Bolig

Minnene etter far: Da faren døde hadde ikke Camilla egentlig råd til å arve huset.

— Det var veldig mye som måtte gjøres. Jeg hadde hverken god økonomi eller var spesielt handy, sier Johannessen..

HAGEIDYLL: Camilla sin favorittplass i hagen er i hengestolen. På varmere dager spiser hun og samboer Lars gjerne ute på altanen.
  • Kristine Askvik

Camilla Johannessen var nyutdannet og bodde i kollektiv da hun fikk eneansvar for den store hundre år gamle villaen like ved Fjellveien i Bergen.

Hun hadde vokst opp her, men det var ingen selvfølge at hun skulle arve huset.

Hennes far Robert Johannsessen hadde i flere år sett etter annen bolig og vurderte å selge det. Men så døde han brått.

— Jeg ble glad over å arve huset. Samtidig skjønte jeg ikke hvordan jeg skulle klare å ta vare på det. Det var veldig mye som måtte gjøres. Jeg hadde hverken god økonomi eller var spesielt handy, sier Johannessen.

Hjemme hos skuespiller Kyrre Haugen Sydness og samboer Lone Torvik:

Les også

Grunnflaten på dette huset er bare 57 kvm: - Det er mange som stopper for å se. Vi hadde til og med en turistbuss innom her.

SPESIELL FØLELSE: - Å gå ut på balkongen her er helt magisk. Jeg blir ikke blasert. Det er like fint hver gang, sier Camilla. Både sminkebordet til høyre og puffen med blomstermønster er arvet fra hennes besteforeldre, trukket om av hennes mor. Vinduene måtte skiftes ut. Hun har prøvd å bevare det mest mulig slik det var.

Amerika-kofferterHennes farfar Robert Johannessen kjøpte villaen fra 1912 i 1930. På loftet står amerika-koffertene til farfaren, med merkelappene fra Norwegian American Line fortsatt på.

Her er det fire meter under taket og luftig utsikt over landets nest største by.

Ikke alle trodde hun ville klare å overta og ta vare på huset. Selv skjønte hun heller ikke helt hvordan hun skulle klare det.

FAMILIENS MINNER: Buddaen oppe til venstre kjøpte farfaren til Camilla på en av hans mange reiser. Bøkene er samlet av hennes farfar og far. Bokhyllen er laget på bestilling.

Hun kunne ha valgt en veldig enkel utvei.I perioden etter at hun arvet huset, var det mange som kontaktet henne fordi de ønsket å kjøpe villaen.

Noen kom på døren og spurte om hun ville selge. Noen ringte. Det kom brev i postkassen.

— Jeg fikk tilbud om penger. Masse penger. Men jeg bare lukket igjen ørene. Jeg ville ikke høre. Huset betyr mer enn penger for meg, sier Johannessen.

Maleren måtte dobbeltsjekke: Det kunne umulig være dén fargen han skulle ha så mye av?

Les også

Fargela kjøkkenet med syv ulike nyanser av grønt

GAMMEL-NYE: Vinduene har Camilla restaurert. De er spesialtilpasset for at de skulle ligne mest mulig på det som var.
70-TALLET: Moren til Camilla dekorerte pikerommet i rødt til sin nyfødte datter. Døren inn til foreldrene sitt soverom kunne stå åpen. I dag er rommet omgjort til et hjemmelaget walk-in-closet.

Laget bokollektivCamilla fortsatte å bo i bokollektivet i tre år, før hun var klar til å flytte permanent inn i villaen.

I mellomtiden hadde hun funnet en løsning som gjorde at hun kunne få økonomi til å sette huset i stand.

Camilla flyttet inn i huset sammen med to gode venner og laget et bokollektiv i den gamle villaen.

— På den måten fikk jeg godkjent et lån hos banken og kunne begynne å bruke penger på å gjøre nødvendige reparasjoner på huset, forklarer Johannessen.

Hun fikk også hjelp fra andre venner til å fikse og renovere. Sammen med vennene døpte hun huset Villa Camilla.

CAMILLAS UTSIKT: På altanen utenfor spisestuen har Camilla utsikt utover Store Lungegårdsvann og Løvstakken. Bak til venstre ligger Haukeland universitetssykehus.

Det første hun gjorde da hun flyttet inn, var å rive opp vegg-til-vegg-tepper.Under fant hun originale tregulv som hun malte hvite. Hun pakket også ned mange av de gamle møblene og minnene.

Hun ønsket å sette sitt eget preg på huset og gjøre det til sitt.

Nå har hun bodd i huset i seks år, men oppdager fortsatt nye gamle skatter.

FRA 1912: Hennes farfar skipskaptein Robert Johannessen kjøpte villaen rett ved Fjellveien i 1930 da hennes far var ett år gammel.

Huset rommer hundre år med historie og overalt er det små minner fra familiens liv. Ved trappen i første etasje står for eksempel noen trehester og en trikk, leker som farfaren kjøpte til hennes far.— Det gjør meg glad å tenke på at pappa har lekt med dem, sier Camilla.

Huset er arkitektens første, og er tegnet med gratisprogram fra internett:

Les også

Da den første byggesøknaden ble avslått, måtte de tenke helt nytt

FARFARS EVENTYR: Buddhaen kjøpte farfaren på en av sine reiser på havet.
I STUEN: Det gamle vaskeserviset har fått hedersplass på den hvite kommoden i stuen.

Det viktigste førstEtter at hun flyttet inn, måtte hun lære seg å gjøre strenge prioriteringer.

Nytt tak, ny kledning med isolasjon og nye vinduer måtte tas først. De store vinduene i stuen måtte skiftes ut og de måtte spesialtilpasses.

Camilla prøvde å gjøre det mest mulig likt slik det hadde vært, men noen ganger måtte hun slakke litt på kravene på grunn av økonomi.

Men helheten har hun klart å bevare. I dag fremstår huset som både ærverdig, lunt og herskapelig.

KONTORET: Tapeter fra Laura Ashley og en klovn på det gamle kontoret til faren til Camilla.
RØKEBORDET: Det runde bordet i stuen kalles røkebor. Et stort fat av kobber utgjør bordflaten og kan løftes av. Karaffelen er i krystall, sigarettboksen er i sølv. Camilla lurer på om hennes far fikk den til sin konfirmasjon.

Takhøyden og den storslagne utsikten er blant det som gjør inntrykk når gjester kommer på besøk. De må bare ut på altanen og nyte synet derfra.— Jeg blir ikke blasert av å bo her. Jeg synes stadig det er like fint hver dag å kunne ha denne utsikten, forteller Camilla.

Tilknytningen til huset er blitt enda sterkere nå enn da hun bodde her som barn.

— Huset var veldig viktig for min far. Når jeg skal minnes ham er det mer naturlig for meg å være her i huset enn å gå på graven. Jeg føler meg nærmere ham når jeg er i huset. Jeg har ikke lenger familie igjen her i byen. Da betyr huset enda mer for meg. Det er her alle minnene er samlet, sier Camilla.

SMYKKESKRIN: Et smykkeskrin skjuler gamle skatter.
GAMMEL TID: – Jeg fant en gammel Bibel, og tenkte det kunne være fint at den kunne ligge her fremme, sier Camilla. Bibelen ligger oppå en gammel kiste i stuen.

Hva tenker du om at du klarte å overta og bevare villaen? - Jeg er både litt stolt og overrasket over å ha fått det til. Jeg klarte det sammen med gode venner. Jeg tror pappa satte sin lit til at jeg skulle finne meg en handyman. Og nå har jeg jo funnet meg det også, sier Camilla og ler.

I desember i fjor flyttet kjæresten Lars Killingberg inn. Nå bor de sammen i Villa Camilla.

Les mer om

  1. Økonomi
  2. Oppussing
  3. Interiør
  4. Hjemme hos
  5. Bolig