Boligprisene gikk ned i juli: – Fallet er større enn normalt

Boligprisene falt med 1,1 prosent i juli.

Det har så langt i 2019 vært et stabilt boligmarked med stor aktivitet og moderat prisutvikling over det meste av landet, ifølge Eiendom Norge.
  • Kathrine Humberset
  • Synne Hellum Marschhäuser

Boligprisene i Norge sank nominelt med 1,1 prosent i juli 2019. Korrigert for sesongvariasjoner gikk prisene ned med 0,7 prosent.

Boligprisene er nå 1,6 prosent høyere enn for ett år siden.

Tallene ble lagt frem av Eiendom Norge mandag formiddag i samarbeid med Finn og Eiendomsverdi.

– Boligprisene falt som normalt i juli. Fallet er større enn vanlig for juli, men utviklingen må sees i sammenheng med de to foregående månedene og utviklingen i august, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer.

Sterkest sesongkorrigert prisutvikling i juli hadde Romerike med en oppgang 0,6 prosent. Svakest sesongkorrigert prisutvikling hadde Fredrikstad/Sarpsborg med en nedgang på 1,3 prosent.

Les også

Før og etter: To uker senere var leiligheten fullstylet og solgt langt over prisantydning.

Christian Vammervold Dreyer og Eiendom Norge la frem boligprisene mandag formiddag.

Høy aktivitet

I juli ble det solgt 4.714 boliger i Norge, noe som er 8,9 prosent flere enn i tilsvarende måned i 2018. Så langt i 2019 er det solgt 4,3 prosent flere boliger enn i samme periode i 2018.

– Aktivitetsnivået holder seg på et høyt nivå. Det er aldri tidligere solgt så mange boliger i en juli måned, sier Dreyer.

I juli ble det lagt ut 3.197 boliger til salgs i Norge, noe som er 2,7 prosent flere enn i samme måned i 2018. Så langt i 2019 er det lagt ut 4,7 prosent flere boliger for salg enn i samme periode i 2018.

– Også her er det rekord i antall boliger lagt ut i markedet.

Les også

Han trodde han kjøpte en treroms leilighet. Da tok han grundig feil.

Lenger salgstid

Det tok i gjennomsnitt 61 dager å selge en bolig i juli 2019, noe som er tre dager flere enn i juli 2018.

– Dette henger sammen med at vi gjennom hele året har hatt mange boliger til salgs. Kjøperne har hatt lengre tid til å tenke seg om og det tar lengre tid å få solgt. I juli selges ofte mange boliger som vært i markedet en stund, noe som påvirker salgstiden, sier Dreyer.

Raskest salgstid hadde Fredrikstad/Sarpsborg med 33 dager og tregest salgstid hadde Stavanger/m omegn med 87 dager.

Regionale forskjeller i juli

Dette sier Dreyer:

Oslo, nominell vekst på 0,5 prosent

– Det er fortsatt et stort utbud av boliger til salgs, og det er solgt 13 prosent flere boliger i juli i år sammenlignet med i fjor. Vi ser et godt marked med mange boliger og mange kjøpere.

Bergen, nominell vekst på 1,3 prosent

– Her ser vi en nedgang i tilbudssiden, men utbudet av boliger er fortsatt på et høyt nivå. Her er det solgt 15 prosent flere boliger i juli i år sammenlignet med juli i fjor. Et meget godt marked for å være juli. Det har en sammenheng med at det ble lagt ut mange små og sentrumsnære boliger som det er stor etterspørsel etter.

Trondheim, nominell nedgang på 1,4 prosent

– Det har vært en mindre nedgang i tilbudssiden i markedet, men likevel et stort utbud av boliger til salgs. Antallet solgte boliger de første syv månedene av året er rekordhøyt.

Stavanger, nominell nedgang på 1,6 prosent

– Stavanger har hatt en nedgang i antall boliger til salgs i juli, men aktiviteten har vært høy. En god måned til juli å være.

OmrådeEndring siste månedEndring sesonjustering siste månedEndring siste årGj.snittlig kvadratmeterpris
Oslo0,5 %-0,8 %1,9 %72.706 kr
Bergen1,3 %0,2 %0,8 %43.605 kr
Trondheim-1,4 %0,1 %1,1 %45.570 kr
Stavanger m. omegn-1,6 %-0,1 %0,8 %35.081 kr
Tromsø -1,4 %0,1 %3,9 %47.145 kr
Kristiansand-1,6 %0,0 %2,5 %29.487 kr
Norge-1,1 %-0,7 % 1,6 %42.361 kr
Les også

Leiligheten kostet 520.000 kroner i 1998. 21 år senere er prisen femdoblet.

OBOS: − Uvanlig prisoppgang

Forrige uke meldte OBOS om prisoppgang på 0,3 prosent i juli i Oslo. Det er en sterkere prisutviklingen enn vanlig i hovedstaden.

– Det spesielle i sommer er at det er omsatt 18 prosent flere boliger i juli sammenlignet med juli i fjor. Det viser at det er stor etterspørsel og høy aktivitet i boligmarkedet. Vi tror dette er noe som vil fortsette utover året. Lønnsvekst og høy sysselsetting vil bety mer for boligprisene enn eventuelle nye renteøkninger, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i OBOS i en pressemelding.

På landsbasis steg OBOS-prisene med 1 prosent.

I juli var den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen for OBOS-boliger i hovedstaden 63.605 kroner. For landet sett under ett, var den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen 55.508 kroner.

Forventer moderat prisutvikling fremover

Aktivitetsnivået vil gå kraftig opp i august som er en av de mest hektiske salgsmånedene i året, spår administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving.

– Selgere, kjøpere og meglere er tilbake fra ferie, studenter skal finne seg en bolig og etterspørselen har en tendens til å toppe tilbudet i denne måneden. I år vil tilbudet være bedre enn på mange år, men så lenge etterspørselen holder seg sterk, forventer vi at markedet fungere bra for alle parter, sier han i en pressemelding.

Han mener det er grunn til å forvente en moderat prisutvikling utover høsten.

– Dette er positivt og bidrar til en gradvis senkning av terskelen for førstegangskjøpere.


Boligprisstatistikken gis ut av Eiendom Norge i samarbeid med Eiendomsverdi og Finn.no. Finn.no og Schibsted-avisene er i samme konsern.