Bolig

Boligprisstatistikken for november: Boligprisene har brutt en ny, negativ barrière

Boligprisene sank med 1,1 prosent fra oktober til november. Nå er boligprisene lavere enn de var for ett år siden.

BOLIGPRISENE FALLER: Boligprisene faller mer enn forventet. I Oslo begynner fallet å moderere seg.
  • Fredrik Saltbones

Som de aller fleste har fått med seg, har stort sett hele landet opplevd et fall i boligprisene det siste halvåret.

Oktober måned var imidlertid positiv og overrasket ekspertene. Samtidig har OBOS denne måneden meldt om positive tall. Derfor var det positiv stemning før Eiendom Norge skulle legge frem boligprisstatistikken for november.

Men den positive stemningen ble fort borte da administrerende direktør Christian V. Dreyer begynte å vise frem de ferskeste tallene.

Tydelig fall i prisene

Statistikken viste nemlig at boligprisene i november sank nominelt med 1,1 prosent. Sesongkorrigert, altså sammenlignet med hvordan november måned pleier å være, sank prisene med 0,4 prosent.

I Oslo er det nå syvende måned på rad med boligprisfall.

Les også

Vi fikk pristilbud fra seks av Norges største meglerkjeder. Resultatet gjør forbrukermyndighetene fryktelig skuffet.

Negativ 12-månedersvekst for første gang siden 2014

– Et tydelig fall, sier Dreyer.

– Selv om boligprisene normalt faller i november, var det i år et større fall enn normalt, sier Eiendom Norge-direktøren.

Nå har boligprisene også brutt en negativ barrière: 12-månedersveksten er nå negativ, noe som betyr at boligprisene er lavere nå enn de var på samme tid i fjor.

– For første gang siden 2014 har vi nå en negativ 12-månedersvekst. Og vi forventer at denne utviklingen vil fortsette og sannsynligvis forsterke seg, ettersom vi hadde en sterk desember måned i fjor og en veldig sterk vår tidligere i år, sier Dreyer.

PRISFALL: Eiendom Norge-direktør Christian Dreyer la tirsdag frem boligprisstatistikken for november. Dreyer forventer et fortsatt prisfall i tiden fremover.

Det er fremdeles store regionale forskjeller. I Oslo, Bergen og Trondheim har man nå en boligprisnedgang på henholdsvis 4,4, 3,7 og 1,3 prosent de siste tolv månedene. I Oslo er det syvende måned på rad et prisfall, hele 10,5 prosent siden pristoppen i april.

Tromsø (0,1 prosent) og Stavanger (0,9 prosent) er det to eneste av storbyene som fortsatt har en positiv 12-månedersvekst.

Slik har prisene endret seg:

Prisendring siste mnd Prisendring siste årPrisendring siste fem årPrisendring siste ti år
Oslo-0,5%-4,4%36,0%78,7%
Bergen-1,3%-3,4%18,1%47,6%
Stavanger-0,5%0,9%-7,3%33,2%
Trondheim -1,3%-1,3%22,4%68,1%
Tromsø-1,2%0,1%40,8%57,8%
Kristiansand-0,8%-1,3%6,1%24,7%
Nasjonalt-1,1 %-0,5%26,1%62,2%

Kilde: Eiendom Norge

Tar lang tid å selge bolig

Statistikken viser også at det nå tar lang tid å selge boliger i Norge. Gjennomsnittslig salgstid i november var på 46 dager. Vi må tilbake til 2008 for å finne et høyere tall for samme måned. I oktober tok det til sammenligning i snitt 40 dager å selge en bolig.

Drammen er den byen det tar kortest tid å selge en bolig (25 dager), mens i Ålesund tok det i snitt 67 dager å selge en bolig i november i år.

Likevel selges det ganske mange boliger. I november ble det solgt 7717 boliger, noe som er 1,8 prosent flere enn samme måned i fjor.

Hittil i 2017 er det solgt 83.644 boliger. Det er tilnærmet likt som i fjor.

Les også

Meglerbransjen varsler endringer etter skarp kritikk

Boligbyggelaget OBOS meldte tidligere i desember om positive tall. Prisene på brukte OBOS-boliger økte med 0,2 prosent fra oktober til november. Det siste året har imidlertid prisene på boligene falt med 8,2 prosent.

Boligprisstatistikken gis ut av Eiendom Norge i samarbeid med Eiendomsverdi og Finn.no.

Les mer om

  1. Boligmarkedet
  2. Eiendom Norge
  3. Boligprisstatistikk
  4. Eiendom
  5. Boligpriser
  6. Bolig
  7. Boliglånsforskriften