Derfor lukter vaskemaskinen din vondt

... og slik blir du kvitt lukten.

LUKTER: Vasking på lavere temperaturer bidrar til at flere får sur, vond lukt fra vaskemaskinen.

Hva kan man gjøre hvis vaskemaskinen lukter vondt og lukten smitter over på klærne?

Vasker du kun på 40 grader eller lavere kan oppsamling av fett, avleiringer, smuss og bakterier skape vond lukt, ifølge Elisabet Høye, forbrukerjournalist som har skrevet vaskeboken «Ren Glede».

Bakteriene dør først hvis du vasker på over 60 grader. Høye anbefaler at man vasker undertøy, håndklær, kluter og sengetøy på over 60 grader, og at man setter på kokvask minst en gang i måneden.

Prøv eventuelt eddiktrikset: Ha en desiliter eddik i kammeret, kjør maskinen på 95 grader. La den stå åpen etterpå for tørk.

Får du også fartsstriper?

Større luktproblem enn før

— Luktproblemet har blitt større. Vi ser på de nyere maskinene at mange vasker på 30 og 40 grader i høyere grad. Før vasket folk mer på 60, 75 og 90 grader, sier Stian Normann-Arvesen, produktsjef i Miele.

— Når vi vasker med lavere temperaturer bruker vi ofte flytende vaskemiddel, som fungerer ved lavere temperaturer. For å hindre avleiringer av såpe i rør og så videre, må man kjøre maskinen på høyere temperaturer i blant.

FOR MYE VASKEMIDDEL: Det er sjelden skuffer forårsaker lukt, men de har ikke vondt av en vask. Skuffen kan enkelt vippes av.

Vasker du jevnlig med vaskepulver for hvitt tøy på 60 grader gjør maskinen seg ren av seg selv, for vaskepulver for hvitt tøy inneholder stort sett mer blekemiddel enn flytende, ifølge Normann-Arvesen.— Blekemiddel og temperatur dreper bakterier, sier Normann-Arvesen.

Er skapene og skuffene overfylte?

Rens filter og gummiring

Filteret bør renses og gummiringen bør renses, anbefaler Bosch Siemens Norge.

Vaskemaskinen bør dessuten tørke mellom hver vask, så la den stå åpen en stund etter at du har hengt opp vasken.

Malin Skaar, leder av Forbrukerservice i Lilleborg, opplever også at folk henvender seg til dem vedrørende vond lukt i vaskemaskinen. Skaar råder også folk til å vaske gummiringen godt, og kjøre en tom maskin på 90-95 grader med maskinrens.

— De som ofte vasker på høy temperatur (60-90 grader) vil nok ikke oppleve at det lukter vondt i maskinen. Høy temperatur forhindrer at det dannes et belegg inni/utenpå trommel og i belgen.

Skaar synes det er positivt at stadig flere vasker på lave temperaturer enn før.

— Å ha et bevisst forhold til hvilket program man benytter er bra for miljøet. Vi anbefaler at man vasker kroppsnære plagg eller ekstra skitne plagg på høy temperatur. Klær som kun trenger en oppfriskning kan fint vaskes på lav temperatur, sier Skaar.

Les også:

Nyttige tips og triks: