Derfor bør du male og pusse opp nå

Ekspert advarer mot heksesot – den kommer fort og brutalt.

TYDELIG HEKSESOT: Nå som det er mildere kan du lufte mye mer i forbindelse med oppussing. Da er sjansen for å få heksesot mye mindre.

— Det er nå du skal pusse opp. Ikke gjør det i november, desember og januar, sier Kolbjørn Mohn Jenssen, daglig leder i Mycoteam.

Årsaken er heksesot. Den klebrige, svarte soten som fester seg i tak, vegger og skap. Heksesot kalles også kjemisk svering.

Om vinteren er det kaldt ute, lav luftfuktighet, du lufter ikke så mye og i et eldre hus er veggene kaldere. Kjemien damper ikke av, den gjemmer seg i bygningsmaterialene, ifølge Jenssen.

Er skapene overfylte?

Heksesot er nemlig avdamping av miljøvennlige produkter i luft, altså kjemi i luften, ifølge Jenssen. Det er vanskeligere å fjerne enn vanlig sot, siden årsaken er moderne kjemi i maling, lakk og lim.

Ultrafine sotpartikler slår seg sammen, blir til litt større partikler og setter seg som sot. Har du i tillegg et stearinlys som soter, får du større partikler.

Heksesoten kommer fort og brutalt, på få dager eller uker når det er lav luftfuktighet.

Hvis du har det for varmt eller for kaldt, kan du få problemer:

HEKSESOT: En ikke så hardt rammet kjøkkenskuff. Heksesot til venstre på skuffen.

Nå som det er mildere kan du lufte mye mer i forbindelse med oppussing. Du har et helt halvår på deg til det blir kaldt.— Kjemien damper sakte, men sikkert ut, og du blir kvitt kjemien, sier Jenssen.

Maler du med sperregrunn kan du også slippe heksesoten, for sperregrunn betyr mindre kjemi i veggene, ifølge Jenssen.

Her kan du lese mer om problemene rundt heksesot: Heksesot spres over hele landet

De har aldri angret:

Hvis du venter til høsten

Pusser du opp om høsten kan du prøve Jenssens tips: Varm opp boligen til 26–30 grader i noen timer, deretter lufter du godt. Gjør det tre ganger.

LUFTE MYE: Om våren og sommeren lufter man mer enn om vinteren. I tillegg er luften fuktigere. Da er det mindre sjanse for å få heksesot inne.

— På den andre siden får du garantert heksesot hvis du pusser opp om høsten, skrur ned temperaturen inne, reiser til Syden en stund, fyrer opp i peisen så du får 24 grader inne og så tenner stearinlys. Neste morgen er det garantert svart, sier Jenssen.Det er blitt mindre heksesot de siste årene, men det er fremdeles aktuelt, mener han.

— Jeg tror industrien har tatt tak. Men nye leiligheter og nyoppussede leiligheter med moderat ventilasjon har fremdeles heksesot. Jeg fikk senest en henvendelse for ti minutter siden, sier Jenssen.

Fem grunner til å leie fremfor å eie:

Og her får du

Har du astma eller er allergisk?

Det er veldig gunstig å pusse opp nå, mener Kai Gustavsen, fagsjef inneklima for Astma— og allergiforeningen (Naaf).

— Astmatikere og allergikere bør pusse opp mens de kan lufte ut. Man kan ta større oppussingsprosjekter om sommeren. Mye av kjemien er forsvunnet når du lukker boligen igjen, sier Gustavsen.

OPPUSSING: Avdamping og kjemi kan luftes ut vår og sommer.

Man bør altså lufte ut regelmessig mens man pusser opp. Gustavsen anbefaler også at man ber om de kjemiske produktenes HMS-hefte når man kjøper dem i butikken.

— Butikken er pliktig til å gi deg det, og det kan lastes ned fra nettet. I heftet står det om helsefare og forslag til verneutstyr, sier Gustavsen.

Når det gjelder valg av møbler og tekstiler anbefaler Naaf at man velger noen som har lav avgassing. Be produsenten om dokumentasjon, sjekk om produktet lukter mye og velg materialer som enkelt kan rengjøres.

Lukter møbelet, tapetet eller gardinen mye kan det vitne om høye avgassingsnivåer, ifølge Naaf.

Interessert i oppussing? Les mer her: