Bolig

Bygget drømmehuset i hagen. Faren hennes tegnet det.

Ida Dragland har alltid hatt en drøm om at arkitektfaren hennes en dag skulle tegne familiens drømmehus. Da de fikk mulighet til å kjøpe nabotomten, kunne drømmen bli virkelig.

Ida Dragland (46) fra Kjelsås drømte om et arkitekttegnet hus i hagen. Det fikk hun.

– Fremdeles er det rart å kikke over til nabohuset som var hjemmet vårt i 17 år, sier Ida Dragland (46). Hun står på det nye kjøkkenet med utsikt til sitt gamle hjem.

Da Dragland og ektemannen Lars Torstveit (50) kjøpte tomannsboligen sammen med broren til Lars i 2003, var ikke boligmarkedet så hett som i dag.

De likte huset med utsikt til en stor hage i et stille villastrøk på Kjelsås i Oslo. Og de var de eneste som la inn bud.

Her trivdes begge familier i mange år. Mens Dragland betraktet barna som lekte i hagen, tenkte hun ofte på at det ville vært plass til et hus i den hagen.

– Det beste er at huset ikke trenger å males, sier Dragland. Huset er bygget i malmfuru med jernvitriol, som bare blir finere jo lengre det står ute i vær og vind.
I annenetasje ligger stuen kombinert med kjøkkenet. Her samles og oppholder hele familien seg for det meste.
På veggen inn mot kjøkkenet har familien laget sin yndlingskrok. Her liker barna å sitte med nettbrett eller mobil. – Vi valgte å male den i en sprek farge etter tips fra interiørarkitekt for å skape mer liv i rommet. Blir vi lei fargen, er det lett å male den på nytt.
Å fylle bokhyllen var et lite prosjekt i seg selv.

Faren tegnet huset

– Jeg hadde lenge hatt en drøm om at faren min, som er arkitekt, en dag skulle tegne et hus til oss.

I tankene plasserte hun huset i den store hagen. I 2016 kjøpte hun og ektemannen en del av naboens tomt med Idas svoger og svigerinne. Nå kunne de dele den store tomten mellom seg og bygge hvert sitt hus. Men Ida Dragland og ektemannen ville ha noe unikt.

– Han kjenner oss godt og vet hva vi har behov for, men vi hadde våre ønsker.

Drømmen var et moderne hus med luftige rom og god plass til hele familien på fem. Samt egen TV-stue til de tre jentene deres. Men det skulle ta tid før kommunen godkjente byggeplanene. Alt som kunne gå galt, gikk galt.

Kjøkkenet er innredet i en tidløs, nordisk stil
Dragland har pyntet den rene kjøkkenbenken med detaljer og et bilde hun kjøpte brukt.
Dragland er fan av bildevegger. Hun har allerede fylt mange vegger i huset med bilder fra loppiskjøp, postere og maleri av dyktige folk i familien. Alt er samlet gjennom mange år. – Jeg syns det gir huset et personlig preg.

Gikk ikke knirkefritt

Første gang de startet på byggingen, oppdaget de en høydefeil. Andre gang gikk byggefirmaet konkurs. Først i 2020 kom byggingen i gang igjen, men da gikk det til gjengjeld fort. I februar 2021 sto huset ferdig.

Familien solgte tomannsboligen og flyttet pikkpakket sitt over plenen. Det splitter nye huset er på 400 kvadratmeter over fire etasjer med en grunnflate på 100 kvadratmeter pr. etasje.

I tredjeetasje har alle soverom skråtak. På den måten fikk vi utnyttet plassen maksimalt, forteller Dragland.
Dette soverommet tilhører eldstedatteren som for tiden går på folkehøyskole. I mellomtiden fungerer rommet som kontor.
Også parets soverom er preget av kunst og foto. Mannen ønsker seg TV på soverommet, men hun synes dekorative bilder holder.

Hele andre etasje består av kjøkken og stue. Det er familiens favorittetasje. Der holder de til det meste av tiden.

– Vi ønsket å dele rommet opp i soner samtidig som vi ville beholde lyset og luftigheten. Løsningen ble en skillevegg som ikke når opp til taket, men som deler stue og kjøkken i to.

Kjøkkenet er i grønt og eik og beige-duse farger med smale vinduer ut mot gårdsplassen. Utsyn, men ikke innsyn. Det var viktig, spesielt for Dragland.
Mot hagen ligger husets terrasse med grill og spisebord. Det er plassert nært kjøkkenet av praktiske årsaker.

Draglands far har laget en lang kjøkkenbenk til oppbevaring i samme stil som kjøkkenet.
Hyllen rommer mye, så de fortsetter å ønske seg bøker. I høst fikk Dragland kjøpt noen gode bøker på Kjelsås loppemarked.
Dragland handler nesten alt interiør og møbler brukt. Messinglampen fant hun til salgs på Instagram. Den ble sendt fra Sverige. Begge sofaer i stuen er handlet i bruktbutikk. I en gammel kurv hun har arvet fra svigerforeldre, oppbevares pledd. Og et gammelt trau er oppbevaring for magasiner.

Peis og yndlingskrok i veggen

På kjøkkensiden har de laget en liten sitteplass i veggen. Det er blitt hele familiens yndlingskrok. En peis vender mot både kjøkken og stue.

Langs den innerste veggen i stua har de fått bygget bokhylle som dekker hele veggen.

Ideen rappet Dragland fra et Knut Hjeltnes-hus på Open house Oslo.

– Da bokhyllen kom opp, skjønte jeg at vi ikke eide så mange bøker som jeg trodde.

Løsningen ble å ønske seg bøker i gave og lete etter gode bøker på loppemarked.

– Jeg ville skape et hjem som gjenspeiler oss som familie. Selv om jeg henter inspirasjon fra interiørblader, liker jeg å ha min egen stil.

Nesten alt av inventar er kjøpt brukt. På bruktmarked fant hun begge sofaene som er plassert midt i rommet, stilt mot hverandre. En lampe som Dragland bare måtte ha, ble kjøpt brukt via Instagram i Sverige og sendt til Kjelsås.

Hun elsker bildevegger og har dekorert store flater med malerier, foto og annen kunst.

– Både pappa, søsteren og svogeren min er kunstnere. Det føles fint å ha verkene deres på veggene.

I et hjørne står en eldre kurv fylt med myke pledd. I et annet hjørne har de et trau, fullt av magasiner. Både kurven og trauet er arvet av mannens foreldre. Det er gøy å bruke gamle ting som ingen andre har, synes hun.

Stuen er adskilt med en vegg for å dele rommet inn i soner samtidig som det er luft nok imellom til at det blir åpent og slipper inn lys i begge rom.
Dragland er fan av bildevegger og har allerede fylt mange vegger i huset med bilder fra loppiskjøp, postere og maleri av dyktige folk i familien. Alt er samlet gjennom mange år. – Jeg syns det gir huset et personlig preg.
Dragland og ektemannen ble inspirert av arkitekten Knut Hjeltnes til å bruke poppelfinér i trappeløpet og gangen. Det skaper en lys og fin atmosfære.

Rosa og grønt bad

Både gangen og trappeløpet er kledd i poppelfinér. Også poppelfinéren er inspirert av et Knut Hjeltnes-hus.

I toppetasjen som har skråtak, er det fire soverom og to bad. De tre jentene deres har selv fått velge farger og har satt sitt eget preg på rommene sine. Jentene bruker det rosa badet og foreldrene det grønne. Begge bad er malt i farger som matcher de marokkanske flisene.

– Skulle vi gå lei av fargen, er det enkelt å male veggene om i en fei. Men flisene bytter vi ikke ut med det første. Flisene er vi veldig fornøyd med, sier Ida.

I første etasje ligger ungdomsrommet med TV og stor sofa. Her kan de unge boltre seg. Også i denne etasjen er det bad med dusj.

Kjelleren har en romslig bod og treningsrom.

Huset er bygget i malmfuru med jernvitriol, som bare blir finere jo lengre det står ute i vær og vind. Det beste av alt er at huset ikke trenger å males, synes Dragland.

I sommer hjalp hele familien til med å rulle ut gressplen. Dragland har planer om urtehage og flere blomsterbed sommeren 2022. Hun har dokumentert hele prosessen fra tegning til ferdig hus på sin Instagramkonto: @endelighus

Begge bad har marokkanske fliser i spreke farger og er malt i farger som matcher flisene.
Det er enkelt å male hvis de går lei av fargen.

Les mer om

  1. Arkitektur
  2. Hjem
  3. Familie
  4. Loppemarked
  5. Bolig
  6. Drømmehus