Bolig

«El-overfølsomme» får fritak fra smarte strømmålere

Men strålingen er ikke farlig, ifølge Statens strålevern.

AUTOMATISK STRØMMÅLER: Skal installeres hos alle husstander innen 1. januar 2019.
  • Synne Hellum Marschhäuser
    Journalist

944 «el-overfølsomme» har fått fritak fra smarte strømmålere i juni, skriver tu.no. Samtidig fikk 875.000 installert måleren.

Det viser tall nettselskapene har rapport inn til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Folk har fått fritak med attest fra lege eller psykolog, skriver tu.no.

Såkalt smarte strømmålere gir en kortvarig og svak stråling, og dette er ikke farlig, ifølge Statens strålevern. Det gjelder uansett om målerne sender signalene via strømnettet, mobilnettet eller radionettverk.

Alle nettselskapene bør i utgangspunkt til bytte alle målerne, også hos de som har legeerklæring, ifølge Helge Muren, seksjonsleder energimåling i Mørenett. Men radiokommunikasjonen slås av hos dem som har fått fritak.

– For Mørenett ser vi at det må gjøres for å følge Justervesenets krav. Det er kostnadseffektivt å installere alle i utrullingen, og ikke vente på at Justervesenet krever stikkprøvekontroll av de gamle målerne kort tid etter 2019, sier Muren.

Kunder med måler uten kommunikasjon må fortsette med avlesninger som før, ifølge Muren.

Les også

Nederlandsk studie: Smarte strømmålere viste store feil

Ønsker fritak

– Vi får mange henvendelser fra folk som ikke ønsker å få AMS og fra de som vil ha hjelp til å få det fjernet etter at det er installert. Alle våre medlemmer ønsker fritak fra den ytterligere belastningen det er med den elektromagnetiske strålingen fra disse AMS-målerene, sier Vibeke Dahl Skelton i Felo (Foreningen for el-overfølsomme) til tu.no.

«El-overfølsomhet er at man får fysiske plager av å bli utsatt for elektromagnetisk stråling. Det er store individuelle forskjeller på hvordan man reagerer på ulike strålekilder. Noen tolererer enkelte kilder greit, men kan reagere kraftig på andre typer strålekilder», ifølge Felos nettsider.

Innen 1. januar 2019 skal alle husstander ha installert smarte strømmålere, slik at man slipper å lese av strømmen.

Les også

Kan solceller fungere selv om det regner mye? Ja, mener denne familien

– Ikke be om legeerklæring

Bladet Vesterålen skrev tidligere i uken om fire kommuneleger som ba nettselskapene slutte å kreve legeerklæring fra kunder som ikke ville ha automatisk strømmåler.

Det finnes ikke grunnlag for å utstede legeattester, og kommunelegene skrev at uenighet om strømmåleren er en sak mellom kunde og nettselskap.

«El-sensitivitet/el-overfølsomhet er en tilstand som aldri har latt seg påvise, tross grundige og omfattende studier internasjonalt gjennom mange år. Det er derfor ikke mulig å utstede en legeattest på at noen har en slik tilstand.», skrev legene ifølge Bladet Vesterålen.

Les mer om

  1. Forbruker
  2. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
  3. Stråling