Bolig

Slik får du til et vakkert blomsterbed

Lite gjør hagen og hjemmet mer innbydende enn vakre blomsterbed. Med litt planlegging blir resultatet frodig og flott.

NATURLIG FLOTT: Duse, tilsynelatende viltvoksende vekster ispedd naturgress gir følelsen av blomstereng i hagen.
  • Axel Sandberg

Med blomsterbed står ikke alltid resultatene i forhold til innsatsen.

Det er mange variabler, fra hvilke stauder man velger, hvordan de plasseres i forhold til hverandre, jordkvaliteten, når de ulike artene blomstrer og hvor selve bedet ligger med tanke på sol og terreng.

Derfor er det ekstra viktig med planlegging.

– Ikke bare velg de plantene som står i blomst på hagesenteret akkurat når du er innom og ivrig. Se også etter planter som blomstrer etter sommerferien og utover høsten, selv om de ikke nødvendigvis ser så spennende ut tidlig i sesongen, råder hagearkitekt Guri Haavi.

GIR RÅD: Hagearkitekt Guri Haavi gir tips om hvordan å få til frodige og flotte blomsterbed.
PLANLAGT VILT: Det skal være litt vilt og tilsynelatende tilfeldig for tiden, men det krever planlegging.

Bladverket viktig

Det er fortsatt ikke for sent å sette i gang et vårbed, dersom man lar det bli med stauder i år – eventuelle blomsterløk må plantes til høsten.

– Et vakkert vårbed kan man lage både i sol og i halvskygge, gjerne under noen trær eller blant busker som spretter senere i sesongen. Plant noen bunndekkere som blomstrer tidlig. Da blir bedet raskt frodig og fint. Å sette inn noen blomsterløk som kan komme opp gjennom bladverket og danne et vårlig teppe, er også flott, foreslår Haavi.

Les også

Hva kan du gjøre i hagen nå? – Luking setter bedet tilbake til katastrofetilstand

Når man skal velge stauder til vårbedet, sats på noen med langvarig friskt bladverk. Bedet skal jo helst se velholdt ut gjennom hele sesongen, uten altfor mye vedlikehold.

– Bladverk er nesten like viktig å tenke på som blomstene. Variert bladverk som holder seg friskt og frodig, gjør at bedet ser fint ut selv uten blomster, legger hagearkitekten til.

Tre forslag til fantastiske bed

Guri Haavi gir leserne forslag til tre ulike blomsterbed som passer til både erfarne og nybegynnere.

Tenk høyde

Noe av det samme prinsippet gjelder for bed som skal vare sesongen ut. Bladverk og variasjon er nøkkelen.

– Et bed som blomstrer fra vår til høst er manges drøm, og slett ikke så vanskelig. Velg noen gode sorter som kommer på ulike tidspunkt utover sesongen. Ved å fordele dem litt strategisk rundt om i bedet, vil den ene arten overta etter den andre, slik at det blomstres sommeren igjennom, forklarer Haavi.

Et bed som blomstrer fra vår til høst er manges drøm, og slett ikke så vanskelig.
ALARMERENDE VAKKER: Revebjeller er en særdeles tiltalende, kortvarig flerårig plante. Men vær obs – den er også svært giftig.

– Har man liten plass til rådighet, er det lurt å velge sorter som kan klippes ned etter første blomstring og som kommer igjen flere ganger. Sett gjerne inn noen store kuleløk, som allium Purple Sensation, for å skape et blikkfang. Prydgress er også dekorativt gjennom hele sesongen, legger hun til.

En vanlig feil er å ikke tenke på bedets høyde. Mange velger for små og lave planter, som gjør bedet flatt og lite frodig.

– Det kan bli stusslig langs en stor husvegg eller veranda. Tenk høyde og høydevariasjon, understreker Haavi og legger til at man skal lage grupper i oddetall, som tre eller fem. Ellers blir bedet fort litt unaturlig og oppstilt.

Les også

Økologisk hage: Denne hagen kan du forlate i tre år og den forblir den samme

Dust og naturlig

Det er også viktig å ikke bli alt for opphengt i de enkelte vekstene, men å se dem i sammenheng med hverandre og omgivelsene.

–Ikke glem det totale bildet. Det er like viktig å tenke på bedets plassering, form, størrelse og innramming som på plantevalg. Alt dreier seg om å skape balanse, supplerer hagedesigner og hagebokforfatter Yvonne Dengin.

Det kan også være verdt å merke seg at det i høyeste grad finnes trender og moter innen hage.

– Grovt sett kan man si at interiørtrendene blir med ut. Vi har en stund nå foretrukket det litt beherskede og minimalistiske i våre hjem. Følgelig er hvitt og duse varianter av rosa, lilla og blått populære innslag ute i hagen. Kraftig rødt, oransje og gult har vært mindre utbredt de siste årene, sier Haavi.

FARGEKLATT: Valmuer kan være det perfekte blikkfang når de er i godt selskap.

Både Haavi og Dengin poengterer at vi beveger oss mot stadig mer naturinspirerte hager, der det strenge og «friserte» gir etter for det mer løse og tilfeldige.

– Såkalte præriebed er veldig populære rundt om i Europa. Man mikser forskjellige stauder og gressarter uten å plassere dem i grupper. Resultatet fremstår som en frittvoksende blomstereng, sier Haavi.

– Og det kan gjerne være planter, farger og pantekomposisjoner som er inspirert av norsk natur. Flerårige planter prioriteres fremfor ettårige. Skal du så etterårige planter, skal det gjerne være noe som kan spises, legger Dengin til.

Les mer om

  1. Hage
  2. Natur
  3. Tips og triks
  4. Bolig
  5. Trend