Slik vasker du terrassen effektivt og grundig

— Ikke bruk høytrykksspyleren på terrassen.

REN TERRASSE: Det er lurest å vaske terrassen med hageslangen. Høytrykksspylerens trykk kan gjøre at plankene fliser seg.

Skitne terrassegulv kan spyles med hageslangen og så skrubbes. Det mest miljøvennlige er å skrubbe med litt oppvaskmiddel, for så å skylle terrassen igjen med hageslangen, ifølge Elisabet Høye som har skrevet vaskeboken «Ren glede».

Alternativt kan du skrubbe med Husvask i vannet, det fjerner sopp og grønske, eller Klorin som bekjemper sopp— og muggdannelse.

La kloren virke en time før du skyller den bort. Bruk Kraftvask hvis du planlegger å beise eller olje bordene.

- Ikke høytrykksspyler

Ikke bruk høytrykksspyleren på terrassen, advarer Ifi.no. Feilbruk kan gjøre at treet blir flisete og ødelagt. Men hvis du skrur ned vanntrykket og holder spyleren litt på avstand kan det gå fint.

De anbefaler også vanlig hageslange for spyling og skylling, og at man vasker i regnvær så såpen ikke tørker for fort.

IKKE HØYTRYKKSSPYLER: Det anbefales stort sett at man skyller med hageslangen.

— Regnværet bidrar til å løsne smusset, så man kan vaske etter at det har regnet, sier Elisabet Høye.Er terrassen ubehandlet og skitten bør den vaskes godt, ifølge klikk.no.

— Jeg har best erfaring med å bare vaske terrassen godt. Bland vaskemiddel med vann i forholdet en til ti. Dusj ut over terrassen og la det virke fem-ti min før du begynner å skure. Det er best å gjøre dette når det er overskyet og treverket ikke er altfor varmt, det kan gjerne utføres en dag det dusjregner litt, da løser man mye bedre opp overflatesmusset. Vasker du ordentlig hvert tredje-fjerde år skal treverket holde seg fint og rent lenge og det vil etter hvert få en fin gråpatinert farge, sier Rolf Leo Waage Nielsen, administrerende direktør ved Biokjemi Norge AS, avdeling Norsk Trepleie til klikk.no.

Olje eller beise?

— Skal du olje eller beise terrassegulvet er det en fordel om det er overskyet og over ti grader i luften. Kommer det en regnbyge, eller solen står for sterkt, kan det ødelegge resultatet. Sjekk værmeldingen før du oljer eller beiser, sier Høye.

Hvis man legger nytt terrassegulv av impregnerte planker, vent noen måneder med å olje eller beise for å unngå harpiksutslag som ser ut som hvite eller grønne krystaller.

— De fjernes ved å skrubbe med en stiv børste og skylle med mye vann.

Les også:

Produsentenes anbefalinger – finner du ditt gulv?

— Mangfoldet i terrassebord har blitt veldig stort. Sett deg inn i hva slags terrassebord du har, og hvordan det skal behandles, sier Linda Ege, kommunikasjonssjef for Maxbo til oss.

Maxbo har samlet inn vaskeråd fra sine leverandører av terrassegulv:

Impregnert Furu, Bergene Holm: Vaskes med Husvask eller såpevann med oppvasksåpe. Skrubb lett. Kan vaskes forsiktig med høytrykksspyler med lavt trykk . Anbefaler å vaske årlig, gjerne både vår og høst.

Royalimpregnert, Moelven Wood/Marnar Bruk: Rengjør med såpevann og kost. Bruk lunkent vann og skyll med hageslange. Ikke bruk sterke, fettløselige midler. Vask årlig eller etter behov.

Sibirsk lerk, Moelven Wood: Vaskes med høytrykksspyler med egnet børste/terrassevasker, men ikke direkte på treverket. De anbefaler spesialvaskemiddel eller grønnsåpevann. Anbefaler vask en til to ganger per år.

Kebony furu, Kebony: Vaskes helst med såpevann. Bruk en skurekost og skyll med vann. Alternativet er å vaske med en terrassevasker, med lavt trykk. Eller man kan vaske med grønnsåpe med samme blandingsforhold som om man skulle vasket gulv inne. Fettflekker kan fjernes med oppvasksåpe. Merker fra for eksempel galvaniserte blomsterskjulere kan fjernes med utblandet oksalsyre. Vær forsiktig med syren, den bleker kraftig, men jevner seg ut over tid. Anbefaler vask minst hver vår.

Varmebehandlet Termo furu, Moelven Wood: Vaskes med høytrykksspyler med børste/terrassevasker, men ikke spyl direkte på treverket. Anbefaler spesialvaskemiddel eller lignende, og at man vasker en til to ganger i året.

Thermo Royal furu, RKC: Vaskes med høytrykksspyler med børste/terrassevasker, men ikke spyl direkte på treverket. Anbefaler spesialvaskemiddel eller lignende, og at man vasker en til to ganger i året.

Harmoni WPC kompositt, Løvenskiold Logistikk: Vaskes med varmt såpevann og svamp. Fett fjernes på samme måte, men vask flekken med våtserviett først. Merker og riper kan tas med medium sandpapir. Ikke bruk vaskemidler med blekemiddel i. Vask årlig.

Kebony Radiata, Kebony: Vask med vann, skurekost og så vann igjen. Man kan bruke terrassevasker, men ikke brukt høyt trykk. Fett kan fjernes med oppvasksåpe. Merker fra for eksempel galvaniserte blomsterskjulere kan tas med utblandet oksalsyre. Vær forsiktig med syren, den bleker kraftig, men jevner seg ut over tid. Anbefaler vask minst hver vår.

Fiberon Kompositt, Løvenskiold Logistikk: Vaskes med lunkent såpevann og kost, skylles deretter med hageslange. Hvis du bruker høytrykksspyler, kan det kun være 103 bar trykk. Anbefaler vask årlig eller etter behov.

Varmebehandlet Termo ask, Moelven Wood: Vaskes med høytrykksspyler med børste/terrassevasker, men ikke spyl direkte på treverket. Anbefaler spesialvaskemiddel eller lignende, og at man vasker en til to ganger i året.