Julens kasteguide: Hva gjør du med julepapiret, ribbefettet og alt det andre avfallet?

Få nytte av ribbe- eller pinnekjøttfettet. Ikke hell det i vasken eller toalettet.

Visste du at glanset papir er restavfall?

Bakgrunn: Gjennom en serie artikler gir vi forbrukere tips og triks for å kunne leve grønnere liv. Ingen pekefingre, kun opplysning.

Eksperten: Sylvelin Aadland, ansatt i LOOP, en stiftelse for kildesortering og gjenvinning. Ansvarlig for Sortere.no og appen Sortere.

– Julen er en tid for mer forbruk enn ellers i året. Det gir mer avfall enn normalt, sier Aadland.

Fungerer tingene fremdeles, kan man gi bort eller selge dem, anbefaler hun. Samtidig er det uunngåelig at det blir en del avfall i form av innpakningspapir, juletrær og mat.

Slik kaster du ulikt avfall etter julefeiringen:

1. Mat: Rester og fett

– Det blir kastet veldig mye mat i julen, for folk kjøper ofte mer enn de spiser. Planlegg et restemåltid, sier Aadland.

 • Ribbefett og fårefett skal ikke helles ut i vask eller toalett, ifølge Aadland. Fett og matolje som helles i vasken eller toalettet, vil stivne og feste seg til hår og annet søppel i avløpsnettet. Dette kan bli solide propper som fører til pumpestopp og overløp. Går avløpsvannet i overløp, havner urenset avløpsvann og søppel fra toaletter i havet. Fettet kan også tiltrekke seg rotter.
 • Aadland foreslår at man bruker fettet i annen matlaging, som smakstilsetning i saus og på ovnsbakte poteter. Det du ikke får brukt, kan fryses ned som isterninger.
 • Hvis du skal kaste fettet, lar du det stivne først. Når det er stivt, kan fettet kastes i matavfallet eller i restavfallet.
 • Flytende, brukt matolje kan helles tilbake på den tomme oljeflasken og kastes i den. Eventuelt kan man ha den på en tett beholder med kork. Melkekartongen holder ikke, ifølge Aadland.
Sylvelin Aadland.

2. Er gavepapir restavfall eller papiravfall?

– Det er et lite hjertesukk. Nesten alt gavepapir er glanset og må kastes i restavfall. Også når det pakkes inn i butikken. Samtidig ser vi at flere butikker selger gjenvinnbart julepapir, altså gråpapir, sier Aadland.

 • Gråpapir eller kraftpapir kan sorteres som papir, selv gråpapir med trykk eller mønster.
 • Glanset papir og vanlig pakkebånd er restavfall. Noen steder har kommunen levert ut sekker til gavepapiret.

3. Knuste julekuler/julepynt

Knuste eller ødelagte julekuler er restavfall, ifølge Aadland. En del er laget av kombinasjoner av materialer. Uansett er det bare emballasje som skal sorteres i glass- og metallcontaineren.

OBS! Knuste kuler må pakkes inn, sånn at de som håndterer søppelet ikke skjærer seg.

– Man trenger ikke kjøpe ny pynt hvert år. Det tærer på planeten og er ikke like personlig. Å ta frem pynten igjen er en glede. En del av sjarmen ved jul er nettopp tradisjonen, mener Aadland.

Har du mye rester fra stearinlys, kan en barnehage eller skole være interesserte.

4. Lys: elektriske og stearinlys

Elektrisk lys: Elektrisk avfall leveres inn til butikker som selger tilsvarende. For eksempel kan lyslenker leveres inn til butikker som selger lyslenker, selv hvis de fører andre merker.

Lyspærer og batterier kan leveres til alle dagligvarebutikker fordi de selger slike varer.

Stearinlys: Stumpene er restavfall. Aadland har hørt at noen renovasjonsselskaper samler inn til skoler og barnehager. Aluminiumsformen til telys kan gjenvinnes som metallemballasje. Kast den lille, runde saken veken sitter fast i.

Planlegg restemåltider i julen, anbefaler eksperten. Kall det julebrunsj eller juletapas.

5. Ikke fyr i peisen med juletreet

I noen kommuner hentes juletrærne på oppsatte tidspunkter etter jul. Noen sameier organiserer det samme, ifølge Aadland.

Treet kan også leveres på gjenvinningsstasjonen. Det bør ikke gjøres kort prosess i peisen. I verste fall kan brenning av juletrær gi pipebrann, ifølge Sintef.

6. Mer som må kastes? Slik sorteres det:

 • Spraybokser med snø eller glitter: Farlig avfall.
 • Vednett/juletrenett: Restavfall.
 • Bobleplast: Sorteres som plastemballasje. Kan også brukes til innpakning av julekuler og så videre.
 • Fyrverkeri: Ubrukt leveres til butikk som selger fyrverkeri. Brukt kastes som restavfall eller restavfall på gjenvinningsstasjonen hvis man er sikker på at det er brukt opp/tomt.
 • Ødelagte kopper og glass: Restavfall.
 • Isopor: Små mengder er restavfall. Større mengder til gjenvinning.
 • Adventskalender: Del den opp, og sorter delene.

Denne artikkelen ble publisert første gang 24. desember 2020.