Bolig

Det tok tre år og utallige visninger før de fant drømmehjemmet: – Da jeg oppdaget annonsen for denne leiligheten, sa jeg: «Der vil jeg bo!»

Åse Marie Gunnerud Håkonsen og Jørn Madsen har landet i toppleiligheten på Lilleborg i Oslo. Interiøret derimot, er i stadig forandring.

Åse Marie Gunnerud Håkonsen bor i en toppleilighet på 100 kvadratmeter i en blokk på Lilleborg i Oslo. Hun og mannen Jørn Madsen måtte lete i over tre år før de fant en leilighet begge falt for.
  • Ann Merete Slåttland

Da Åse Marie Gunnerud Håkonsen og Jørn Madsen startet letingen etter et nytt sted å bo, skulle det ta tre år og utallige visninger før de fant drømmeleiligheten.

Å finne noe som begge falt for skulle vise seg å være utfordrende.

Håkonsen bor i en toppleilighet på 100 kvadratmeter i en blokk på Lilleborg i Oslo. Hun og mannen Jørn Madsen måtte lete i over tre år før de fant en leilighet begge falt for.

– Til slutt hadde vi egentlig gitt opp, men så oppdaget jeg annonsen for denne leiligheten. Da sa jeg: «Der vil jeg bo!», sier hun og legger til:

– Jeg sendte faktisk mannen på visning alene! Han virket ganske ambivalent da han kom hjem, men endte likevel opp med å by på leiligheten uten å ha konferert med meg først! Men da jeg så den nye boligen vår for første gang på ordentlig var jeg veldig glad for det, sier Håkonsen.

Sakral stemning

I utgangspunktet var ekteparet ute etter en leilighet med tre soverom, siden Madsen jobber hjemmefra og trenger et kontor. Men de endte altså opp med to soverom.

Til gjengjeld har de fått en kjempestor takterrasse som går rundt nesten hele leiligheten, der utsikten over hovedstaden og det grønne nærområdet på Lilleborg nesten gir en følelse av at man bor i et hus.

Med utgang fra kjøkkenet mot øst ligger den største terrassen. Der er det plass til grill, bordtennisbord, planter og sittegrupper. Og det var der paret hadde bryllupsfesten sin.

De store terrassedørene rundt hele stuen og kjøkkenet gjør at rommet bader i lys, og med den ekstra store takhøyden i stuen får man nesten en sakral følelse når man kommer inn.

Les også

Kunstner Petter Alexander Hepsø ble lei av høye leiepriser og et hektisk liv i Oslo: Bygde atelier i hagen på Kråkerøy

Taket i stuen har spennende linjer og vinkler og gir nesten en sakral følelse siden det er ekstra høyt. Selv om dette er en leilighet, har ekteparet Håkonsen-Madsen klart å skape ulike soner slik at det er mulig å trekke seg litt tilbake om man ønsker det.
Stilen hos Håkonsen og Madsen er en unik blanding av nytt, brukt, billig og dyrt. Det er koselig og innbydende her, samtidig som det er stilig. Maksimalisten Håkonsen møter minimalisten Madsen ved å selge unna ting etter hvert som det kommer inn noe nytt.
Sofakroken er den plassen i leiligheten Håkonsen liker aller best. Beliggenheten ved elven, planløsningen i leiligheten, de store vinduene, takhøyden, den store terrassen og at de har plass til mange rundt spisebordet, er andre ting hun verdsetter. Stuebordet er et spesielt møbel. Det er over 100 år gammelt og kommer fra Chang Mai. Håkonsen fant både det og lenestolen ved siden av på Finn.no.
En liten dose orient, litt Palm Springs og en dæsj skandinavisk design, samt litt naturmaterialer er det som fungerer her.

Det er Håkonsen er som står for innredningen, og hun har mestret å skape et stilig, og samtidig koselig hjem med god stemning.

– Jeg prøvde en periode å lage et stramt hjem, med rene flater og få ting, men det fikk jeg rett og slett ikke til.

– Jeg tror man må kjenne litt på hvilke type miljø som gir ro i sjelen. For meg handler det om å bruke farger, og å blande stiler, materialer, strukturer, gammelt og nytt. En liten dose orient, litt Palm Springs og en dæsj skandinavisk design samt litt naturmaterialer er det som fungerer her.

Les også

Ida Beitnes Johansen og samboeren har pusset opp eneboligen selv: – Fire dager før jeg skulle føde var vi uten trapp mellom første – og annenetasje.

T.v.: Den åpne løsningen mellom kjøkkenet, spisebordet og stuen gjør at rommet blir en sosial sone. Videre ut fra kjøkkenet er det store verandadører rett ut til terrassen, så på varme dager blir dette som en forlengelse av hele kjøkkenet. T.h.: Ekteparet er fornøyd med spisebordet som kan bli hele fem meter langt og har plass til mange gjester. Stolene rundt bordet er Åse Maries beste bruktfunn, kjøpt brukt via Blocket.se (Sveriges svar på Finn.no), og ektemannen reiste helt til Stockholm for å hente dem. Stolene er både fine å se på og gode å sitte lenge i.
T.v.: På gjesterommet har det blitt plass til en liten kontorplass, noe som er nødvendig for Madsen ettersom han jobber hjemmefra. På utsiden kan terrassen skimtes. Den går rundt hele leiligheten, som ligger på toppen av en åtte etasjer høy blokk på Lilleborg i Oslo. T.h.: På soverommet får det fargerike bildet og de elegante gardinene sette standarden for resten av rommet.
Les også

De bor landlig midt i storbyen: – Da vi flyttet inn her, var nok stilen min mye mer barnslig og sukkersøt med pasteller og shabby chic.

En ting inn, en ting ut

Håkonsen, som er sykepleier og for tiden tar en master i sosialt arbeid og kognitiv terapi, handler mye brukt og en del nytt. Men det er ikke slik at leiligheten blir overfylt som et resultat av shopping. Ektemannen er nemlig av den litt mer minimalistiske typen.

Små overraskende detaljer er med på å sette et personlig preg på interiøret. Den lille hånden beskriver Håkonsen som «noe mannen har kjøpt en eller annen gang».

– Jørn sier at hvis en ting skal inn, så må en annen ting ut. Jeg er impulsiv når det gjelder interiørkjøp, noe stilen min også bærer preg av. Det kan fungere veldig bra til tider, men også veldig dårlig. Da er jeg glad for å ha Finn.no, Blocket.se og Tise som kan by på nydelige skatter om man er litt tålmodig, men hvor jeg også kan selge det som ikke fungerer riktig så bra, sier Håkonsen.

Ekteparet har planer om å bo i leiligheten lenge, og selv om de i utgangspunktet kunne flytte rett inn da de tok over for to år siden, har de gjort noen endringer for å få det slik de vil ha det. Kjøkkenet er byttet ut, badet har fått badekar, ny vegg og servant, og en del vegger er blitt malt.

Ferdig kan nok 35-åringen likevel ikke si at hun er.

T.v.: Åpne hyller over kjøkkenbenken skaper et lettere uttrykk, spesielt hvis man ikke overfyller hyllene. Håkonsen sverger til få, men kjære ting i sine kjøkkenhyller, som keramikk-koppene hun fant på loppemarked. T.h.: De smarte utstillingsrammene er malt i samme farge som veggen. På den måten får gjenstanden som står utstilt i hyllene mest oppmerksomhet.
I leiligheten finnes det et toalettrom og et større bad. Badet fikk også en liten overhaling da Håkonsen og Madsen flyttet inn. De satte inn badekar, byttet servant og lagde «treveggen», som egentlig er fliser.

– Smertefullt interessert i interiør

– Nå ønsker jeg meg en stor seng og svarte vegghengte nattbord til soverommet. Noen nye farger blir det nok også etter hvert.

Madsen skyter inn med glimt i øyet at kona er smertefullt interessert i interiør. Til det sier hun:

– Jeg har lest om hjem som er i bevegelse, og begynner å forstå at mitt eget kanskje er et sånt, hvor det til stadighet er nye planer på gang. For meg er interiør et avbrekk og det har det vært siden jeg var liten og ommøblerte barnerommet mitt. Jeg har en hemmelig drøm om å jobbe med interiør, men trives samtidig veldig godt med jobben og studiene jeg allerede har. Så nå er interiør på en måte mitt fristed som jeg bruker relativt mye tid på, både hjemme og noen ganger hjemme hos andre.

Les mer om

  1. Arkitektur
  2. Bolig
  3. Interiør