Sterk boligprisvekst femte måned på rad: Hvorfor har markedet snudd?

Økonomene mener optimismen er tilbake i boligmarkedet, men tror ikke vi får noen ny boble. Tirsdag kveld strømmet folk til visninger i det fine været.

Anniken Døvle og Sindre Mehn skal kjøpe sin første leilighet sammen og var tirsdag på visning i leiligheten til Catharina Borchrevink (i telefonen i bakgrunnen).

Ett år etter at boligprisene begynte å synke er markedet nå på god vei til å styrkes.

Tall fra Eiendom Norge, som ble presentert tirsdag formiddag, viste at prisene gikk opp med én prosent i mai 2018. Prisene steg over hele landet og er nå én prosent høyere enn på samme tid i fjor.

– Dette er en veldig sterk prisvekst til mai å være, bekrefter sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB.

Også opp mot Norges Banks prognoser var prisveksten overraskende:

– Selektivt marked

– Boligmarkedet er ekstremt selektivt, sier eiendomsmegler Cecilie Beckmann i Eie.

Beckmann forteller at de har objekter som ikke er blitt solgt.

– Det er tilfeldigheter som gjør at folk ikke kommer på visning. Normalt er attraktive, pene objekter, gjerne noe som man kan flytte rett inn i, lettsolgt i dag. Samtidig ønsker folk å gjøre et skup og det kan være litt vanskelig, sier Beckmann.

Eiendomsmegler Cecilie Beckmann og selger Catharina Borchrevink (t.h.) var på godt humør under tirsdagens visning, da det var en stadig strøm av interesserte kjøpere.

Tirsdagens første visning for Beckmann var en leilighet på Bolteløkka/Bislett i Oslo. Selgere er Catharina Borchgrevink og hennes mann. De har allerede kjøpt en større leilighet og venter spent på å få solgt den gamle.

Mange interesserte kjøpere

Første visning på søndag kom det 30 mulige kjøpere, og tirsdag ettermiddag var det en jevn strøm av folk som kom innom leiligheten i Eugenies gate.

Her er tre mulige forklaringer på hvorfor markedet har snudd:

1. Det går bra med den norske økonomien

– Den viktigste grunnen til omslaget er at det går stadig bedre i norsk økonomi, sier Haugland i DNB.

Hun sier arbeidsledigheten nå er tilbake på et normalt nivå, og ser ut til å fortsette å gå nedover. Samtidig opplever husholdningene inntektsvekst.

– Utviklingen i boligmarkedet tyder på at mange opplever mindre økonomisk usikkerhet nå, sier Haugland.

Seniorøkonom Mari O. Mamre i NyAnalyse mener optimismen er tilbake i boligmarkedet.

Også seniorøkonom Mari O. Mamre i NyAnalyse sier hun ser tegn til at folk har bedre råd. Hun mener det har ligget en latent etterspørsel i boligmarkedet over lengre tid, som nå er i ferd med å våkne.

– Det er mye som tyder på at optimismen virkelig er tilbake. Vi ser for eksempel økt aktivitet i luksussegmentet. Det er mye dyre boliger som går nå, og vi ser også at folk bruker penger på luksusgoder som ferier, sier Mamre.

2. Ny boliglånsforskrift i juli

I slutten av juni går regjeringens gjeldende boliglånsforskrift ut. Den satte en demper for markedet i fjor, blant annet gjennom et krav om at boligkjøpere maks kan låne fem ganger bruttoinntekten.

Administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer, sier bankenes kredittside har økt noe det siste året.

– Bankene var ikke forberedt på dette nye regelverket. Det bidro i fjor til en innstramming på kredittrammene fra bankene som igjen førte til en redusert etterspørsel i boligmarkedet, sier Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge.

Etter hvert har bankene fått bedre kontroll på sine rutiner og handlingsrom, mener Dreyer.

– Det har bidratt til at kredittssidene har økt noe, som igjen førte til et skifte i markedet på slutten av fjoråret til et mer positivt marked.

Spørsmålet er nå hvorvidt den nye forskriften, som legges frem i løpet av juni, vil gjøre det enklere for flere å ta opp boliglån.

– Det har nok plantet seg en forventning om at det blir lettere reguleringer nå, tror Kjersti Haugland i DNB.

– Psykologien i markedet, med slike forventninger om at det nå blir lettere å få lån, bidrar nok til noe av oppgangen.

3. Folk tar renteøkningen med ro

Også den varslede renteøkningen fra Norges Bank spiller inn på boligmarkedet.

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB tror flere forventer at det blir lettere å få boliglån igjen når regjeringens forskrift går ut i slutten av juni.

Men hverken Mamre eller Haugland tror den varslede rentestigningen uroer folk nevneverdig.

– Renten er fortsatt veldig lav, slik som i fjor. Det bidrar til å støtte opp under boligprisene, sier Haugland.

Mamre tror mange forventer at renteøkningen fremover blir moderat, noe som bidrar til økt vekst nå. Hun mener likevel man skal ta en økning på alvor:

– Selv om det bare blir en stigning på ett prosentpoeng, er det bare spørsmål om tid før vi får en liten demper i markedet. Spesielt med et balansert boligtilbud som ikke vil bidra til vekst.

Frykter ikke nytt år 2016 i boligmarkedet

Til tross for prisoppgang i mai: De tre ekspertene tror imidlertid ikke det elleville boligmarkedet vi så i 2016 vil gjenta seg.

Dette er noen av årsakene:

  • Forventning om renteøkning

– Nå snakkes det om økte renter, og med det gjeldsnivået man har nå sammen med det boligprisnivået vi ser, vil det treffe husholdningene hardere og dempe lånelysten hos kjøperne, sier Dreyer.

  • Større tilbudsside

– Det er blitt bygget mange boliger i det siste som nå er klare og på vei ut i markedet. I tillegg til at mange nok har nølt litt med å legge ut boligen sin for salg, vil tilbudssiden øke og videre bidra til å dempe prisveksten, sier Haugland.

  • Flere nybygg

– Jeg tror nyboligbyggingen bidrar til en god balanse som kommer kjøperen til gode. Byggingen er mye mer i stil med etterspørselen enn tidligere. Vi ser tegn til et lite tilbudsoverskudd i Akershus og noen andre steder, men ikke noe tegn til det i Oslo. Markedet ser rett og slett veldig sunt ut, sier Mamre.

  • Lavere befolkningsvekst

– Når vi nå både har lavere befolkningsvekst og høyere boligbygging, bidrar det til at tilbudssiden møter etterspørselen på en mye bedre måte enn i 2016, sier Dreyer.