Slik bygger du hagestue

Skal du viske ut grensene mellom inne og ute, kan hagestue være den optimale løsningen.

ÅPEN LØSNING: Skyvedører på alle vegger gjør det mulig å virkelig åpne hagestuen når været tillater, og likeledes å stenge været ute etter behov.

Det har vært en trend de siste årene å trekke stuen ut på terrassen. Solide og komfortable møbler i moteriktig design bidrar til å skape stilfulle avdelinger utenfor husets yttervegger, der avslapning og selskapsliv sømløst glir inn i hjemmets tradisjonelle sfære.

Problemet er bare at Norge er et land med ustabilt vær og kort utesesong, og selv ikke varmeovner og markiser klarer helt å redde festen når regnet begynner å hølje ned.

Det er her hagestuer kommer inn, eller rettere sagt: ut. Den kan monteres oppå terrassen eller som frittstående anneks, og skaper enorm fleksibilitet for den som vil ha mest mulig sol og sommer i hjemmet.

GARANTERT KOMFORTABELT: Målfrid Brekke Lien slapper av med strikketøyet i sofakroken. Ruskevær gjør ingenting når man har hagestue.

En rekke leverandører tilbyr forskjellige varianter tilpasset personlige preferanser og disponible arealer.

Har du fått med deg denne artikkelen?

Naturen inn

Med store glassflater er man beskyttet fra vær og vind samtidig som man får naturen inn. Skyve – eller klaffedører styrer hvor åpent man til enhver tid skal ha det – fra tilnærmet veggløst til totalbeskyttet.

Og for mange er det ingen liten bonus at hagestuen raskt blir et ekstra rom i huset som kan forlenge sesongen betraktelig, eller til og med fungere som vinterhage, avhengig av hvor isolert den er.

— Huset vårt ligger slik til at det blir en del nordavind, og hagestuen gir akkurat den beskyttelsen som trengs uten at vi må ofre noe av utsikten eller nærheten til naturen rundt oss, forklarer Målfrid Brekke Lien.

VEKSTER: Selv om hagestuer har moderne løsninger for å unngå å bli glovarme drivhus når gradestokken stiger, nyter åpenbart noen planter godt av en viss drivhuseffekt.
VEKSTER: Selv om hagestuer har moderne løsninger for å unngå å bli glovarme drivhus når gradestokken stiger, nyter åpenbart noen planter godt av en viss drivhuseffekt.

Utvider sommeren

Hun bor med sin mann Inge Lien i utkanten av Eidsvoll på tre mål naturtomt, med utsikt mot Sundt og Mistberget. Her kan de nyte lange sommerkvelder i sofakroken og føle aftensolen strømme gjennom glassveggene, mens katten Chanel spaserer ut og inn etter eget forgodtbefinnende. Uavhengig av værmeldingen kan de invitere middagsgjester på en skikkelig nær-naturenopplevelse, omgitt av blåbærbusker, fugleliv og furutrær. Og så kan man alltid prøve seg på solhungrige og eksotiske plantearter man kanskje ville kviet seg for å gå i gang med innendørs.

Her er det fllere gode råd!

— For oss innebærer dette en utvidelse av sommeren med en måned eller to på hver side, og så blir det et veldig fint supplement til boblebadet som vi bruker året rundt, legger Målfrid til.

ANNEKS: Skal du bokstavelig talt ha en stue i hagen, så kan kankje et slikt anneks fra GardenPod være løsningen.
FRODIG STUE: Hvor hjemmet slutter og naturen begynner er nesten vanskelig å få øye på. Med hagestue utnytter du sommerhalvåret maksimalt.

Mye skruing

De kjøpte hagestuen sist høst og monterte den i forbindelse med at terrassen uansett skulle byttes ut. Målfrid sammenligner prosessen med å skru sammen et komplisert IKEA-møbel.

— Vi fikk snekkerhjelp til det grunnleggende, men skulle vi gjort det om igjen, tror jeg nok at vi ville ha valgt fagfolk til å utføre mer av – eller kanskje til og med hele – jobben. Det er presisjonsarbeid, og konstruksjonen skal jo tåle litt, sier Målfrid.

STOR UTVIDELSE: Har du god plass i hagen / på terrassen, kan hagestue innebære en betydelig utvidelse av husets areal.

Hun legger imidlertid til at hun alt i alt synes det var en morsom prosess, kanskje fordi hun av yrke er operasjonssykepleier og har sans for de små tekniske detaljer. Lyst på mer å gjøre? Se hva denne familien fikk til:

Hagestue vs. vinterhage

Vurderer man hagestue, er det et par ting å tenke på. For det første så er hagestue en litt diffus betegnelse som selv ikke leverandører og produsenter er helt enige om seg imellom. Hva utgjør for eksempel forskjellen på en hagestue og en vinterhage?

— Man kan kanskje si at hagestue i sin enkleste form er et uisolert produkt tiltenkt sommerbruk, sier markedskoordinator Thore Fossheim i Grønt Fokus.

VINTERISOLERT: Å vinterisolere hagestuen gir huset et ekstra rom, men vil koste betraktelig mer enn uisolerte varianter.

Men han legger til at muligheten til å velge spesialglass og økt grad av isolering gjør at kategoriene glir over i hverandre.En annen måte å se det på, er at en hagestue er et forseggjort verandaoverbygg, mens en vinterhage ofte blir en slags ekstra stue, et påbygg eller tilbygg.

Noe av forvirringen skyldes trolig litt uklare regler om hva som regnes som tilbygg, påbygg eller frittstående konstruksjon. Sjekk derfor hvordan reglene praktiseres i din kommune.

Derfor falt familien for den prisnominerte boligen:

Fra 30.000 kroner...

Det som er sikkert, er at enten det er snakk om sommer— eller helårsbruk så er salget av slike overbygg, tilbygg, påbygg og annekser i sterk vekst.

— Vi opplever en tilnærmet eksplosjon i etterspørselen av hagestuer/hagehus og vinterhager. Nøyaktig hvorfor er vanskelig å si, men mitt personlige inntrykk er at litt usikre økonomiske tider gjør at folk ønsker å verne om de nære tingene samt sikre husets verdi, sier Espen A. Vige, sjef i Redskapsboden.no AS.

DRIV-STUE: Royale beskrives som en kombinasjon av drivhus og hagestue. Hobbydrivhus tilbyr denne modellen på 12,1 kvadratmeter til 38.995 kr.

Pris er selvfølgelig et spørsmål. En enkel, men romslig hagestue med solide skyvedør-løsninger koster fra rundt 30.000 kroner, mens en vinterisolert variant (vinterhage) kan koste mange hundre tusen kroner. Klarer du ikke bestemme deg, er en mulighet å velge en hagestue-løsning der skyvedørene kan byttes ut med tykkere varianter dersom man etter hvert ønsker det. Her er fire andre artikler vi håper du vil like: