Bolig

-Her finner vi den gode roen

På hytta på Gautestad kan Randi Røinaas Lomeland og Pål Lomeland leve livet akkurat slik det passer dem, helt til hverdagen kommer igjen.

-Jeg er opptatt av interiør og synes det er moro å skape god stemning og gjøre det hyggelig rundt meg, forteller Randi. Foto: Alle foto: Kari Byklum

  • Kari Byklum

– Dette er den beste investeringen vi har gjort i livskvalitet, for vi elsker å være her, smiler Randi Røinaas Lomeland mens hun bærer med seg noen vedkubber inn i stua.

Randi og Pål reiser opp til hytta så ofte de kan.

Hyttelivet på Gautestad, halvannen mil nordøst for Evje, er av det fredelige slaget. Om vinteren trives paret godt i skiløypene, mens de samme områdene er like fine å gå på bærtur i om høsten. Randi trives også når hun står på kjøkkenet og lager mat eller sitter med ei bok i solkroken. Hyttelivet handler nemlig om hygge og om å hente energi til ei ny arbeidsuke.

-Vi reiser som regel opp hvis ikke det er noe som holder oss tilbake i byen.

Hytta på 60 kvadratmeter ble bygget i 1974 . Foto: Foto: Privat

Hytteliv for 600.000

Hytta på 60 kvadratmeter ble bygget i 1974, og den var i ganske primitiv stand da ekteparet kjøpte den for snaut 600.000 kroner i 2013. De strippet hytta så bare ytterveggene sto igjen, og har isolert og byttet både grunnmur, gulv, tak og vinduer. Den tidligere eieren la inn strøm på slutten av 1990-tallet, men det er fremdeles ikke innlagt vann. Så selv om hytta innvendig er både nyoppusset og lekker, lever den tradisjonsrike hyttesjarmen i beste velgående.

Randi og Pål strippet hytta så bare ytterveggene sto igjen, og har isolert og byttet både grunnmur, gulv, tak og vinduer.

-Vi har laget et pumpesystem på utedoen, hvor vi har en 80 liters tank, pumpe og en liten varmtvannsbereder under vasken, og dermed har vi varmt vann i springen der ute. Men inne på kjøkkenet har vi ikke en gang kran, forteller Randi.

Paret har valgt et lyst kjøkken på hytta.

Detaljer fra kjøkkenet.

Men siden det er bilvei til døra og ingen bæreavstand, er innvendig vann omtrent ikke et savn. Og det moderne kjøkkenet er nesten oftere i bruk enn hjemme i Kristiansand.

-Her oppe har vi god tid, og da er det bare moro å bruke tid på å bake og lage mat, forteller Randi.

Hyttelivet handler nemlig om hygge og om å hente energi til ei ny arbeidsuke, sier Randi. Foto: Foto: Privat

Ved spisebordet kan de tilbringe flere timer med god mat og drikke. Foto: Foto: Privat

Slik så det ut før. Foto: Foto: Privat

Stor uteplass

Og ofte er det slik at Randi koser seg på kjøkkenet mens ektemannen holder på med noen småprosjekter rundt hytta.

-Vi har 2,5 mål med tomt, så det er alltid litt å gjøre. Men det største prosjektet er jo ferdig. Vi har lagt ned mange hundre timer på å renovere hytta, så nå er det virkelig deilig at den perioden er over.

Innvendig er veggene beiset ganske mørke . Foto: Foto: Privat

I tillegg til en enorm egeninnsats, har familien, og spesielt Randis far, hjulpet mye. De har også leid inn lokal arbeidskraft, og hun skryter av lokalbefolkningen.

-De er utrolig hjelpsomme her oppe. Vi synes det har vært viktig å bruke lokale fagfolk, og har kjøpt mye materialer og utstyr nede i Evje, blant annet peisen.

Gangen er holdt i lyse farger. Foto: Foto: Privat

Liker å skape stemning

Innvendig er veggene beiset ganske mørke, mens kjøkkeninnredningen er hvit og stram. Interiøret er moderne, men har fått selskap av en utstoppet ugle og noen gamle ski som Randi kjøpte på loppemarked.

Litt påskekos på hytta må til. Foto: Foto: Privat

Soverommet er innredet i lyse farger. Foto: Foto: Privat

Les også: -Vi trivdes fra første dag

-Jeg er opptatt av interiør og synes det er moro å skape god stemning og gjøre det hyggelig rundt meg, forteller Randi.

Og det har hun virkelig klart i den lille hytta med tre små soverom, yttergang og et allrom med kjøkken og stue. Akkurat stort nok til en familie på to.

-Vi trenger ikke mer plass, og har gjesterom med køyesenger.

Det er tre soverom i hytta. Foto: Foto: Privat

Men siden vi er glad i å ha gjester, må vi jo porsjonere ut besøkene så vi får plass til dem.

Men i fremtiden blir det kanskje annerledes.

Det er ikke innlagt vann i hytta. Foto: Foto: Privat

-Det er selveiertomt på 2,5 mål og vi planlegger så smått å bygge ut litt, men det er foreløpig bare en løs plan.

Og det er det som er så fint med hyttelivet. Her kan de gjøre akkurat som de vil, når de vil, og leve i det tempoet som passer.

-Vi har krevende jobber begge to og kan være skikkelig slitne når helga kommer, og da er det godt at det ikke er noe som haster her oppe. De første årene jobbet vi med hytta hele tiden, men nå kan vi bare kose oss, smiler Randi Røinaas Lomeland.

Denne saken ble første gang publisert april 2017, men tatt fram igjen for å glede nye lesere.

Les mer om

  1. Bolig
  2. Fjellhytte
  3. Hytte
  4. Interiør
  5. Abito