Bolig

Disse inneplantene er enklest å holde

Lite vann, lite stell. Likevel fine og dekorative.

Orkide er populært og allsidig.
  • Christine Gulbrandsen

Det handler ikke så mye om hva navnet på planten er. Det viktigste for å lykkes med stueplantene, derimot, er hvordan de ser ut, hvordan du har det hos deg og hva slags vanner du er.

– He he, ja, for det er veldig mange stueplanter som drukner snarere enn tørker. Så velg planter etter hvor god du er til å vanne, sier Marianne Utengen, gartner i Det norske hageselskap.

Velg utifra plassering

Men hun er også opptatt av at man velger ut planter som passer til der man har tenkt å ha dem. Har du for eksempel en solrik og varm leilighet, hvor du har tenkt å sette planten i vinduskarmen som kanskje også har en radiator under seg, så bør du velge planter med tykke blader, råder Utengen.

– Det kan være alt fra kaktus til sukkulenter. De lagrer vann i stengel og blader, og tåler disse forholdene godt, sier hun og forteller i samme slengen at planter med tynne, skrale blader tåler ikke varme og sterk sol.

Og dersom du skal ha en plante til en mørk gang uten mye dagslys, bør du finne en plante med store blader, gjerne så store som tallerkener – og i hvert fall med en bredde på 10-12 cm. Slike planter er gode til å fange opp mest mulig av det dagslyset som er tilgjengelig.

– Dessuten, ingen planter vil ha trekk, våt jord og dårlig med dagslys. Det er en skikkelig dårlig kombinasjon og oppskriften på å mislykkes, sier hun.

Les også Sjekk den flotte hagen til Kirsti Håtveit!

Orkide er populært og allsidig.

Orkide, gullranke og hoya

Det selges mye orkideer i norske blomsterforretninger. Og selv om det er mange regler for hvordan de skal ha det, er Utengens erfaring at de tåler utrolig mye.

– De tåler nesten alt fra null dagslys til full sol. Det er en grunn til at den er så populær! Hun mener at orkideen derfor er en allsidig plante, som de fleste klarer å stelle.

– Og klarer man ikke det, så har man kanskje fått med seg et dårlig eksemplar hjem.

En annen plantegruppe, som er enkel å stelle, er hoyaene. De tåler også det meste – alt fra full sol til lite dagslys, sier gartneren.

Orkide er populært og allsidig.

Gullranke og Zamioculcas

Gullranke er en annen klassiker. Det er ikke uten grunn at den ofte står i kontorlandskap, for den tåler det aller meste.

Det kan Tove Ladstein, informasjonsansvarlig i Opplysningskontoret for blomster og planter, skrive under på. Hun har hatt en gullranke hjemme i årevis, og erfart at den både tåler skygge og å bli litt mishandlet.

– Jeg har sikkert hatt den i 15 år. Jeg har tvunnet den rundt en mosestokk og den ser helt fin ut, sier hun.

Zamioculcas er annen allsidig plante. Den tåler både mørke og full sol, litt på lik linje som som orkideen, forklarer Utengen. Selv har hun demontert en slik plante, fordi hun var så nysgjerrig på hvordan den klarer seg.

– Det jeg så, var at det nedi jorda vokser en knoll-lignende sak, hvor den sparer opp til dårligere tider.

Orkide er populært og allsidig.

Les også Har du giftige planter i hagen?

– Ikke kast og bruk

Planter med blomster vil alltid kreve litt mer av deg enn en grønn plante. Det er fordi den blomstrende planten bruker energi og kraft på å lage blomster.

Så derfor, dersom du ha det lettstelt inne, bør du satse på de grønne plantene.

– Men ingen bruker så mye penger på bruk- og kast blomster som nordmenn, sier Utengen og fortsetter:

– Det er jo egentlig litt trist med tanke på miljøperspektivet. Så jeg tenker at man burde ta godt vare på de blomstene eller plantene man har.

Det betyr at man en gang i blant bør plante om inneplantene og la dem få større potte og mer jord. Dessuten bør man huske på å gjødsle dem i blant.

– Da kan du ha en plante i årevis, avslutter hun.

TIPS:

Kjøp planter og blomster i blomsterbutikken – og ikke matbutikken. I matbutikken står de gjerne ved grønnsaksdisken, hvor høstet frukt skiller ut en aldringsgass som gjør at plantene får dårligere kvalitet. Det går i størst grad ut over snittede roser, deretter blomstrende planter.

Gjødsle plantene fra mars til september. Bruk flytende gjødsel du får kjøpt hvor som helst og følg bruksanvisningen.

Les mer om

  1. Abito