Ikke drikk varmtvannet

Det hevdes at man ikke skal drikke varmt vann rett fra springen, men er det egentlig så farlig?

scanpix4

– Hmm, jeg er faktisk usikker. Men hvis du har en gammel varmtvannsbereder, kan det nok utskilles uheldige stoffer. Men når sant skal sies, tør jeg ikke uttale meg skråsikkert om dette, sier byingeniør i Kristiansand Kommune, Terje Lilletvedt.

Men hva gjør du selv, bruker du varmtvann rett fra springen i matlaging?

-Jeg har kanskje gjort det, men nå har vi induksjonskomfyr, så det går uansett raskt å koke opp vannet. Men for å være på den trygge siden, vil jeg anbefale å bruke friskt, kaldt vann til mat, fortsetter Lilletvedt.

Les også Kan du drikke vannet på hytta?

Siri Stavsholt Bujordet i Mattilsynet har omtrent samme tilnærming til det.

-Rent hygienisk har det nok ikke så mye å si, men jeg ville kanskje vært redd for om det kunne skilles ut noen metaller fra varmtvannsberederen eller rørsystmet.

Men hun kjenner ikke til at noen har blitt syke av å drikke varmt vann fra springen eller bruke det i matlagingen.

scanpix4

-Nei, men det betyr jo ikke at ingen har blitt det. Så for sikkerhets skyld vil jeg anbefale å bruke friskt vann fra springen, sier Stavsholt Bujordet.

Selv gjør hun alltid det, selv om tiden er knapp.

-Hvis jeg har dårlig tid, koker jeg opp vannet i vannkokeren før jeg heller det i gryta, sier hun.

scanpix4

Ved Norsk institutt for vannforskning vil de ikke uttale seg om eventuell helserisiko forbundet med å bruke varmt vann rett fra krana. Men forsker Christian Vogelsang sier at kobber, som eventuelt skilles ut, er i svært små mengder.

-Det er snakk om maks et par milligram tungmetaller per liter vann som skilles ut, og da får du, relativt sett, i deg en svært lav konsentrasjon av kobber i forhold til det totale inntaket ditt, sier Vogelsang.