Bolig

Økologisk hage: Denne hagen kan du forlate i tre år og den forblir den samme

Denne økologiske hagen skal vare evig og knapt trenge stell. Bambusen tåler 23 minusgrader og druene 25 minus.

SANSELIG OPPLEVELSE: Innehaver Lindis Alme på BesteBakken har selv hatt kreft og tror kundene blir mer og mer opptatt av at maten de spiser er sunn. Her er hun i ferd med å høste vekster fra permakulturen til bruk i mat ved hotellet.
  • Jørn-Arne Tomasgard

Vi er på det eksklusive gårdshotellet BesteBakken i Hafslo like ved Sogndal.

Danske Benjamin Bro-Jørgensen (26) går rundt i en hage han i løpet av det siste året har brukt ni uker på å bygge opp.

Bro-Jørgensen har tatt fenomenet permakultur til Norge.

Han tror BesteBakken er det eneste hotellet i Norden som har en hage bygget etter denne filosofien.

Den er også den klart største i sitt slag i landet.

— Permakultur er en forkortning for permanent kultur. Det er en egen designfilosofi. Etablering av noe vedvarende, med flerårige vekster. I landbruket er det mest ettårige vekster. Det blir ikke brukt kunstig gjødsel eller sprøytemidler. Men ingen kommer og kontrollerer på samme måte som i økologisk landbruk. Vekstene må beskjæres litt hvert år for at de ikke skal vokse deg over hodet. Ellers skal ikke hagen trenge annet vedlikehold enn høsting.

Les også

Nøktern perle: Hytta ble lagt så lavt som mulig i terrenget

TAR TID Å BYGGE: Benjamin Bro-Jørgensen ble leid inn for å utvikle hage etter permakultur-filosofi på hotellet i juni 2015. Han og medhjelperne har brukt ni uker på arbeidet så langt. Denne delen av hagen var opprinnelig en ordinær grønnsaks- og krydderhage. Monica Joy og Natsumi Nagano i bakgrunnen er frivillige hjelpere.

Mye egner seg i salater— I prinsippet skal du kunne forlate hagen i tre år og den er der fortsatt, sier Benjamin.

Du trenger ikke være redd for å få i deg giftige planter eller bær.

For her skal alt kunne spises. Mye egner seg godt i salater.

ALTERNATIV TIL SPRØYTEMIDDEL: Presenningen ligger på et år for at jorden skal bli bar. Buskene i forkant skal bære Valnøtt og Pawpaw – en mangolignende frukt som skal være den mest næringsrike i Norden.
ALT KAN SPISES: Bergknapp er godt i salat og for bier og humler. Vekstene fra hagen blir høstet og brukt i maten på hotellet.

Her er grønnsaker og skudd som eksempelvis kan brukes som erstatning for isbergsalat.Dansken peker på at mye vi har rundt oss i dag og som vi bruker i mat, er et resultat av permakultur grunnlagt i tidligere tider.

— Olivenolje kommer eksempelvis fra en vedvarende kultur gjennom oliventrærne romerne plantet.

Bro-Jørgensen liker tanken på at arbeidet han legger ned i hagen på BesteBakken skal være til glede i mange generasjoner fremover.

Les også

Bor på en gård midt i storbyen: Skapte sitt eget hageunivers midt mellom blokker og rekkehus

GJØDSEL: Nitrogenfikserende blad og busker som hvitkløver, sibirertebusk, japansk sølvblad og plengress brukes til gjødsel.

Hagen overvokst etter sykdomLindis Alme er grunnlegger av hotellet sammen med mannen Odd Geir.

Hun forteller at hun ble syk av kreft for fire år siden og at det var bakgrunnen for at hun ble nysgjerrig på permakultur – både av praktiske og helsemessige grunner.

Hun er nå erklært frisk og tilbake i full sving i bedriften som har omsatt for 4–5 millioner kroner årlig de siste årene.

— Jeg tenker at hagen skal løse problemer, spesielt mine egne, sier hun.

GJENNOMFØRT STIL: Hotellet er gjennomført med høy standard, men Lindis Alme er tydelig på at du ikke drar til BesteBakken på lavbudsjettferie.

Nå kan hun smile av situasjonen der hun kom hjem fra behandling og fant hagen overvokst.— Jeg brukte et år på å bli frisk. Da jeg kom tilbake, hadde hagen vokst meg over hodet. Det var så trist. På en måte så jeg på hagen hvor syk jeg hadde vært. Noen sa til meg at jeg burde sjekke opp permakultur. Så googlet jeg litt og fant Benjamin. Egentlig trodde jeg det var noen andre jeg ringte til. Jeg ringte feil og traff Benjamin, sier hun om tilfeldighetene som førte de to sammen.

SØKER RO: Shiyi Zhang og Victor Huang bor i Sydney i Australia og ferierte på BesteBakken da vi var der. Den eneste støyen på hotellet er den du lager selv. Sanselige inntrykk som dette møtet med alpakkaen, er en viktig del av konseptet.

— Jeg er målbevisst og har en visjon. Det å komme hit skal være en sanselig opplevelse. Det skal være fantastisk fint å hvile øynene på. Den eneste støyen er den du lager selv, sier Lindis. Hun legger også stor vekt på design og kunst på dette særegne stedet. Det startet med epletrær og masse ugress:

Komposterer trær

Historien til Benjamin handler også om tilfeldigheter.

På et seminar om permakultur møtte han sin norske kjæreste fra Vågå.

FINURLIG VANNINGSSYSTEM: Denne konstruksjonen vanner hagen og er sti. – Det er laget en grøft innover som du ikke ser. Der samler vannet seg. Samtidig som vi unngår erosjon, holder jorden på fuktigheten. Stien er laget vannrett på konstruksjonen.

Siden klimaet der ikke er spesielt egnet for denne type hagebruk, kjøpte de seg et 15 mål stort småbruk på Tingvoll på Nordmøre for tre år siden.— Vi var ute etter et småbruk og fant det vi lette etter på Tingvoll. Jeg hadde aldri vært der før, forteller han.

På sin egen eiendom har han plantet ti mål med hasselnøtt-trær. Planen er å lage hasselnøttsmør og selge nøtter til jul. Innimellom trærne har han plantet andre vekster.

Siden det hverken brukes sprøytemidler eller kunstgjødsel i permakultur, er det utviklet system for gjødsling og brakklegging.

TÅLER 25 MINUS: Den russiske druesorten Koziminski er en blanding av viltvoksende druer fra Nord-Amerika og Sør-Europa.

Til gjødsel brukes nitrogenfikserende blad og busker som hvitkløver, sibirertebusk, japansk sølvblad og plengress.Istedenfor å brakklegge et område med sprøytemiddelet Roundup, har han lagt en stor duk over.

Duken skal ligge ett år før området plantes med bærekraftige vekster.

Et innslag i hagen er såkalt Hügelkultur. Det vil si at trestammer blir kompostert i jordvoller som blir bygget opp og beplantet.

Kjørte 8,5 timer én vei for å få tak i den gamle søppeldunken:

Les også

Ser du hva Linda har laget lysholder av?

INNTRYKKENE VIKTIGE: Design og kunst har en viktig plass i omgivelsene. Lindis samarbeider tett med blant andre Marion Tufteland (t.h.) og firmaet hennes Moodmakers som lager hageskulpturer som katten i midten. Ingunn Dahlin og Roy A. Dahl er andre kunstnere som er representert.

Drueplante tåler 25 minusVintrene i indre Sogn kan bli kalde. Det har Benjamin tatt hensyn til, selv om han har plantet både bambusrør, drue— og kiwiplanter.

TIL MATEN: Vekstene fra hagen finner man igjen på matbordet.

— Bambusen er det jeg er litt usikker på, den skal tåle 23 minusgrader. Druesorten Koziminski tåler 25 minus. Alle plantene her skal overleve slik kulde, lover han.

NYTT I NORGE: - Fenomenet permakultur kommer opprinnelig fra Østerrike og Australia. Det begynner å bli stadig med populært i Norge. Spesielt i byene er flere hager etablert, men ikke ferdig utviklet, sier Benjamin Bro-Jørgensen. Her står han midt i en del av hagen han har grunnlagt på hotellet BesteBakken i Sogn.

Mange av plantene lager Benjamin selv på gården der han bor. Noe er norskprodusert, noe blir kjøpt fra Nederland og Danmark. Han kaller plantene for «naturens vitaminpille».— Vekstene er ofte næringsrike med dype røtter. Det er veldig sunne planter å spise siden de lager stoffer for å beskytte seg mot insekter og dermed har godt immunforsvar. Bruker du kunstig gjødsel blir veksten eksplosiv. Med økologisk dyrking blir plantene mer mineralrike.

Les mer om

  1. Hage