Bolig

Boligprisene sank med 1,6 prosent i juni

I Oslo sank prisene med 3,1 prosent.

HVOR SKAL BOLIGPRISENE? Er det en enkel korrigering, eller vil vi se et kraftig boligprisfall fremover? Og er de regionale forskjellene fremdeles like store som de har vært?
 • Elise Rønnevig Andersen
  Journalist

Boligprisstatistikken for juni viser at boligprisene sank med 1,6 prosent nominelt. Korrigert for sesongvariasjoner sank de med 0,7 prosent. Sommermånedene er ofte en rolig tid i boligmarkedet.

– Juni er en av de svakeste månedene med tanke på boligprisutviklingen. Vi så i juni en moderat utvikling i store deler av landet, sier Christian V. Dreyer, direktør i Eiendom Norge.

Statistikken legges frem av Eiendom Norge i samarbeid med Finn og Eiendomsverdi. Flere har spådd prisnedgang og junitallene for Obos viste også en nedgang.

Tromsø og Bodø hadde en vekst på 0,2 prosent, og er dermed sterkest i landet. I Oslo er det en nedgang på 3,1 prosent.

Boligprisene er 6,3 prosent høyere enn for 12 måneder siden.

Det tar nå i snitt 32 dager å selge bolig, og raskest i landet i forrige måned var Moss. I juni i fjor tok det 13 dager å selge i Oslo. Juni i år: 21 dager.

LA FREM STATISTIKKEN: Administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer.

– En av de svakeste junimånedene vi har hatt

Antall solgte boliger i juni var 9563 – 2,1 prosent færre enn i juni 2016, viser tallene.

– Det er dermed en av de svakeste junimånedene vi har hatt. Trenden er tydelig. Vi har en nedgang, men det er viktig å si at det er store regionale forskjeller, sier Dreyer.

Les også

Slik fikk Vivienne (28) råd til egen bolig. Her er ekspertenes tips

– 2017 kommer til å havne på et ganske lavt nivå når vi summerer opp ved årets slutt, vi forventer mindre nedgang i andre halvår, sier han.

Fremdeles store regionale forskjeller

Juni måned viste en oppgang i prisene i Nord-Norge, både Tromsø og Bodø har oppgang. Trondheim viser også en styrke, sier Dreyer, med en nedgang på «kun» 0,1 prosent. I Kristiansand sank boligprisene med 0,9 prosent, Stavanger ned 0,8 prosent. I Ålesund var prisnedgangen på 0,4 prosent.

– Det er veldig bra til å være juni, sier han og legger til at Bergen har en nedgang på 1,6 prosent.

Eiendom Norge-sjefen tror at den negative trenden i Oslo vil fortsette.

– Usikkerheten er svært stor.

 • Les kommentaren:
Hurra, boligprisene synker! Medisinen virker på oss.

Flere velger å selge boligen før de kjøper

Det er 17,2 prosent flere boliger på markedet nå i Norge, enn det var i juni i fjor.

I Oslo er tallet hele 37 prosent flere boliger, mens det i Stavanger er 62 prosent flere boliger til salgs sammenlignet med i fjor.

Også OBOS-prisene sank

Prisene gikk ned 2,4 prosent i juni på brukte OBOS-tilknyttede boliger i Oslo. Prisene i Oslo har falt med 2,1 prosent i år.

For landet sett under ett var den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen 54.314 kroner i juni for brukte OBOS-tilknyttede boliger. Dette er 2,4 prosent lavere enn i mai.

UTTALER SEG OM PRISENE: Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund.
Les også

Hvor er boligmarkedet på vei? Dette svarer ekspertene

– Veksten i fjor var direkte usunn

– Vi forventer et betydelig roligere boligmarked i store deler av landet nå gjennom sommeren. Det henger sammen med at vi har hatt et voldsomt år bak oss med ekstrem prisvekst flere steder, sier Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Han legger til:

– Det er ingenting som vokser inn i himmelen, og det finnes grenser for hva folk kan betale. Det er grunn til å tro at markedet er solid og at det skal utvikle seg positivt over tid. Og godt er det, for veksten i fjor var direkte usunn, sier Geving.

Grethe Meier, direktør i Privatmegleren, sa til E24.no onsdag morgen at de forventer en større korreksjon i Oslo enn den som så langt har kommet.

– Prisene i markedet har økt med 40 prosent de siste to årene, da er det naturlig med en justering. På landsbasis forventer vi en nedgang i boligpriser på 1–2 prosent. Det er vanlig for juni måned, sa Meier til E24.

RETTELSE: Vi skrev i første utkast av denne saken at boligprisene i Oslo sank med 6,3 prosent, noe som var feil.

Les også

Disse tolv boligene får du til under én million

Les mer om

 1. Eiendom Norge
 2. Boligprisstatistikk
 3. Eiendom
 4. Norges Eiendomsmeglerforbund
 5. Stavanger
 6. Oslo
 7. Boligmarkedet