Bolig

Skal dette hotellet pakkes bort for vinteren? Ti tips til et godt insekthotell.

Bygg et hotell insektene bruker, og heng det på riktig vegg.

– Et insekthotell tilbyr reirhull til insektene som lever rundt huset ditt. Det kan ellers være mangelvare, særlig i byene. Samtidig kan du lære mye fascinerende av å følge med på insekthotellet utover sommeren, sier eksperten.
 • Synne Hellum Marschhäuser
  Journalist

Bakgrunn: Gjennom en serie artikler gir vi forbrukere tips og triks for å kunne leve grønnere liv. Ingen pekefingre, kun opplysning.

Eksperten: Hallvard Elven, insektekspert ved Naturhistorisk museum i Oslo

– Det kan være lurt å lage insekthotellet nå og henge det ut i løpet av høsten eller vinteren. Det er ikke sikkert du får gjester om høsten, men da henger det klart til de første insektene dukker opp tidlig om våren, sier Elven.

1. Et godt insekthotell

Elven har hatt et forskningshotell stående to somre i Botanisk hage i Oslo. Målet er å finne ut hvilke insektarter som bruker hotellet og undersøke hva de foretrekker av materialer og hullstørrelser.

Den første sommeren var det lite liv. Det er flere dyr i år. Hver modul i hotellet inneholder fire ulike materialer: lecablokk med drillede hull, treblokk med drillede hull, bambusrør og takrør (gress man tidligere brukte til stråtak).

Prosjektet er helt i startgropen, men Elven har noen klare råd til bygging av insekthotell:

 • Lag en slags settekasse eller ramme som du fyller med egnede materialer.
 • Man bør designe hotellet slik at det er fullt av trange ganger.
 • Bruk bunter med hule strå og bambusrør, og drill tallrike huller i grenstumper og vedkubber.
 • Strå og takrør må pakkes hardt, ellers blir de nappet ut av fugler. Har du hønsenetting foran, kommer ikke fuglene til. Alternativt kan løse materialer limes fast.
 • Hullene: Så mange og så dype som mulig. De bør variere i diameter fra én millimeter til én centimeter. Hullene skal ikke gå tvers gjennom materialet. Insektene vil ha blindgater.
 • Man trenger ikke ha pinner, bark, mose, kongler og halm i hotellet.
 • Hotellet kan gjerne ha bakvegg slik at materialene stopper mot noe.
 • Hotellet skal henge sørvendt. Insektene vil ha det varmt. På nordveggen får hotellet neppe særlig med gjester. Hotellet bør henge i nesehøyde.
 • Det må være blomster i nærheten. Insektene kan fly et par hundre meter etter mat, men ikke lenger.
 • Balkong eller terrasse? Det kan fungere og skader ikke å prøve, men det blir nok litt færre hotellgjester der enn nede på bakkeplan.
– Selv et lite hotell blir besøkt. Du kan henge en vedski med hull i på veggen, så får du sikkert besøk etter hvert.
Les også

Ukens grønne tips: Med disse plantene får du pollinerende insekter til å trives. Og derfor er det viktig at du prøver.

2. Hva skal du gjøre med hotellet om vinteren?

– La det henge ute hele året. Hotellet skal ikke tas inn om høsten. Insektene overvintrer i hotellet og vil da ha det kaldt. Norske insekter vil ha norsk vinter, sier Elven.

Hotellet skal ikke renses. Da dreper man avkommene til dem som var der om sommeren.

Insektene bruker hotellene som reirplass. De fyller hullene med mat og legger eggene sine i dem.

Det fungerer slik:

 • Hunninsektet undersøker hullene i hotellet på jakt etter et hull som egner seg.
 • Når hun har funnet et bra hull, begynner hun å fylle det med mat.
 • Når matpakken er stor nok, legger hun ett egg der. Deretter murer hun matpakken og egget inne med en vegg av leire, kvae, sagflis eller lignende.
 • Så begynner hun på en ny matpakke utenfor.
 • Til slutt inneholder reirhullet en hel rad med adskilte kamre – eller celler – som hver inneholder en matpakke og ett egg.
 • Så plugger hun igjen røråpningen ytterst. Deretter flyr hun sin vei og kommer aldri tilbake.
 • Eggene er nå overlatt til seg selv, men de har all den maten de trenger for å utvikle seg frem til voksent insekt

3. Hvorfor blir ikke insekthotellet mitt besøkt?

Det kan ta noe tid før insektene oppdager hotellet og begynner å ta det i bruk, ifølge Elven. Bare la det henge et par sesonger, så dukker de nok opp. Når de først har funnet det, blir det raskt flere.

– Vi er litt usikre på hvordan de finner hotellet, men når det først er blitt bebodd, kan potensielle gjester sannsynligvis lukte det på avstand.

Mange hoteller man kjøper, inneholder all slags unødvendig rusk, erfarer Elven. Fjern slikt rusk og erstatt det med en vedbit eller noen avsagde grenbiter du driller huller i.
Flere av hotellgjestene kan stikke, men artene er fredelige fordi de er solitære og holder seg alene. I et honningbiesamfunn har du soldater som er villige til å stikke for å beskytte bolet og dronningen, men solitære veps har ingenting å tjene på å oppsøke trøbbel, sier Elven.

4. Dette bør du vite om hotellets gjester

Insekthotellene brukes ikke av alle insekter, men av visse typer veps. De bruker hotellet som reirsted for larvene. De mest kjente vepsene som bruker insekthotell, er biene.

De er rene vegetarianere som mater larvene sine med pollen og nektar. Biene er svært viktige pollinatorer. To andre vanlige typer gjester er graveveps og murerveps. De er også blomsterbesøkere, men larvene mates med levende, paralyserte insekter.

Vepseartene som bruker insekthotell, er såkalte solitære veps. At de er solitære betyr at de ikke danner kolonier, som honningbier ville gjort. Hver veps passer sine egne avkom, uten hjelp fra arbeidere.

Etter at mammavepsen har laget et tyvetall celler og murt igjen hullene, dør hun. Larvene utvikler seg og forpupper seg der inne. De ligger som pupper gjennom vinteren og klekker når våren kommer, forklarer Elven. Da gnager de seg ut av hullet og flyr av gårde for å finne egne reirhull å legge egg i.

5. Kan man bli plaget av insektene?

– Egentlig ikke. Vepsene er for det meste i skytteltrafikk mellom blomsterengen og hotellet. De passer sine egne saker og bryr seg ikke om oss. De vil bare stikke i rent selvforsvar, for eksempel hvis de blir holdt fast.

Les mer om

 1. Hage
 2. Insekter
 3. Pollen