Boligprisene for februar: Moderat prisvekst med 0,5 prosent

– Det er en trend med flate priser. Markedet er selektivt, sier Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge.

ROLIG: Det var en knapp prisvekst i februar, viste boligprisstatistikken.

Boligprisene i Norge steg nominelt med 0,5 prosent i februar 2019. Korrigert for sesongvariasjoner er prisene uendret, flate priser. Den sterkeste veksten var i Bodø og Fauske. Den svakeste utviklingen var i Bergen.

Boligprisene er nå 3,0 prosent høyere enn for ett år siden.

– Det er en moderat prisutvikling for februar å være. Vi har lagt bak oss flere måneder med moderat vekst, så det er en trend. Det er en trend med flate priser. Markedet er selektivt, sier Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge.

Tallene ble lagt frem av Eiendom Norge tirsdag formiddag. Boligprisstatistikken gis ut av Eiendom Norge i samarbeid med Eiendomsverdi og Finn.no.

Antallet solgte boliger var 6245 boliger i februar. Det er 4,4 prosent flere enn samme tid i fjor.

PRISENDRING: Christian Vammervold Dreyer og Eiendom Norge la frem boligprisene tirsdag formiddag.
Les også

Tolv tegn på at boligen din er attraktiv for kjøperne

Tar lenger tid å selge

Det tok 61 dager å selge bolig i februar, syv dager mer enn i 2018. Det betyr at markedet er balansert og kjøperne kan ta seg tid, ifølge Dreyer.

Det tok kortest tid i Fredrikstad/Sarpsborg, 28 dager, og lengst tid å selge i Kristiansand, 99 dager.

Boligene går heller ikke mye over prisantydning, slik man har sett tidligere i hektiske perioder. I februar gikk boligene 0,2 prosent over prisantydning i gjennomsnitt på landsbasis.

Store regionale forskjeller:

Moderat prisvekst i Oslo: Nominell prisvekst på 1,1 prosent. Vekst på 0,3 prosent sesongkorrigert. Det har vært en moderat prisvekst og tolvmånedersvekst på 5,1 prosent. Trenden med moderat vekst fortsetter fra 2018. Antall boliger for salg er ganske stabilt, og 5,8 prosent flere boliger ble solgt februar i år.

Lavere priser i Bergen: Landets svakeste sesongkorrigerte utvikling på -1,8 prosent. Bergen er en veldig spesiell by med tanke på månedlig utvikling, ifølge Dreyer. Det var en god januar, men nå har prisene gått ned 1,9 prosent nominelt og nesten det samme sesongkorrigert. Utviklingen er moderat. Det er en nedgang på antall salg og antall boliger lagt ut. Akvitetsnivået har vært lavt etter en rekordhøy januar, ifølge Dreyer.

Forventer utflating i Trondheim: 1,2 prosent nominell stigning og 0,2 prosent opp sesongkorrigert. Januar var sterk, mens februar var mer moderat. Aktivitetsnivået har holdt seg bra sammenlignet med februar i år. Noe nedgang i antall boliger lagt ut for salg, det kan skyldes vinterferien. Dreyer forventer en utflating i prisene, før det stiger igjen i mai på grunn av været. Spesielt vil det kunne ha noe i si i enebolig- og rekkehusmarkedet.

Treg februar i Stavanger: Boligprisene sank nominelt 1,1 prosent og sesongkorrigert -0,4 prosent. Hadde den svakeste tolvmånedersveksten med nedgang på 0,8 prosent. En ganske sterk januar ble fulgt av en ganske treg februar. Det er en stabil utvikling, ifølge Dreyer.

Boligsalget tok lang tid i Kristiansand: Det tok 99 dager å selge bolig, lengst i landet i februar. Prisene sank én prosent i februar nominelt og -0,6 prosent sesongjustert. Tolvmånedersveksten er på 0,2 prosent.

Moderat stigning i Tromsø: Prisene steg 1,3 prosent nominelt og 0,5 prosent sesongjustert. Tolvmånedersveksten er på 3,5 prosent, og det tok 53 dager å selge bolig i februar.

OmrådeEndring siste mndEndring siste årEndring siste fem år
Oslo1,1%5,1%50,0%
Bergen-1,9%0,9%14,6%
Trondheim1,2%1,4%17,7%
Stavanger og omegn-1,1%-0,8%-8,1%
Tromsø1,3%0,5%29,8%
Kristiansand1,0%0,2%10,4%
Hele Norge0,5%3,0%29,5%
Kilde: Eiendom Norge og Finns boligprisstatistikk
Les også

Seks ting som kan gjøre boligen din vanskeligere å selge

Høy aktivitet med ett unntak

Februar har vært preget av stor aktivitet i de største byene, med unntak av Bergen, ifølge Grethe Wittenberg Meier, administrerende direktør i Privatmegleren.

- Jeg er generelt overrasket over aktivitetsnivået med tanke på vær og VM. Det kommer ekstremt mange oppdrag inn i alle byene utenom Bergen, sier Meier.

Meglerne rapporterer om et bra antall besøkende på visning, men forteller at det kan ta litt tid å få i gang budrundene.

- Det er ikke kaotiske tilstander, men et velfungerende marked. Kjøperne har tid og mulighet til å velge, sier Meier.

Les også

Nå ser ikke boligannonsene på Finn.no slik ut lenger.

Prisoppgang på OBOS-leiligheter

OBOS har meldt at boligprisene har steget 5,2 prosent i Oslo-området så langt i år. For landet totalt steg prisene 3,3 prosent fra desember. Prisene er henholdsvis 7,2 og 6,3 prosent høyere enn samme tid i fjor.

– Prisoppgangen er fortsatt sterk, og godt over snittet for januar og februar de siste årene. Vi tror den positive prisutviklingen vil fortsette gjennom året, men med store variasjoner, sier konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i en pressemelding.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris i februar var 62.753 kroner i Oslo og 54.557 for landet sett under ett.


Boligprisstatistikken gis ut av Eiendom Norge i samarbeid med Eiendomsverdi og Finn.no. Finn.no og Schibsted-avisene er i samme konsern.