Bolig

Nå er det disse hyttene folk vil ha

NY ELLER GAMMEL? Mange vil ha komfort på hytta. Det kan bli høy aktivitet på hyttemarkedet denne vinteren, tror ekspertene.

— Det er et veldig godt marked, mange er på hyttejakt.

  • Synne Hellum Marschhäuser
    Journalist

Hvor ligger din drømmehytte? Svar i pollen lengst ned i saken

Hyttene selges fortere og flere over prisantydning så langt i år, viser tall fra DNB Eiendom og Eiendomsverdi.

— Det har vært særdeles bra i mange måneder. Det er en kombinasjon av utbud på flere steder og lave renter. Det er brukt som argument lenge, men rentenivået er en betydelig faktor, sier Stig Svartor, megler fritid for DNB Eiendom i Lillehammer.

Han forteller også at det selges flere tomter nå enn de siste årene.

Hytta går i ett med svaberget rundt:

Les også

Nøktern perle: Hytta ble lagt så lavt som mulig i terrenget

Hytte i stedet for bolig nummer to?

Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge, får tilsvarende positive meldinger om hyttemarkedet.

— Det er et veldig godt marked, mange er på hyttejakt. Det har tidligere vært unntaksvis budrunder, nå er det snakk om budrunder på flere hytter enn tidligere. Det er stor etterspørsel, sier Dreyer.

Den lave renten gjør at kjøpekraften er stor, bekrefter han. For egenkapitalen øker så folk har mulighet til å kjøpe hytta de har drømt om.

Kjøper man hytte istedet for sekundærbolig?

— Man kjøper hytte for å bruke den, som en livsstilsinvestering, sier Dreyer.

Han tror det vil være stor etterspørsel i hyttemarkedet gjennom hele vinteren, spesielt på Østlandet og i Midt-Norge, men han tror også aktiviteten på Vestlandet blir større.

Investerte millioner. Resultatet er brutte løfter, ødelagte hytter og millionkrav:

Les også

Hyttedrømmen ble et mareritt for ni familier: - Vi føler oss lurt

Tolv store fjellhyttedestinasjoner*Antall solgtOmsetningstid (snitt)Gjennomsnitts-prisAndel solgt over prisantydning
2014, solgt 1.1.-1.105831432.565.0002 av 10
2015, solgt 1.1.-1.105851442.740.0002 av 10
2016, solgt 1.1.-1.106871042.760.0003 av 10

Tall fra DNB Eiendom og Eiendomsverdi

  • Oppland: Sjusjøen, samt Valdres (Øystre og Vestre Slidre + Vang/Beitostølen), Vest-Agder: Sirdal, Buskerud: Hol/Geilo, Ål og Gol, samt Hemsedal og Nesbyen, Sør-Trøndelang: Oppdal, Oppland: Øyer (Hafjell), samt Ringebu/Fåvang (Kvitfjell), Aust-Agder: Bykle kommune, Setesdal: Hovden, Hedmark: Trysil

OBS! Prisutvikling er vanskelig å sammenligne fordi det er langt færre hyttesalg enn boligsalg og fordi standarden varierer mer enn på boligmarkedet. Man har ikke oversikt over standarden på hyttene som er solgt.

ISOLERT: - Folk ønsker å være mer sosiale på hytta enn de var tidligere, sier Andreassen i Eika Gruppen. Hytta trenger ikke ligge helt ensom, med andre ord.

Vil eie fritidsbolig i NorgeFlere vil eie i Norge enn i utlandet, ser det ut til, mener Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika gruppen. Det skyldes delvis at euroen er dyr, ved årsskiftet lå euroen på 9,50, ifølge Andreassen. Nå ligger euroen i overkant av ni. Han mener problemer med fly og flypassasjeravgift kan forsterke argumentet om den norske hytta.

Hvordan går hyttemarkedet nå fremover?

- Jeg tror det blir bra. Vinnerne er moderne, lettstelte hytter. Bare folk har litt fritt utsyn er de villigere til å bo trangere enn før, og med større tetthet til naboer, sier Andreassen.

Han er i tvil om hyttemarkedet går bedre på grunn av lav rente og stigende boligpriser, fordi han tror boligprisene tar et engangshopp om dagen.

Hvor mye må du skatte av utleie?

Les også

Vurderer du å leie ut bolig eller hytte? Så mye kan du ta

Vil ha nye hytter, ikke gamle

— Det er i hyttemarkedet som i boligmarkedet – folk vil ha nytt, ikke gammelt. Hyttene må ha internettilgang for å få ungdom opp dit. Det er vanskelig å selge hytte uten 4G eller nett. Det er der prisoppgangen kommer, sier Andreassen.

Hyttene som omsettes er altså nyere, men man kan få hytter uten vei, vann og kloakk for en billig penge.

Andreassen tror også klimaendringer vil påvirke hyttesalget på sikt. De mest værutsatte hyttene på holmer og skjær kan bli for tunge å vedlikeholde, kan folk tenke.

— Man vil ha lettstelte hyttebyer. Der hvor det tidligere var snaufjell er det nå skog, så folk trekker høyere for å blant annet være mer snøsikre, sier Andreassen.

Les mer om

  1. Hyttemarked
  2. Hytte