Test av målebånd: Ja, det stemmer

For ikke alle målebåndene er helt presise.

TEST AV MÅLEBÅND:

Det store flertallet målebånd er presise, viser Forbrukerrådets test. 25 målebånd mellom 10 og 300 kroner er testet, og kun fire målebånd bommer med mer enn én millimeter.

Det er ingen sammenheng mellom pris og presisjon, mener Forbrukerrådet – testens dyreste modell, Hultafors BT5M (300 kroner) er blant de minst nøyaktige i testen.

Målebåndene er testet på nøyaktighet, med hjelp fra Justervesenet: utvendige mål, innvendige mål, tosidig innvendig mål, differanse mellom utvendig og innvendig mål, og differanse utvendig og tosidig innvendig mål.

Utseende og brukervennlighet er også vurdert, i tillegg til 20 andre egenskaper, blant annet om båndet låser seg når man trekker det ut, om kassettens lengde er oppgitt, om den er lett å betjene, hvor langt det kan trekkes ut før det «knekker» og så videre. De to første egenskapene er spesielt vektlagt.

— Nøyaktighet er mest vektlagt, deretter egenskaper og kvalitetsinntrykk, sier Jogrim Aabakken, testansvarlig i Forbrukerrådet.

Grå vegg og beige sofa:

Les også

Ser du hvorfor dette er en fargetabbe?

De beste målebåndene

Bacho MTS-5-25 (259 kroner) gjør det best i testen. Båndet er rustfritt, det har magnetisk endehake, centimeterskala på begge sider og det kan strekkes ut 200 centimeter før det «knekker».

Annenplassen går til Bacho MTB-3-16-M (179 kroner), mens tredje— og fjerdeplassen går til henholdsvis Ironside 5m Self-lock Hi-Viz (159 kroner) og Ironsides tremetersmodell (99 kroner). Femteplassen går til Hultafors Talmeter (199 kroner).

BACHO MTS-5-25: Tok førsteplassen.

Topp 10:1. Bacho MTS-5-25 (259 kroner)

2. Bacho MTB-3-16-M (179 kroner)

3. Ironside 5m Self-lock Hi-Viz (159 kroner)

4. Ironside 3m Self-lock Hi-Viz (99 kroner)

5. Hultafors Talmeter (199 kroner)

6. Bacho MTG-5-19 (99 kroner)

7. Cocraft 40-8988 (100 kroner)

8. Biltema 16-2931 (35 kroner)

10. Hultafors SL3m (250 kroner)

10. AG Tools (10 kroner)

Aldri mer gul og blå:

Les også

Nå får Ikea-bagen en kraftig makeover

Sisteplass til Ikea

Ikeas målebånd (19 kroner) får sisteplass. Målebåndet viser omtrent 1,5 millimeter feil både når det gjøres utvendige og innvendige mål, ifølge Forbrukerrådet.

— Hvorfor havner Ikea nederst?

— Ikeas modell er minst nøyaktig og har få positive egenskaper. I tillegg gir målebåndet et dårlig kvalitetsinntrykk. Blant annet er Ikeas modell den eneste der låseknappen har problemer med å holde fast båndet, sier Aabakken.

- Gjør det egentlig noe at målebåndet viser 1,5 millimeter feil?

— Det spørs hva du skal bruke båndet til. I mange situasjoner vil selvsagt 1,5 millimeter avvik være uproblematisk, men da vår test har vist at det finnes mange gode og rimelige modeller som er svært nøyaktige, så er det ingen grunn til å velge et målebånd som viser 1,5 millimeter feil, sier Aabakken.

FIXA målebånd er basert på internasjonale standarder, og målene er innenfor toleransegrensen for feilmargin på maks to millimeter, skriver Kristian Willanger, kommunikasjonsrådgiver i Ikea til oss.

— Når det er sagt så tar vi selvfølgelig resultatene i testen til etterretning. Det er veldig viktig for oss at kundene våre skal kunne være trygge på bruken av våre produkter, også målebånd. Derfor vil vi sette oss nøye inn i funnene til Forbrukerrådet og rapportere videre til produktansvarlig i IKEA globalt, som igjen vil vurdere behovene for å forbedre produktet, sier Willanger.

IKEAS MÅLEBÅND: Fikk sisteplass i testen.

Stanleys fem— og tremetersbånd (60 og 40 kroner) ligger også mot bunnen av listen. Årsaken er mer enn én millimeter feil ved tosidige innvendige mål, og at de oppgir kassettlengde i tommer.Fjerdesist kommer allerede nevnte Hultafors BT5M (299 kroner), testens dyreste modell. Det har flere gode egenskaper, men viser én millimeter feil ved tosidig innvendig mål og mer enn 0,5 millimeter feil ved utvendig og innvendig mål.

Flere bolignyheter: