Bolig

Slik gir du loppekuppene dine et langt og vakkert liv

Slitne skatter fra loppemarked kan bli supre igjen. Vi viser deg oppussingstriksene.

De fleste av høstens loppemarkeder er vel i havn. Og mens korpsene teller sine velfortjente penger og drømmer om nye tubaer, fryder vi oss over kuppene våre – som kan være alt fra gamle, forgylte speil og flekkete lysestaker til antikke kommoder og 60-tallslenestoler i teak.

Mange av skattene mangler gjerne litt for virkelig å stråle. Men før du kaster deg over dem med oljer og kluter og pensler, bør du planlegge.

— I oppussingsiveren er det fare for at man gjør mer skade enn nytte, sier Julia Norman, som er møbelrestaurerer og daglig omgås gamle møbler som trenger en hjelpende hånd.

LEVENDE TRE: Enten skatten fra loppemarkedet er en båt som skal pryde vinduskarmen eller et spisebord som skal ruve i stuen, er treverket levende. Forskjeller i luftfuktighet og temperatur kan få treet til å bevege seg. Kjenner man gjenstandens forhistorie, kan man sørge for en myk overgang til stuevarmen. Jessica Gow, NTB scanpix

Fra kulden og innNormans første tips er å ta omsorgsfullt vare på møbelet fra det øyeblikket man kjøper det.

— Ofte har møbelet stått i en kjeller, på et kaldt loft, i en utebod eller i en hytte uten oppvarming. Tre er et levende materiale som påvirkes av temperaturer og luftfuktighet. Så hvis man tar møbelet rett fra en kjølig tilværelse og inn i en tørr, varm stue, kan skader oppstå. For eksempel kan kommodeskuffer slå seg, og finér kan sprekke opp, fordi treverket begynner å røre på seg.

Det beste er om man kan få greie på hvor møbelet har stått den siste tiden. Det lar seg ofte ikke gjøre på loppemarked, og det tryggeste er da å sette møbelet i middels kjølige omgivelser.

Har man et rom, eller loft med noe lavere temperatur enn stuen, er det det beste det første halve året. Luftfuktigheten kan økes ved at man setter en skål med vann under møbelet, eller ved en ovn i nærheten.

GYLLEN JOBB: Møbelrestaurerer og forgyller Sarah B. Eggen kan legge ekte gull på loppiskuppene dine. Som hjemmeløsning anbefaler hun gullfarget akvarellmaling, med minimalt med vann, på småskader i forgyllinger. Jessica Gow, NTB scanpix

Ren og penÅ rengjøre skitne skatter går som regel fint, ifølge Julia Norman, men hun anbefaler å begrense bruken av kjemiske midler så mye som mulig:

— En tørr klut, en lett fuktet fille med litt oppvaskmiddel og en gammel tannbørste er alt man trenger. Tørk av og børst forsiktig rent. Skitten går som regel bort med disse enkle midlene. Vær ekstra forsiktig med møbler som skal beholde originalmalingen. Det er nemlig fort gjort å skade malingen når man vasker.

Teak er et fett treslag, og de aller fleste teakmøbler er oljet. Disse møblene tar man best vare på ved å olje dem inn med teakolje en gang i året.

— Det regnes som vanlig vedlikehold, og er absolutt noe man bør gjøre selv. Men tenk på at olje er brannfarlig, og at fillene i verste fall kan selvantenne. Legg derfor filler med olje i bløt med gang du er ferdig med oljingen, sier Julia Norman.

ORIGINALFARGE: Å få frem originalfargen på en gjenstand er alltid en tålmodighetsprøve. Julia Norman skraper bort den brune fargen, som ble malt på en gang på 1960-tallet, med en skalpell. Jeg lytter til podkaster og lydbøker mens jeg holder på, sier hun om det tidkrevende pirket. Jessica Gow, NTB scanpix

Sky solenNår loppekuppet ditt er frisket opp og skal få sin plass i hjemmet, gjelder det å bevare det like fint fremover.

— Sollys skader lakken, og tre blekes lett av UV-strålene, sier Julia Norman.

Står møbelet i en hytte, er det derfor bra å dekke det med et laken eller dra for gardinene når du i lengre perioder ikke er der. Fjern lysestaker og andre småting som står på bord, hyller og skap, ellers blir det mørke merker under dem mens flatene omkring gradvis lysner.

FIN FOT: Finér har løsnet, hva gjør du? Har du biten, kan den limes på igjen, eller spares til senere restaurering. Har du ikke biten, og er området ellers malt, blir det ofte penest om du maler det skadede stedet. Julia Norman bruker vannfarger. Jessica Gow, NTB scanpix

Skift plasseringMøblerer du med antikviteter hjemme og bruker dem daglig, er det en god idé å ommøblere innimellom, slik at sollyset treffer møblene fra ulike vinkler. Da blir ikke blekingen like tydelig.

Og hvis man vil gå for en mer radikal forandring, og male møblene?

— Jeg synes jo egentlig ikke at man skal gjøre det. Malte møbler er en trend, og som kjent er trender ikke bare noe som kommer, men også noe som går igjen. Men hvis man har funnet et møbel som er så lite fint i originaltilstanden at det ikke er noe å tape, får man kanskje større glede av det når det er malt, sier Julia Norman, og legger til:

— Bestemmer man seg først for å male, er nøyaktighet viktig for et pent resultat.

LIMKNEKT: Skal du lime gamle stoler, er limknekten et nyttig hjelpemiddel, som fås rimelig på butikker som Biltema og Clas Ohlson. Her setter Julia Norman knekten på en limt stol, og lar den sitte på til limet er tørket. Jessica Gow, NTB scanpix

Usynlig arbeidDet aller viktigste er grunnarbeidet, ikke sminken. Altså må man ta seg tid til å lese seg opp om ulike malingstyper og hvordan de kan brukes og kombineres. Man må også skru av alle beslag i stedet for å male rundt dem. Kort sagt, å male krever at man investerer de nødvendige timene til det usynlige arbeidet.

Dessuten vil vi som kjøper loppismøbler, gjerne tenke på budsjettet.

— Farge er ganske dyrt, og tid er også penger. Kanskje er det iblant en bedre idé å få malt om møbelet hos en profesjonell møbelrestaurerer? Da får du et perfekt resultat uten synlige penselstrøk eller bobler etter malerullen, og møbelet vil ha høyere verdi på annenhåndsmarkedet.

SMART PINNE: Q-tips er lurt når du skal rengjøre der det er sprekker. Jessica Gow, NTB scanpix

Gyllen mulighetHar det gått et malingsflak av et malt møbel, eller litt forgylling av et speil? En mulighet for amatøren er å bruke akvarellmaling – altså vannmaling – på skader.

— Det fine med akvarellmaling er at det er reversibelt, sier Sarah B. Eggen, som er møbelrestaurerer og forgyller. Hun forteller at mange får et fint resultat ved å bruke gullfarget akvarellmaling på småskader i forgylling.

— Men det forutsetter at man bruker helt minimalt med vann! Vann ødelegger bladgullet som er lagt på fra før, sier hun.

Selv bruker Eggen ekte gull – i form av tynne flak bladgull – i verkstedet sitt i Oslo. Hun forgyller rammer, stoler, gipsnips, glass, lysekroner, kort sagt hva det skal være.

— Alt kan forgylles, sier hun, og vi aner en gullkantet fremtid selv for de mest medtatte loppefunnene våre.

Fem tips for møbelrestaurering

LEVETID: Vært på loppis i høst? Gi kuppene dine et langt og vakkert liv. Jessica Gow, NTB scanpix

1. Les deg opp først! Enten du vil male om et møbel, rengjøre et speil eller pusse en sølvlysestake, er det en god idé å ta ha litt teoretisk kunnskap før du starter. Slik unngår du å påføre gjenstanden skader som kan bli vanskelige å utbedre.2. Har du vært så uheldig å dra av noen små finérbiter fra skapdøren eller skuffefronten? Ikke kast dem! Legg bitene i en konvolutt som du oppbevarer i møbelet. Hvis du senere vil få møbelet restaurert, er det enklere og rimeligere å sette tilbake de opprinnelige bitene enn å tilpasse nye.

3. Se opp for forgyllinger, de er veldig ømtålige. Hverken vann eller rengjøringsmidler er en god idé, og helst bør du ikke engang ta på forgyllingene med bare hender. Tørk forsiktig av støv med en tørr bomullsklut. Reparer eventuelt med akvarellmaling med minimalt med vann.

4. Husmortips som å gnukke bort krakeleringer med møbelpolish eller med en valnøtt fungerer, men risikoen er stor for at oljen trenger ned under lakken og forårsaker mørke flekker. La heller krakeleringen være, dersom du ikke vil ta deg råd til profesjonell hjelp.

5. Støvsugere og fete fingrer er antikvitetenes fiender. Støvsugeren river lett av fliser fra fineringen, og fettet i huden vår flekker til forgyllinger og lær.

(Kilder: Møbelrestaurer Julia Norman og møbelrestaurerer/forgyller Sarah B. Eggen)

Les også:

Slik blir du kongen av loppemarkedet

Her stormer de loppemarkedet!

Se loppisbordet før og etter

Gjør loppiskuppene i Sverige

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  De ble funnet klokken seks om morgenen. Han flytende i sjøkanten. Hun liggende på kaien. To steinharde narkomane som endelig så ut til å ha fått fred.

 2. BOLIG

  Boligprisstatistikken for mai: Opp 1 prosent

 3. BOLIG

  Har bygd drømmehus på 450 kvadratmeter

 4. BOLIG

  Slik lever ekteparet i sitt 160 år gamle hjem

 5. BOLIG

  Her forvandles gran og lerk, kongler og eukalyptus til julepynt

 6. BOLIG

  Tall for oktober: Uendrede boligpriser og stor aktivitet