Moderne klassikere fenger: Nå er pinnestolen populær igjen
Se hva som skal til for at en spisestol blir en moderne klassiker.
— Hva skal til for at en spisestol blir en moderne klassiker?
— God design! At den fungerer etter hensikten og har en form som holder seg, sier professor Dave Vikøren, selv en erfaren og prisvinnende stoldesigner.
— Det betyr ikke at den behøver å se gammeldags ut, men at den har en tidløs design. Nå er bærekraft et viktig stikkord. Nye typer biologisk nedbrytbart materiale kan behandles som plast og skape en ny giv. Treet er fortsatt det beste materialet vi har. Det er bra at det er populært med både gamle og nye pinnestoler. De forurenser ikke, og de kan gå i arv, sier han.
Vi garanterer at du får det mer ryddig om du følger denne listen:
Ti ting det er på tide å bli kvitt
En favoritt
Da Aftenposten for snart ti år siden ba ham finne et nylaget favorittmøbel, pekte han på «Catifa» fra italienske Arper.— Den kan brukes både inne og ute, men plaststolen på fire ben er bred og ikke like nett som den slankede svingstolvarianten. Den i lær blir bare vakrere år for år. Det er en lett, liten og lekker stol.
— Den er hendig, uten mer materialbruk enn nødvendig, og har gode ergonomiske egenskaper. Her kan jeg sitte behagelig lenge. Jeg kan til og med snurre rundt. Jo, jeg vil si dette er en perfekt spisebordsstol! svarte han.
- Har du fått nye favoritter?
— Utviklingen har bevist at «Catifa» er en bra stol og en moderne klassiker. Den tilpasser seg dagens virkelighet med stadig nye, miljøvennlige varianter. En levedyktig favoritt er også Fjordfiestas «Scandia»-stol, formgitt av Hans Brattrud i 1957. Begge er eksempler på god, tidløs design med tanke på bærekraftig materialbruk. Det er også danskproduserte «SayO» fra 2014, designet av den norske trioen Knudsen Berg Hindenes, en syltynn skallstol laget av tre. Lett og sterk, sier Vikøren.
De valgte å innrede leiligheten med farger fra 50-tallet:
Endre og Irene falt for furu
Nye stoler til gamle bord
Interiørkonsulent Mari Kristin Solberg hos møbelforretningen Tannum i Oslo forteller at mange vil ha nye stoler til gamle bord.
— Hva spør kundene etter?
— Det handler om alt fra stablestoler til polstrede stoler med armlener. «Syveren» er en gjenganger som kommer og går. Vi selger mye av den nå også, sier Mari Kristin Solberg.
Hos bruktbutikken Utopia Retro Modern i Oslo får vi følgende svar:
— Her slår den norske «Scandia»-stolen ut danske «Syveren». De som kommer hit, foretrekker originalen i teak eller palisander, men de nye slår jo også an. Norske «City» er etterspurt både i original og ny versjon. Dessuten eikemøbler fra 1950- og 60-tallet, sier Fabio Carlesi, som driver designgalleriet og bruktbutikken.
Nå skal treverket synes!
60-tallsfavoritter
«Popcorn»-stolene, som Sven Ivar Dysthe formga til Høvikodden i 1968, er ettertraktet som sjelden originalvare, og ansett som et alternativ til de bestselgende Eames-stolene i glassfiber/plast.
— Kundene spør etter alt fra 60-tallet. Vi selger spisestuemøbler og kjøkkenstoler, for leilighetene i byen er små, sier Arild Ukkestad i Arilds Antikk & Bruktmarked i Oslo.- Noen spør også etter designernavn, det er ofte oppkjøpere som tjener på å videreselge møblene på finn.no, legger han til.
Noen av klassikerne har seter som kan flettes om ved behov – enten de er av sjøgress eller gummitråder.
Jærstoler kan dermed holde i generasjoner. Jærstolen «Aksel» blir gjerne kalt «arkitektens trøst»; den er alltid brukbar.
Den danske «Y-stolen» av Hans J. Wegner kan stelles opp og går gjerne i arv, nå selges den som «CH24» fra produsenten Carl Hansen & Søn.
Gamle modeller settes i produksjon
— Mange nordmenn har et nostalgisk forhold til den klassiske «Budalstolen», som kjennetegnes ved to spiler som står skrått bakover og gir ryggen ekstra styrke. Den nye utgaven har fått et mykere og enklere design, og lages i eik og bøk, forteller daglig leder Steinar Skjerdingstad i Budalstolen AS.
Bedriften ble startet i fjor, og Ole Petter Wullum utformet en moderne versjon som ble lansert i høst.
Den norske møbelfabrikken Sandvik gikk konkurs etter å ha laget tremøbler gjennom 60 år. Blant ulike pinnestoler herfra er renlinjede klassikere som «Peik» og «Pia» to i skuddet, de går rett inn i 60-tallsnostalgien.
Nordiske pinnestoler er gode funn på bruktmarkedet, og gamle modeller settes i produksjon igjen.
For eksempel er Børge Mogensens «J49», opprinnelig laget som en rimelig «folkestol» for det danske samvirkelaget, relansert som designerstol fra Fredericia. Og nå formgis nye varianter.
Opptatt av trender? Her har du flere gode saker om trender innenfor interiør og bolig: