Derfor bør du ønske deg pinnsvin i hagen

Kan pinnsvinet ta knekken på brunsneglene? Fem tips for å få pinnsvin til å trives hos deg.

FREDET OG UFARLIG: Det europeiske pinnsvinet (Erinaceus europaeus) kan godt få hjelp til å overleve. Sett ut mat i fôringsstasjon og lag tørre gjemmesteder.

Kan pinnsvin være viktige

— De som har fått pinnsvin sier etter noen år: «Vi hadde brunsnegler, nå har vi pinnsvin». Og omvendt, sier Ingrid Fosse som driver Pinnsvinhjelpen.

Men det tar gjerne noen år før man merker effekten av pinnsvin, mener hun. Årsaken er at pinnsvinene foretrekker de små sneglene og eggene – de store sneglene er for slimete.

— Når de spiser eggene, spiser de indirekte ungene. Ergo: Null snegler, sier Fosse.

Pinnsvin rydder opp i hagen, og spiser en del uønskede insekter, ifølge Fosse.

KRØLLET SAMMEN: Husk at pinnsvinet liker å gjemme seg. Ikke rydd opp i alle gjemmesteder.

— Pinnsvinene er geniale. Også er de veldig hyggelige. De er ikke farlige, de er snille.Pinnsvin kan være en faktor for å drive bort rotter også, men det er et stort men: Hvis det er for mye rotter, så taper pinnsvinet, ifølge Fosse.

UTE PÅ TUR: Det er masse pinnsvin i Bergen, og enda mer i Stavanger, ifølge Ingrid Fosse i Pinnsvinhjelpen. Hun får jevnlig rapporter fra folk over hele landet om pinnsvin.

— Rotter og pinnsvin er ikke noe særlig glad i hverandre. Et pinnsvin kan godt spise en rotte, og ti rotter kan spise et pinnsvin. Problemet er at der det er mye rotter strør folk rottegift rundt seg, selv om det er forbudt. Og da dør pinnsvin også. Har du også mose og gress mellom heller og belegningsstein?

— En alliert mot sneglene

Snegler står på matlisten til pinnsvinet, men det er ikke forsket på hvilken effekt pinnsvinet har på sneglebestanden, ifølge Erling Fløistad, kommunikasjonsrådgiver i NIBIO.

- På generelt grunnlag står alle sånne bløtdyr på menyen til pinnsvinet. Om de har en preferanse for nykommeren er heller tvilsomt, sier Fløistad.

I Fløistads hage er det både brunskogsnegl og pinnsvin.

UTE PÅ TUR: Det er mye god mat gjemt på og under løv.

— Jeg tar vare på pinnsvinet, for jeg vet det er en av faktorene som kan ta seg av brunskogsneglen. Jeg regner pinnsvinet som en alliert i kampen mot sneglene, sier Fløistad.

Han tar vare på pinnsvinet ved å la det ha noen gjemmesteder i hagen, et sted å overvintre, for pinnsvinet er avhengig av frostfrie overvintringsplasser. Fløistad understreker at pinnsvin er litt utenfor hans fagfelt, men at han erfarer at når pinnsvinet først trives et sted, så bør man ikke gjøre for store forandringer.

VANN OG TØRRFÔR: Pinnsvin bør ikke få melk, ifølge Ingrid Fosse. Og tørrfôr bør gis i stedet for våtfôr, for da slipper du at insekter tiltrekkes maten.

— Rydder man bort all kvist og kvast blir det mindre snegler, men også mindre pinnsvin. Jeg beholder noen tørre kvister, og det kan være pinnsvinet trives under terrassen. Og her finner du den rimeligste boligen:

Slik får du pinnsvin til å trives:

1. Hold hagen giftfri.

2. Sørg for at pinnsvinene har gjemmesteder. De trives i hekker, buskas, bak vedstabler, under terrasser og paller. Det er mye mat i og under løv.

UNGT PINNSVIN: En gang mellom 15. juni og 15. juli fødes pinnsvinbarna i Rogaland og Hordaland, fordi det er så mildt, ifølge Fosse. Har du pinnsvin i nærheten da, lag en fôringsautomat.

3. Hold hunder i sjakk, og lær barn å ta hensyn til pinnsvin.

4. Vet du at det er pinnsvin i området kan du hjelpe dem litt. Lag en fôringsstasjon med tørrfôr for hundehvalp eller katt. En fôringsstasjon kan lages av en plastboks og et ventilasjonsrør (minimum 13 centimeter i diameter) du lager hull til og fester på siden. La røret ha litt lengde og bøy det litt. Ikke gi pinnsvin melk. Sett heller ut en skål med rent vann.

5. Hvis det er mange grevlinger i området har pinnsvin dårligere vilkår, for pinnsvin er god grevlingmat. Da er det lite du kan gjøre for pinnsvinet.

BARN: Et lite pinnsvinbarn krøller seg sammen i en varm hånd.

Kilde: Ingrid Fosse

svp://19848

Har du mye snegler i hagen? Her er noen gode råd:

Og her får du alt om hagen:

Ute etter litt boliginspirasjon? Da kan vi anbefale deg å følge oss på instagram: @boligoghjem