Bolig

Fant drømmegården en halvtime utenfor Oslo sentrum

Etter et år med omfattende renovering kan de nyte landlivet fullt ut.

GÅRD: Familien på Norum Vestre blir ikke arbeidsledige med det første. Men så lenge huset er ferdig innvendig gjør det ikke noe at planene er mange.
  • Lise Mari Stang-Jacobsen

Hvem skulle tro at man kunne sette seg i bilen, midt inne i den hektiske hovedstaden vår og finne landlig idyll omtrent rundt neste sving?

For Wenche Y. Nilstorp og Martin B. Bergholtz var det ganske utenkelig da de bodde i leiligheten på Torshov og så etter hus rett utenfor bygrensen. De er begge vokst opp landlig med store grøntarealer rundt seg, og falt pladask da de fikk øye på småbruket på Sørum.

– Da vi først kom hit, klarte jeg å se forbi alle skavanker, smiler Nilstorp.

SKAL BLI GJESTEHUS: Stabburet er sjarmerende rødt og noe av det første man legger merke til når man kommer til gården. Planen er å lage gjestehus inne.

Det var gjengrodd her, råteskader, ikke innlagt vann eller bad og kunne nok tatt motet fra de fleste.

– Men jeg visste at jeg ikke kom til å angre, forteller hun og ser bort på mannen sin.

– Ja, du var sikker i din sak og det skulle ikke så mye til for å overtale meg, smiler han.

– Og selv om det bokstavelig talt ble et blodslit, så er vi nå veldig glade i hjemmet vi har skapt, legger han til.

Les også

Nå er huset restaurert og beboelig: – Det var altfor bra til å bli revet!

NOE ORIGINALT: I hovedgangen har de beholdt tømmerveggene mørke og originale. Wenche Y. Nilstorp har malt karmer med høyglans, mens tak og vegger er matte.

Det at Bergholtz brakk benet underveis i oppussingen og Nilstorp fikk betennelse i skuldra av alle malingsstrøkene hun malte i taket, er bare et vagt minne nå som de sitter samlet rundt hagebordet.

Datteren Tuva N. Skorstad serverer hjemmelagd rabarbrasuppe og det er nesten ikke en lyd å høre. Bortsett fra to malende katter og klukkingen fra fornøyde høner som har fått mais servert til lunsj.

BAD: Paret har klart kunststykket å få den rustikke, landlige stemningen inn på badet også. En gammel kommode er blitt et sjarmerende baderomsmøbel.

Bad på låven

Paret har sammen funnet en fin balanse mellom gammelt og nytt, samtidig som sjelen i huset er bevart. Noe var for dårlig til å kunne beholdes, noe ville vært for omfattende å gjøre om på.

– Vinduene var en av de tingene som var for dårlig til å beholdes, forteller Nilstorp, som så gjerne skulle beholdt dem.

– Jeg ville brukt flere år på å restaurere alle sammen, så de måtte dessverre vike midt oppi alt annet. Men vi har fått laget de nye vinduene så like de originale som mulig.

UTSIKT: Når man står på kjøkkenet, så ser man gjennom begge stuene, og ut i hagen utenfor.

– Vi er veldig glade for at vi kunne beholde tømmerveggene, selv om de er så skjeve at det blir en evig diskusjon hver gang vi skal henge opp noe på veggene. Det er jo så vanskelig å se om det henger rett, ler hun.

Paret har skapt rom med fine kontraster ved å beholde noen tømmervegger originale og noen malte. Rundt i rommene er det en stilsikker blanding av møbler funnet på gården, noe nytt og noe som er blitt med fra tidligere hjem.

– Vi overtok huset slik det sto, forteller Bergholtz.

De har enda ikke klart å gå igjennom alle møblene på den store låven. De synes det er flott at de kan innrede med møbler som alltid har tilhørt huset, Wenche er stadig på skattejakt rundt om på gården.

Les også

Annonse for ettroms sett 108.000 ganger på få dager: – Dette er en elsk- eller hat-leilighet, tror jeg

GAMMELT SMINKEBORD: Tuva har innredet rommet sitt selv og er glad i hvitt og rosa.
SOLA: En forfriskende rabarbrasuppe smaker godt i vårsolen. Rundt uteplassen er det flere gamle syrintrær.
VELKOMMEN INN: Huset har to inngangspartier, et som går inn til stua og et som fører til kjøkkenet. Den til stua blir for det meste brukt når de får gjester.
TO STUER: Martin ville ha en ny sofa, Wenche ville beholde den gamle grønne. Nå har de to stuer og får plass til begge.

Omfattende jobb

Paret er samstemte om at det var veldig lurt å beholde leiligheten i byen mens de holdt på med den omfattende oppussingen.

– Jeg tror jeg hadde blitt gal av å bo midt i oppussingskaoset, ler Nilstorp.

– Da holdt vi på her hele dagen, og kunne trekke oss tilbake på kvelden, sier hun ettertenksomt.

– Målet vårt var å gjenskape den opprinnelige stilen, beholde sjelen i huset så godt det lot seg gjøre. Og vi ville være delaktige og samarbeide med håndverkerne, forteller Bergholtz.

Les også

Hele sommeren bor de alene på en øy – helt innerst i Oslofjorden

Familien ryddet masse, både inne og ute, mens arbeiderne holdt på. De gravde også ut gulvet i begge stuene og hovedinngangen selv, og fylte på med grus og komprimerte. Ikke hele gulvet var i god nok stand til å kunne beholdes dessverre, men veggene og taket på kjøkkenet og i mellomstuen er originalt.

Soverommene til hele familien ligger i andre etasje og er beholdt i nostalgisk stil. Der har de også bygd nytt bad og fått satt inn servant på et gammelt skap de fant på gården. Den er i marmor og gir badet en helt unik stil.

Wenche vet hvordan hun vil ha det og har skapt et levende hjem med mange kontraster og spennende detaljer.

Stort åpent kjøkken

Det var på Norum Vestre, som i de fleste gamle hus, mange små rom da familien tok over høsten 2013.

På kjøkkenet, spesielt, skulle det bli en liten utfordring å få bygd et praktisk rom, samtidig som de ville beholde så mye som mulig av det opprinnelige.

ÅPNET OPP: Det var en vegg som delte kjøkkenet, men den har de fjernet og fått et stort, åpent rom som innbyr til matglede.

De fikk fjernet en vegg og tegnet selv hele kjøkkenløsningen. De måtte gå noen runder med seg selv før de klarte å bestemme seg for om de ville ha morgensolen ved kjøkkenbenken eller spisebordet. Om de ville se ut på de grønne markene under frokosten eller beundre den sjarmerende låven.

RESTAURERT: Denne flotte ovnen som i dag står på soverommet, fant de i mange deler ute på låven. Den var ikke til å kjenne igjen etter restaurering.
KLUKK-KLUKK: Selv om Tuva har vokst opp i Oslo, trives hun godt her ute på landet.

I dag nytes måltidene både inne på det lyse kjøkkenet og ute i hagen når været innbyr til det. Kjøkkeninnredningen er hvit og tidløs, tømmerveggene er malt lyseblå og Wenche har satt inn noen svarte møbler som gjør seg godt som blikkfang. Det er behagelig å sitte ved den slitte, blå slagbenken med kaffekoppen og beundre landskapet utenfor.

Planene er mange for låvebygget og de har nok av plass til å realisere drømmer der, men først skal det røde stabburet settes i stand til et lite gjestehus.

Den som får overnatte der og smake på en bit av landidyllen er heldig og faller kanskje like pladask for landlivet som Wenche og Martin gjorde.

KOSELIGE ROM: Familien har skapt seg mange koselige rom i den store hagen. Her kan de bare flytte seg rundt etter solen.

Les mer om

  1. Sørum
  2. Oppussing
  3. Rehabilitering
  4. Småbruk
  5. Interiør
  6. Hjemme hos
  7. Møbler