Bolig

Sjekk om du har farlige, tilbakekalte produkter hjemme

\- Sjekk listen regelmessig, råder ekspertene.

Sjekk listen over potensielt farlige produkter på markedet, råder Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.
  • Christine Gulbrandsen

Av og til dukker det opp ting på markedet, som er farlige eller som potensielt kan forårsake skade eller brann. Det kan være alt fra mikroovn og vannkokere som kan ta fyr, hagemøbler med klemfare, leker med løse deler eller produkter som mangler merking og bruksanvisning.

For å hjelpe norske forbrukere til å navigere i jungelen av produkter, har Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) opprettet et offisielt register over hvilke produkter som er meldt inn som farlige eller potensielt farlige. Her kan du til enhver tid både se bilde og beskrivelse av hvorfor produktet kan være farlig.

Les også: Nesten halvparten av brannvesenets utrykninger skyldes dette

IKEA-stol og Biltema-ovn

På listen finnes blant annet Universal reiseadapter, som kan gi elektrisk støt, og strandstolen Mysingsø fra IKEA. Den er tilbakekalt globalt på grunn av en feil i stoffet, som gjør at den kan forårsake klemskader når den monteres på stolen igjen etter at stoffet er vasket.

Det advares også mot en SodaStream PEN flaske med utløpsdato 04/2020, for den kan bli ødelagt og sprekke under karboniseringsprosessen. Dessuten har Biltema tilbakekalt en varmeovn med glasspanel og serienummer 13XXX. Den kan begynne å brenne ved bruk, og bør derfor ikke brukes.

Les også:En av tre kan ikke dette nødnummeret

– Sjekk jevnlig

– Vi anbefaler folk å se nærmere på listen og unngå disse produktene som er der, sier Halvard Fjeldvær, administrerende direktør i energiselskapet Svorka.

Han oppfordrer også norske forbrukere til å holde et øye med den tilsvarende svenske tjenesten.

– I Sverige er Elsäkerhetsverket raskere med å innføre omsetningsforbud enn DSB er i Norge. Det er lite sannsynlig at produktene er mer sikre å bruke i Norge enn i Sverige, så ta gjerne en kikk på de produktene som svenskene har stoppet, råder han.

– Ikke kjøp søppel

Også Arvid Steen i Tryg forsikring oppfordrer folk til å følge med.

– Ikke kjøp søppel, og husk at det ofte er en sammenheng mellom kvalitet, sikkerhet og pris. Dessuten bør du ikke bruke produktene til noe annet enn det de er ment for.

Steen oppfordrer folk til å kjøpe produkter fra seriøse forhandlere.

– Sjekk at produktene har de nødvendige merkingene som CE, NEMCO, og så videre. Se også over produktet og kjenn etter hvordan kvaliteten er i sammenføyninger og strømkabler, avslutter han.

FAKTA:

Både importører, produsenter og forhandler har plikt til å melde fra dersom de oppdater at produkter de selger er, eller kan være, farlige for forbrukerne.

DSB oppfordrer også norske forbrukere om å rapportere inn uønskede og kanskje farlige hendelser i forbindelse med bruk av et produkt. Bekymringsmelding kan man i så fall sende inn her.

Kilde: Sikkerhverdag.no

Les mer om

  1. Abito