Bolig

Er det best med flytende vaskemiddel? Eller i pulverform?

  • Christine Gulbrandsen

Tøm lommene. Det er det viktigste rådet hvis du vil beholde vaskemaskinen lenge. Foto: Foto: Scanpix.no

Har du noensinne lurt på om flytende vaskemiddel vasker klærne jevnere og renere enn pulvervarianten? Eller om en av de to er bedre for maskinen eller ikke?

– Om man velger flytende eller pulver, er først og fremst litt smak og behag, sier Malin Skaar ved Orklas forbrukerservice, når vi stiller henne spørsmålene.

Les også: Disse rengjøringsmidlene må du aldri finne på å blande

– Vasker like rent

Ifølge en dansk undersøkelse, sverger to tredjedeler av våre naboer i sør til vaskepulver. En tredjedel velger flytende vaskemiddel, skriver Elgiganten.

– Begge formater vasker like rent, mener Skaar og fortsetter:

– Et godt resultat er avhengig av flere faktorer, der vaskemiddelet er kun en av faktorene. Det er viktig å dosere riktig i henhold til tøy og skittenhetsgrad. I tillegg må man velge riktig program og så vaske på så høy temperatur som tekstilen tåler, påpeker hun.

Les også: Ti steder du bør vaske hver eneste dag

Tåler ikke plaggene høy temperatur, foreslår hun at man forsøker å kompensere med å velge et litt lengre vaskeprogram, slik at tekstilene får bedre tid på seg til å bli rent.

En undersøkelse foretatt av det tyske testmagasinet Stiftung Warentest, viser derimot at pulver er det mest effektive mot flekker. Ingen av de flytende vaskemidlene i deres test, ga bedre vaskeresultat enn det dårligste av de pulverbaserte variantene, opplyser de på sine nettsider.

Flytende løser seg opp raskere

Skaar er tydelig på at flytende egner seg best til korte programmer i og med at det løser seg raskt opp. Det skal mye til for at den flytende såpen etterlater seg rester i klærne, slik som pulversåpen av og til kan gjøre.

– Men har du en hvitvask som er veldig skitten eller litt gråaktig, så kan det være fordel å velge pulver for hvitt tøy. Det er fordi dette inneholder blekemiddel, sier Skaar.

Les også: Oppbevarer du bunaden riktig?

Hvis du er opptatt av å velge løsninger som er best mulig for miljøet, anbefaler det danske Miljø- og Fødevareministeriet pulvervarianter. De inneholder nemlig færre miljøskadelige stoffer, skriver de på sine nettsider.

Et annet argument for pulver, er at det veier mindre per dosering, som igjen gir mindre miljøbelastning ved transport.

Tøm lommene. Det er det viktigste rådet hvis du vil beholde vaskemaskinen lenge. Foto: Foto: Scanpix.no

Ingen rolle for maskinen

Men hva med vaskemaskinen, da? Er det noen fordeler ved å velge det ene eller det andre?

– Nei, det spiller ingen rolle for maskinen, det er hipp som happ om du bruker flytende såpe eller pulver, sier Per Ruldofsen hos Elektroverkstedet i Kristiansand.

– Men det som folk må huske, er at såpeholderkoppen må gjøres ren av og til, ellers størkner såpen eller skyllemiddelet og setter seg fast, sier han.

Les mer om

  1. Vasketips
  2. Abito