– Luftrenser på soverommet kan forebygge hjerte- og karsykdom

En fornuftig investering i egen helse, ifølge Fedon Lindberg.

Pass på at du får god luftkvalitet på soverommet, råder Fedon Lindberg.

– Inneklima og hjertesykdom henger nøye sammen. Dansk og svensk forskning har vist at bare 48 timers rensing av lufta i hjemmet til eldre reduserte risikoen for hjerte- og karsykdommer vesentlig, sier indremedisiner Fedon Lindberg.

Inneklimaet i en bolig, er ofte to til fem gangermer forurenset enn hva det er utendørs.

En amerikansk studie viser at dårlig inneklima fører til økt blodtrykk. Forskere tror også at ørsmå luftpartikler innendørs finner veien via bronkiene til blodbanen, og at betennelsen de forårsaker, bidrar til økt risiko for hjertesykdom.

Les også: Synes du soverommet ditt er for lite? Prøv disse triksene!

– Luftrenser er fornuftig

Fedon Lindberg mener at en god luftrenser, særlig på soverommet, kan være en svært fornuftig investering i egen helse.

– De fleste nordmenn er vokst opp med troen på at et åpent vindu er alt som skal til for å få et godt klima på soverommet. Men det er kanskje bare allergikere som tenker på at vi da samtidig åpner vinduet opp for pollen og luftforurensning.

Han anbefaler heller å investere i en stillegående maskin som renser lufta for alle partikler og samtidig dreper bakterier, virus, midd og muggsopp.

Han sier at spesielt midden, som lever av avskallede hudpartikler, formerer seg ekstra raskt på soverommet hvor miljøet er mørkt, fuktig og varmt.

Les også: Sju ting på soverommet som kan gjøre deg syk

– Etter fem-seks års bruk veier en madrass rundt tre kg mer enn da den ble kjøpt. Ekstravekten er midd og dens avføring, sier han og fortsetter:

– Fersk dansk-svensk forskning har vist at en god luftrenser reduserer vesentlig risiko for hjertesykdom. Årsaken er at de bitte små partiklene som svever i lufta kan passere bronkiene og over til blodbanen. De trigger en lavgradig kronisk betennelse, som blant annet kan føre til tette årer i hjertet.

– Reingjøring viktigst

Kai Gustavsen, fagsjef inneklima i Norges Astma og Allergiforbund sier at de ikke kjenner til forskning som har dokumentert at en vanlig luftrenser gir så god bedring av luftkvaliteten inne, at det har generelt positive helseeffekter.

– Det viktigste du kan gjøre, er godt reinhold, å bruke mopp eller sentralstøvsugeren regelmessig, både på golvet, under senga, i senga, oppå skap og så videre. Ingen luftrensere kan erstatte godt reinhold, men de kan redusere noe på mengden svevepartikler som er igjen i lufta. Men ingen luftrenser kan ta unna lorten eller støvdottene på golvet eller overflater, sier han og fortsetter:

– Skal man redusere partikkelmengden i lufta på soverommet vesentlig, må nok luftrenseren være så kraftig at du vanskelig får sove på grunn av støy. Tenk på at det også stadig kommer inn nye partikler utenfra eller fra de øvrige rommene i huset, avslutter han.

FAKTA:

Dette kan du gjøre for å bedre luftkvaliteten inne

Barn, eldre, kronisk syke og dem med luftveis eller kardiovaskulære sydommer er mest påvirkelig av dårlige inneklima.

Luft minimum 2 ganger pr. dag i 10–15 minutter. Da øker luftfuktigheten og temperaturen senkes. Da vil virvlende støv bli tyngre og legge seg på golvet. Oppvarming av innelufta gjør at støv blir tørt og svevende. I pollensesongen bør du ikke lufte ut på morgenen og midt på dagen.

Invester i luftrenser

Regelmessig reinhold og skifte av filtre i ventilasjonsanlegg.

Ha gode reinholdsrutiner. I pollensesongen må du gjøre rent oftere.

Kjøkkenvifter må renses regelmessig.

Kilde: Fedon Lindberg, Astma- og allergiforbundet