Tre tips til hvordan du kan sikre boligen mot lynnedslag

Hvert år fører lynnedslag i norske boliger til enorme skader.

Det er ikke farlig å se tv når det lyner, men elektronikken i fjernsynet er sårbar, ifølge SINTEF.
  • Christine Gulbrandsen

– I 2016 ble det meldt inn omkring 6200 skader som følge av lynnedslag, og erstatningsutbetalingene lå på rundt 250 millioner kroner, sier Stine Neverdal i Finans Norge.

De vanligste skadene var ødelagte elektriske apparater som TV, radio, pc, modem, fryser, varmtvannsbereder og kjøleskap.

– Men hvert eneste år oppstår det også branner i hus og hytter på grunn av lynnedslag, fortsetter hun.

Les også: En av tre vet det ikke. Er du en av dem som kan det?

Minste motstands vei

Heldigvis viser brannstatistikken til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap at det skjer relativt sjelden. I årene 2010–2015 er det registrert 46 større boligbranner som skyldes lynnedslag.

Lyn er en elektrisk utladning mellom sky og jord, sky og hav eller sky og sky.

– Generelt kan man si at lyn-utladningen tar minste motstands vei mot jorda. Treffer den metalliske ledere, vil den følge den, forklarer Oddgeir Rokseth i SINTEF.

Det kan eksempelvis være strømledninger inn til hus eller hytte. Rokseth forteller at ledninger som er ført i luft, er spesielt eksponert og at de fører den elektriske ladningen inn i huset via installasjonen.

– Men i byer der de fleste boliger har strømtilførselen ført inn i huset via kabel gravd ned i bakken, er risikoen mindre.

Skader

Selv om lynet ikke slår direkte ned hos deg, kan elektriske apparater bli skadet under lyn- og tordenvær. Et nedslag i et overordnet strømnett kan lage overspenninger og følge strømnettet inn til huset. Dersom spenningen blir høyere enn det anlegget er beregnet for, kan det ødelegges eller forårsake brann.

Les også: Dette er de vanligste brannfellene

Overspenningen kan også finne veien gjennom nettverks- og antennekablene til TV, telefon og internett. Derfor råder ekspertene til at man trekker ut kablene på disse når det lyner ute.

– Trekk også ut internettkabelen. For modemet er svært sårbart for lynnedslag, ifølge Rokseth i SINTEF.

Overspenningsvern

Et annet grep du kan gjøre for å unngå potensielle skader ved lynnedslag, er å installere et overspenningsvern i sikringsskapet. Det vil sørge for at overspenning ledes vekk fra det elektriske anlegget, som igjen reduserer faren for at elektrisk utstyr blir skadet av lynnedslag.

– Men det er viktig at overspenningsvernet installeres riktig, påpeker Neverdal i Finans Norge. Hun anbefaler bruk av elektriker med spesialopplæring i akkurat dette.

Les også: Vet du hva som er hyttas største brannfarer?

Det går også an å montere sikringsvern direkte i stikkontaktene, for eksempel til ekstra utsatte apparater som TV og pc. Men pass på at det pluggbare vernet er tilpasset norske forhold på 375V, påpeker Sikkerhverdag.no.

Har du et elektrisk anlegg installert etter 1. juli 2010, har du sannsynligvis overspenningsvern allerede. Da ble det innført krav om dette i alle nye anlegg.

Det er ikke farlig å se tv når det lyner, men elektronikken i fjernsynet er sårbar, ifølge SINTEF.

Dekkes av forsikring

Skulle du være så uheldig få skader i boligen etter lynnedslag, vil alle med bolig- og villaforsikring få erstatning fra forsikringsselskapet.

Og dersom fryseren går i stykker, dekkes også verdien av innholdet i den, påpeker Finans Norge.

FAKTA

Lyn er en elektrisk utladning mellom sky og jord, sky og hav eller sky og sky.

Lynet består av en kort serie elektriske strømpulser, hvor lynstrømmen farer gjennom lufta ved hjelp av elektrisk ledende kanaler hvor strømmen løper gjennom.

I 2016 ble det registrert 252.435 lynnedslag i Norge. I 2008 ble det registrert 33.857, mens det i 2015 var 504.263 nedslag.

Lydhastigheten er ca. 1000 km/t eller ca. 330m/sek. Dermed kan avstand til lyn måles ved å telle sekunder fra du ser lysglimtet til du hører torden. Tar det tre sekunder fra lynet sees til lyden høres er lynet ca. 1 km unna.

Enkelte ganger er lynet for langt unna til at man hører torden, dette kalles kornmo.

Når det lyner bør man holde seg vekk fra høye bygninger eller gjenstander. For selv om lynet slår ned ved siden av deg, kan man bli indirekte truffet ved at lynstrømmen ledes langs bakken. Det beste man kan gjøre er å gå inn i hus, legge seg ned i grøfter og søke seg ned i områder som ligger lavt. Er man på åpen slette, bør man legge seg ned. I skogen bør man aldri oppholde seg under et tre, men oppsøke et åpent lende. Man sitter trygt inni en bil med metallkarosseri, fordi karosseriet fungerer som et skjold mot lynnedslagene.

Kilde: Finans Norge, SINTEF, Wikipedia, Met.no