Bolig

Disse rengjøringsmidlene må du aldri finne på å blande

Hver for seg er de effektive hjelpemidler. Men blander du dem sammen, kan det bli farlig.

BLANDING: Det er ikke alle vaskemidler som bør blandes. For eksempel bør ikke klor og salmiakk blandes. Foto: NTB scanpix

  • Christine Gulbrandsen

Det er fort gjort å tro at rengjøringsmidler som virker bra alene, blir enda bedre når de mikses sammen med andre. Men det kan være direkte farlig, skriver Good Housekeeping Institute.

For noen produkter, som er trygge å bruke alene, kan av og til danne helseskadelige gasser eller andre kjemiske reaksjoner når de blir blandet med andre produkter.

– Vårt generelle råd er å aldri blande vaskemidler, sier Anne Gjemdal, kommunikasjonssjef i Orkla til Abito.no, Fædrelandsvennens boligsatsning.

  • Ett av kjerringrådene gjorde virkelig susen: Tre grøtsvidde gryter: Hvilken vaskemetode fungerer best?

Avløsrenser + avløpsrenser

Bland aldri to forskjellige typer avløpsrensemidler, for de kan i verste fall kan eksplodere, ifølge Carolyn Forte, direktør for vaskelaboratoriet til Good Housekeeping Institute. Hun anbefaler heller ikke at man bruker to forskjellige avløprensemidler rett etter hverandre.

– Hvordan de reagerer vil avhenge av hva de inneholder, men jeg ville ikke anbefale noen å blande dette – ei heller andre vaskemidler, hvis ikke man er helt sikker på hva man gjør, bekrefter Gjemdal.

Plumbo og tilsvarende produkter er sterkt etsende. I en lukket beholder vil dette sammen med vann føre til en eksplosjon og spre etsende væske over et stort område – og denne væsken vil kunne føre til alvorlige etseskader på øyne, hud og slimhinner.

Det vil også kunne føre til varig blindhet, ifølge Giftinformasjonen.

Les også

Resultatet vil overraske deg: Test av vindusvasking

Klor og salmiakk

– Klor og salmiakk skal man aldri blande, sier Gjemdal i Orkla.

Det er fordi førstnevnte inneholder hypokloritt, og sistnevnte består av ammoniakk – og når disse to stoffene føres sammen, danner de den giftige gassen kloramin.

Gassen er irriterende for øyner, neser og luftveier. De fleste som blir utsatt for den får irritasjon i øvre luftveier med hoste, heshet og sår hals.

Men det er heller ikke uvanlig med kvalme, hodepine, brystsmerter og tungpust, ifølge Giftinformasjonen.

Symptomene går oftest over innen 3-6 timer, men dersom man har vedvarende eller veldig kraftige symptomer, bør man kontakte lege eller Giftinformasjonen.

Les også

Har barnet fått i seg vaskemiddel? Dette gjør du.

Klor og eddik

– Klor og eddik vil også danne klorgass, så derfor skal man heller ikke blande disse, fortsetter kommunikasjonssjefen.

Gassen irriterer både øyne, neser og luftveier, og kan dessuten gi kvalme, hodepine, brystsmerter og tungpust.

Natron og eddik

Både natron og eddik kan være gode hjelpemidler når man skrubber og rengjør hus og hjem. Men siden bakepulver er basisk, og eddik er syre, fungerer de dårlig sammen.

– Bakepulver og eddik vil gi en liten gassutvikling, med det er snakk om en ufarlig CO2, forklarer Gjemdal.

Dessuten, eddiken får natronen til å skumme opp. Og dersom den oppbevares i en lukket beholder, kan den eksplodere, ifølge Good Housekeeping.

Les også

Visste du at doen må vaskes i en spesifikk rekkefølge?

Hydrogenperoksid og eddik

I mange hjem brukes eddik som et universalmiddel til rengjøring. Men også hydrogenperoksid er et kjemikalium som ofte brukes i rengjøringsmidler, desinfeksjonsmidler og blekemidler.

Disse produktene ikke skal blandes, for når dersom de gjør det, skapes pereddiksyre. Det er potensielt giftig og kan irritere hud, øyne og luftveier.

Saken er skrevet av Abito.no, Fædrelandsvennens boligsatsning.

http://api.schibsted.tech/proxy/content/v3/publication/riks/multimedias/6829b8213d7629b6f40cea7a8333ed3e

Les mer om

  1. Vasketips
  2. Tips og triks
  3. Barn og unge
  4. Sikkerhetspolitikk