– Du bør skaffe deg ny verdivurdering nå

De fleste har ingenting å tape, men heller mye å tjene på å få ny verdivurdering av boligen, mener forbrukerøkonom.

Bolighandelen kan gå raskere og bli billigere med digital tinglysingstjeneste.
  • Christine Gulbrandsen

Boligprisene fortsetter oppover, viser denferske boligprisstatistikken utarbeidet av EiendomNorge. I snitt er landets boligpriser nå 8,8 prosent høyere enn for ett år siden.

– Det er selvsagt dårlige nyheter for dem som står utenfor boligmarkedet, sier forbrukerøkonom Kristina Picard i Storebrand og legger til at de gruppene som strever med å ha råd til egen bolig, får det enda tøffere.

Men for dem som eier bolig, har Picard et klart råd: Skaff deg ny verdivurdering nå!

– Utnytt fordelene

– Alle som allerede eier egen bolig, bør prøve å utnytte boligprisoppgangen til sin fordel: For eksempel kan dette være en anledning for mange til å kvitte seg med kausjonisten, sier hun.

Men hun tror ikke alle er bevisste på at en verdiøkning på papiret kan være alt som skal til for å kvitte seg med kausjonisten og stå helt på egne ben.

– Unge som har boliglån med sikkerhet i foreldrenes bolig, kan ofte løse ut kausjonistene når gjeldsgraden har blitt lavere. Dette er ofte en lettelse både for dem som har lånt og dem som har kausjonert. Vi vet at mange, både kausjonist og låntakeren selv gjerne vil ut av slike ordninger.

– Så dette er en mulighet jeg mener flere bør se på, råder hun.

– Husk å prute på boliglånet

Spar tusenlapper i året

Den varige prisoppgangen gjør også at en del sitter med en for lav verdivurdering av boligen i banken.

– Forskjellen på for eksempel 70 og 80 prosent belåning kan gi lavere rente i mange banker, det kan fort utgjøre flere tusen kroner spart i året, forklarer Picard.

Bankene opererer med ulike trinn for hva som gir lavere rente, mange steder vil du få lavere rente om du kommer under 75 prosent, noen gir lavere rente under 70 prosent.

Her bør du sjekke med den banken du har, anbefaler hun. Samtidig bør du selvsagt undersøke om du har beste rente i markedet.

– Mange som kjøper bolig, ender opp med to lån: et rimelig lån på den delen av lånet som er under for eksempel 75 prosent, og et topplån til høyere rente på resten. Har boligen steget mye i verdi, kan du kanskje refinansiere og fjerne hele topplånet.

Dette skjer når du taster feil KID i banken

Avdragsfrihet

Også forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan, mener at de er smart å fornye verdivurderingen sin med jevne mellomrom.

For dersom man har et boliglån som overstiger 70 prosent av boligens verdi, må man betale avdrag på lånet. Skulle man ønske en periode med avdragsfrihet, men ikke tidligere har vært innenfor 70 prosents grensen, kan det være hensiktsmessig å innhente ny boligtakst, forklarer hun.

– Da kan man fort finne ut om gjeldsgraden er blitt lavere som følge av økt boligverdi. Faller man under 70 prosents grensen, kan det bli mulig å få innvilget en periode med avdragsfrihet, avslutter Reitan.

FAKTA:

Bankene aksepterer både verdivurdering gjennomført av eiendomsmegler og takst gjennomført av takstmann.

Bankene kan gjøre egne undersøkelser for å sikre at verdien er realistisk.

Kilde: Forbrukerøkonom Kristina Picard