Julerengjøring: Dette bør du vaske nå – hele sjekklisten

– Det er spesielt tre rom som særlig har godt av en rundvask; kjøkken, bad og gang.

JULEVASKEN: Kjedelig, men mest sannsynlig nødvendig. Følg punktene våre under.

Er du klar for julerengjøring av hjemmet? Vi har laget en liste over hva som bør vaskes over.

– Den vanlige helgevasken gjør hjemmet ofte litt overfladisk rent. Man kan godt å ta en runde innimellom der man vasker det man ikke husker på til vanlig. Det er spesielt tre rom som særlig har godt av en rundvask; kjøkken, bad og gang. Her blir det mer møkkete enn i andre rom, sier Elisabet Høye, forfatter av vaskeboken «Ren glede».

Hun anbefaler at man vasker fra topp til bunn, og at man ikke vasker taket, da det fort blir skjoldete. Bruk både grove og fine mikrofiberkluter, de fine til blanke overflater.

Sett av litt tid, skru på favorittmusikken og åpne vinduene.

Les også

Tre grøtsvidde gryter: Hvilken vaskemetode fungerer best?

1. Vask vinduene

Skikkelig møkkete vinduer trenger vann med Zalo og salmiakk i. Vask over vinduene med en klut eller forvasker, og nal bort vannet. Tørk vinduskarmene med en tørr klut.

2. Tørk støv

Støvet må bort. Tørk støv over alle flater, spesielt alle de utilgjengelige stedene, som oppå baderomsskapet og kjøkkenskapene. Bokhyller, lamper og pynteting fortjener også en omgang med støvkluten.

UTFORDRING: Børstet stål kan være en utfordring å vaske. Fingeravtrykk fjernes med matolje og tørkepapir, evt. vask med grønnsåpevann, ifølge boken «Ren glede». Et annet alternativ er å dyprense stålet med rødsprit og tørkepapir.
Les også

Resultatet vil overraske deg: Test av vindusvasking

3. Skapdører, dører og håndtak

Dette er ofte forsømte deler av hjemmet. Vask over med en mikrofiberklut for å fjerne støv og eventuelle flekker.

4. Kjøkken, bad, gang og soverom

Kjøkkenet: Vask skapfronter, inne i skapene, fliser i sprutsonen, kjøleskapet, fryseren, stekeovnen og søppelbøtten. Skapene kan du støvsuge og så vaske med mikrofiberklut. Ikke glem å rense sluket.

Badet: Vask utenpå og inni skap og skuffer, vask fliser, fuger, toalett, vask og badekar/dusj. Husk å rense sluket! Soverommet: Støvsug madrassene, tørk støv i klesskap/kommode, vask gardiner eller rullegardin.

Gangen: Rist dørmatten ute, vask skostativ og knagger.

RENS OPP: Er fryseren full av gammel mat? Gå gjennom den. Avis fryseren hvis den er full av is.
Les også

Hva er riktig – å skylle eller ikke skylle oppvasken?

5. Vegger og lister

Tørk støv på veggene med en tørr mikrofibermopp, og ta flekker med fuktig klut. Kan veggene dine vaskes bør du først fukte veggen, deretter dra moppen fra gulv til tak for å unngå at de blir stripete. Gå grundig over gulvlistene med en tørr klut, listene er fort gjort å glemme til daglig.

6. Gi møblene en omgang

Vask over/støvsug møbler. Fjern matrester eller lignende med klut, og snu stoler og vask dem under beina. Sett på nye møbelknotter hvis de gamle er slitte eller ødelagte.

Les også

Visste du at doen må vaskes i en spesifikk rekkefølge?

7. Støvsug og rist tepper

8. Støvsug og vask gulvene

Husk å trekke frem møblene.

Saken ble publisert første gang 8. april 2015.

(Kilder: Marthastewart.com, Elisabet Høye, housekeeping.about.com, ISS)