Disse boligene er enklest å selge igjen

– Det som er attraktivt i nedgang er attraktivt i oppgang. Ikke kjøp noe du tror er billig.

FLERE SOVEROM: – Får du kjøpt større enn planlagt kan du bo der lenger. Det er gunstig med tanke på prisstigning og tryggere. En ettroms vokser du ut av i løpet av noen år, sier Bjørn-Erik Øye.

Fem spørsmål om attraktive boliger.

Eksperten: Bjørn-Erik Øye

Utdanning: Byggingeniør og bedriftsøkonom

Jobber som: Partner i Prognosesenteret, ekspert på bolig

1. Når boligprisene går nedover, hvilke boliger er det fremdeles enkelt å selge?

– Det er de samme som er enkle å selge når prisene stiger og når prisene går ned. Det er de samme kvalitetene som etterspørres. God beliggenhet, god planløsning og at boligen ser ok ut. Areal koster. En planløsning som får leiligheten til å virke større enn den er, teller positivt.

EKSPERTEN: Bjørn-Erik Øye.

Noe av det viktigste er utsyn fra boligen, og ikke innsyn, mener Øye.

– Og er du eneste budgiver er det ikke et kupp. Du kan ikke selge til deg selv senere. Mange boliger selges fremdeles, men mange av de dårligste går sakte eller selges ikke i det hele tatt.

ENDEN ER GOD: At leiligheten ligger på hjørnet eller rekkehuset på enden kan være positivt.
Les også

Håkon bor på 31 kvadratmeter – om kvelden blir stua til soverom

2. Er det så farlig om leiligheten ligger i første etasje?

– Det er faktisk det, i hvert fall hvis det er innsyn. At folk kan se inn gir problemer og reflekteres i prisen. Man må ikke så høyt opp i etasjene som mulig, bare man får litt utsyn. Har man en hageflekk foran leiligheten er det noe annet, og noen må faktisk bo i første etasje på grunn av bevegelseshemninger.

– Man får stort sett mer for endeleiligheter og enderekkehus. Det er bedre utsyn og lys fra flere retninger.

3. Hvis man er på boligjakt, hva bør man se etter?

– Det som er attraktivt i nedgang er som nevnt attraktivt i oppgang. Bestem deg på forhånd hva du vil ha, punktum. For eksempel balkong, god planløsning og spesifikk beliggenhet. Ikke se etter kuppet, det er kjempevanskelig å finne. Er du alene om å by på en lekker leilighet har du griseflaks.

– Skrekken er å kjøpe noe man ikke får solgt. Kommer du alene på boligvisning i et tregt marked, da bør du tenke deg litt om. Samtidig har du god mulighet til å forhandle ned prisen. Bare husk at ikke alle selgere har mulighet til å gå ned i pris.

Les også

«Elises boligjakt», episode 1: Hvorfor skal du egentlig kjøpe bolig? Guide for nybegynnere

BALKONG: Er det balkong er det positivt. Men det aller viktigste er at du har utsyn, ikke innsyn, mener eksperten.

4. Et malingsstrøk og noen nye fliser kan gjøre underverker. Hvilke ting er dyrest å fikse og pusse opp?

– Mange overvurderer egne oppussingsevner. De som gjør dette proft ser hva de har muligheter til og hva som øker prisen. Man kan få verdien opp voldsomt, men man må vite hva oppussing koster. Tenk en sum og så dobler du den. Badet er dyrest å pusse opp, deretter kjøkkenet.

– Man kan få en voldsom prisstigning, rundt 30 prosent, om man endrer en ettroms til en toroms. En lettvegg kan mange klare å flytte selv, men ikke en bærevegg. Det er en stor operasjon å flytte kjøkkenet til stuen for å få soverom, men det koster under 100.000 kroner og er verdt mye.

Les også

Martine Haarstad satte prisrekord da hun kjøpte sin første bolig i februar ifjor.

5. Si at man sliter med å selge. Hvilke småting kan gjøre en helt alminnelig bolig mer attraktiv å selge?

– Du skal ikke gjøre store investeringer. Mal over det som ikke er malt, rengjør ordentlig. Fjern overflødige møbler og privat skrap. Få frem leilighetens kvaliteter. Man trenger ikke innleid firma for styling, men be noen om hjelp til å fikse.