Bolig

Slik bor de i kolonihagen – innrømmer et snev av samlemani

— Det er ikke alle som kunne bodd som dette, men vi digger det.

LITT MIAMI: Etter et ferieopphold i Miami, bestemte Elise og Svein seg for å male hytta pistasjgrønn. Paal Audestad

 • Kirsti Ellefsen

Etter drøyt fem år på venteliste og en investering på 127.00 kroner, var Elise Storsveen, mannen Svein Ulven og sønnen Marlon eiere av en falleferdig rød og hvit hytte på 27 kvadrat, med koreapanel på veggene, linoleum på gulvet og en hage det ikke var gjort noe med på lang tid.

SIN EGEN STIL:At Elise Storsveen og familien er glad i retro-stil og bruktfunn, er tydelig. Så godt som alt av interiør er funnet på loppemarked, eller i containere. Paal Audestad

Dermed brettet de opp ermene og malte, bygget kjøkken og sengeplasser. En uke etter at de fikk nøkkelen, flyttet familien inn i Solvang Kolonihager i Oslo.

Lite komfort – mye sjarm

I dag er den pistasjgrønne hytta med hagegnomer, plastflamingoer og konkylier en hytte man legger merke til – og som gjenspeiler stilen til dem som bor der.

SKROT ELLER SKATTER? Det andre kaller skrot, er verdifulle objekter for Elise Storsveen. Paal Audestad

— Vi hadde vært i Miami like før vi overtok hytta, og var inspirert av de pastellfargede art deco husene der. Så den rødmalte stuen fikk en litt annen look, smiler Storsveen.Siden dagen de overtok, har familien på tre tilbrakt mye tid på hytta.

Med skole og jobb en sykkeltur unna, er det ikke noe problem å ha den som base hele sommerhalvåret.

At de hverken har toalett, innlagt vann, TV, eller internett, er litt av sjarmen, mener hun.

EN LIVSSTIL: Å bo trangt, uten vann, toalett og internett er ikke for alle. Men Elise Storsveen liker det enkle livet på hytta, der de bor fra tidlig på våren til ut i september. Paal Audestad

Det er ikke få runder med monopol og andre brettspill de har brukt tiden på gjennom årene.Og rusleturen bort til felleshuset med dusj, do og vaskemaskin er bare hyggelig.

En helt annen familie:

Les også

Slik bor de i kolonihage – det er maks kos

Bratt læringskurve

— Jeg er en skikkelig byjente og hadde null erfaring med hage. Det er overraskende hvor glad jeg er blitt i hagearbeid, sier Elise Storsveen.

IMPONERENDE BILPARK: Her bor en familie av samlere. En av lidenskapene er gamle lekebiler. Paal Audestad

Første gang hun skulle beskjære et frukttre, satt hun med instruksjonsbok i den ene hånden og sag i den andre.Nå har de velholdte frukttrær – epler, plommer og kirsebær – bærbusker og en grønnsakshage med urter og diverse grønnsakssorter.

I et tre har de bygget en platting, og fra den kan man se utover Oslofjorden og helt til Nesoddlandet.

NOE Å DRØMME OM: Far i huset har definitivt flere bilskilt enn han har biler. Paal Audestad

I denne delen av hagen er det tett vegetasjon og det nærmeste man kommer en norsk jungel.— Jeg er ikke så glad i sol, så for meg er dette et perfekt sted, sier Elise.

Får ikke være på hytta mens moren er der:

Les også

Sønn dømt til å låne bort hytta til moren

Loppemarked-interiør

En enorm samling lekebiler, hjulkapsler og bilskilt på veggene, gamle radioer og et hav av retro-gjenstander fyller den lille hytta med særpreg fra gulv til tak.

HAGEN MED DET RARE I: Blant bærbusker og frukttrær risikerer du å finne dødningskaller, hagegnomer, lykter og plastfugler. Paal Audestad

Så godt som alt interiør er kjøpt på loppemarked, eller funnet i containere.Svein og Elises seng er sofa om dagen, mens Marlon har fått sitt eget lille «rom» i en nisje innenfor kjøkkenet.

— Det er ikke alle som kunne bodd som dette, men vi digger det. Man må like å være ute, og like å holde på med hagearbeid, fiksing og pusling, sier Elise.

PERSONLIGHET: Hytta forteller mye om de som bor der. Paal Audestad

At Elise og Svein, som er alt annet enn et A4-par, skulle finne seg til rette blant regler, fellesplikter og hage-nerder var ingen selvfølge.Men de trives. Med ansvar for dovask og det årlige loppemarkedet.

— Jeg hadde aldri kunnet finne på å bo her da jeg var 20. Da hadde jeg nok gjort opprør mot alle reglene. Men nå skjønner jeg at en del regler er til fellesskapets beste.

Les mer om hytteliv:

 1. Les også

  Steinars hagestue har fått internasjonal oppmerksomhet

 2. Les også

  De tar morgenbad direkte fra hytta – åtte-ti meter ned i sjøen

 3. Les også

  Sommerhuset er antagelig Danmarks mest fotograferte

 4. Les også

  Slik leier du ut hytta

Les mer om

 1. Hjemme hos
 2. Bolig
 3. Interiør
 4. Oppussing
 5. Hytte

Relevante artikler

 1. BOLIG

  Utenfra ser campingvognen ganske vanlig ut. Og så kommer man inn

 2. BOLIG

  Hytteidyll på 20 kvm: - Ingen har vondt av å leve slik i en periode

 3. BOLIG

  Disse hjemmene besøkte vi i 2017

 4. BOLIG

  Overtok barndomshjemmet: – Stuen var gul, kjøkkenet blått, oppe var det rosa, trappen var vinrød, og i gangen var det furupanel

 5. BOLIG

  På hyttetur i hagen: – Man trenger ikke mange kvadratmeter for å ha et godt hytteliv.

 6. BOLIG

  Da Thorgeir Hernes og familien overtok, var det ikke tvil om at det måtte en drastisk oppussing til