Bolig

Ny TV? Hva bør jeg tenke på?

Fem ting du bør tenke på før du svir av flere tusenlapper på ny TV.

 • Elise Rønnevig Andersen
  Elise Rønnevig Andersen
  Journalist

Fem spørsmål og svar om valg av TV.

Eksperten: Geir Amundsen.

Utdanning: Hovedfag i musikk, medievitenskap fra Universitetet i Oslo (UiO).

Jobber som: Journalist i Teknologimagasinet.

MYE Å VELGE MELLOM: HDR, LED, OLED og QLED – hva er forskjellen på dem, og hva har det å si for meg som TV-kjøper? Her er TV-ekspert Geir Amundsens råd. Foto: Svein Erik Furulund

1. Hva er det første du bør tenke på før du går til innkjøp av ny TV?

– Budsjett og størrelse. Bestem deg for hvor mye er du villig til å bruke – husk at TV-en gjerne skal brukes i mange år. Og ikke kjøp for liten TV! Det kan kanskje høres voldsomt ut å erstatte den gamle 40-tommeren med en 65-tommer, men du vil neppe angre.

2. Hvor stor skjermstørrelse bør man gå for?

– Mål opp avstanden fra sofaen til TV-en, og del antall centimeter på fire. Da får du en skjermstørrelse som dekker om lag 30 grader av synsfeltet. Bra til både film, sport og nyheter. PS! Ikke plasser TV-en for høyt. Det blir det for slitne nakker og øyne av.

3. Hva er egentlig forskjellen på en TV til 5000 og 20.000 kroner i samme størrelse?

– Jo dyrere TV, desto mer påkostet design og innmat. Det betyr som regel bedre billedkvalitet. Men pass på, det er ikke nødvendigvis et en-til-en forhold mellom pris og kvalitet. Markedet preges dessuten av tilbudskampanjer. Her kan det være penger å spare på prissøk.

Les også

Teknologimagasinet: Klarer ikke å se forskjell på en skjerm til 10.000 og 20.000 kroner

4. HDR, LED, OLED og QLED – hva er forskjellen på dem, og hva har det å si for meg som TV-kjøper?

– Ser du mye film og TV-serier og er opptatt av den beste billedkvaliteten i hjemmekinoen, bør du sjekke ut en OLED-TV. Denne har en skjermteknologi med bedre sort- og kontrastnivå enn LCD-TV-ene (LED og QLED). Innsynsvinkelen er også bedre på OLED. Stadig mer innhold støtter HDR (High Dynamic Range), det gjør også de fleste nye TV-er. Men vi er fortsatt i en tidlig fase med flere HDR-formater i omløp.

 • Mer om valg av OLED kontra LCD, se video:

5. Hva bør prioriteres – lydkvalitet eller billedkvalitet?

– Lydkvaliteten på TV-ene er jevnt over tynn suppe. Vurder heller et eksternt lydanlegg. Her finnes det både lydplanker og trådløse hjemmekinopakker. Et par stereohøyttalere som også kan brukes til å spille musikk i stua, gjerne som en del av et multiromsoppsett, blir aldri feil.

Les mer om

 1. Fem spørsmål om
 2. TV
 3. Forbruker
 4. Film og TV
 5. Teknologimagasinet
 6. Teknologi
 7. Tester