i utgangspunktet. Og bygger du hus eller hytte i skogkanten, flytter du jo inn i maurens rike. Da må man akseptere at mauren har rett til å ha tuen sin nær huset ditt, sier Ottesen.