Boligprisene gikk opp i juli

Rekordstor omsetning av boliger forrige måned.

Boligprisene for juli ble lagt frem onsdag formiddag.

Boligprisene i Norge steg 0,4 prosent nominelt fra juni til juli 2020. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene 0,9 prosent. Boligprisene stiger for tredje måned på rad og er nå 5 prosent høyere enn for ett år siden.

Tallene ble lagt frem av Eiendom Norge onsdag formiddag i samarbeid med Finn og Eiendomsverdi.

Sterkest sesongkorrigert prisutvikling i juli hadde Kristiansand, Tønsberg med Færder og Porsgrunn/Skien med en oppgang på 2,4 prosent. Svakest sesongkorrigert prisutvikling hadde Follo med en nedgang på 0,2 prosent.

Rekordstor omsetning

Det er solgt nesten 45 prosent flere bruktboliger i juli i år, sammenlignet med samme måned i fjor.

– Her ser vi virkelig koronaeffekten. Omsetningsfallet i boligmarkedet i kjølvannet av koronautbruddet i mars og april er mer enn hentet inn igjen ved utgangen av juli, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen.

Så langt i år er det solgt 56.196 boliger i Norge, noe som er 2,3 prosent flere enn på samme tid i 2019.

I juli ble det lagt ut 4672 boliger til salgs i Norge. Det er 46,1 prosent flere enn i samme måned i 2019. Så langt i år er det lagt ut 59.045 boliger til salgs, noe som er 1,9 prosent færre enn på samme tid i fjor.

Det tok i gjennomsnitt 67 dager å selge en bolig i juli 2020. Det er en økning fra 50 dager i juni. Raskest salgstid hadde Oslo med 33 dager, og tregest salgstid hadde Stavanger med omegn med 101 dager.

Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

Regional prisutvikling

Oslo:

 • Nominell prisvekst: 0,6 prosent
 • Sesongkorrigert prisnedgang: – 0,1 prosent

– Det ble lagt ut 38 prosent flere boliger til salgs i juli i år enn juli i fjor. Det stiger imidlertid ikke like mye som andre steder, sier Lauridsen.

Bergen:

 • Nominell prisvekst: 0,8 prosent
 • Sesongkorrigert prisnedgang: −0,4 prosent

– Det må minnes om at Bergen hadde en sterk sesongkorrigert prisvekst i juni, så her går det litt tilbake igjen. Det ble solgt 39 prosent flere boliger i juli i år sammenlignet med fjoråret. Det har også vært en vekst i antall boliger lagt ut for salg.

Trondheim:

 • Nominell pris: uendret
 • Sesongkorrigert prisvekst: 1,1 prosent

– Det har vært en vekst på 44 prosent i antall solgte boliger. Det har også vært en viss oppgang i antall boliger lagt ut for salg.

Stavanger med omegn:

 • Nominell prisvekst: 0,9 prosent
 • Sesongkorrigert prisvekst: 2,1 prosent

– Prisveksten er sterk til Stavanger å være. Det er en økning i antall solgte boliger på 27 prosent og en vekst i antall boliger lagt ut for salg på hele 91 prosent.

Kristiansand:

 • Nominell prisvekst: 1,2 prosent
 • Sesongkorrigert prisvekst: 2,4 prosent

Tromsø:

 • Nominell prisvekst: 0,3 prosent
 • Sesongkorrigert prisvekst: 1,4 prosent
Les også

Slik gikk boligprisene i juni: Ny rekordmåned for enkeltsteder

Obos: Ny salgsrekord

Også prisene for brukte Obos-boliger gikk opp med 2,8 prosent på landsbasis i juli. I Oslo var oppgangen på 2,4 prosent.

Kvadratmeterprisen for Obos-boliger på landsbasis er 59.277 kroner. Det er 6,3 prosent høyere enn i juli i fjor. I hovedstadsområdet er kvadratmeterprisen 67.718 kroner. Det er 6,5 prosent mer enn på samme tid i fjor.

Samtidig har salget av nye boliger tatt seg kraftig opp etter flere rolige måneder, og i juli ble det satt ny salgsrekord for måneden i Obos.

– Dette er helt uvanlig, og vi må tilbake til juli 2016 for å se noe i nærheten, sier konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj ifølge en pressemelding.

Les også

Her var 70 på visning. Meglertopp bekymrer seg for «ubehagelig vekst i boligprisene».

Forventer sterkere utvikling enn normalt

Forrige uke meldte meglere og eksperter om stor aktivitet i boligmarkedet. Spesielt små, sentrale leiligheter får bein å gå på, når både studenter og investorer er på jakt. Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, var redd for en ny runde med «ubehagelig vekst». Han kommenterer de ferske tallene slik:

– Boligprisfasiten for juli viser svært sterke tall. Trenden bekrefter at boligmarkedet kommer styrket ut av koronakrisen. Markedet drives opp av lave renter og høy tillit i husholdningene. Vi forventer en sterkere utvikling enn normalt denne høsten.

Les også

Skyhøye kvadratmeterpriser og brennhete budrunder. Dette er prisene for små boliger i Oslo.

Dette kostet boligene der du bor:

Tallene under er fra Eiendom Norges boligtyperapport for 2019. Materialet er laget i et samarbeid mellom Eiendom Norge, Eiendomsverdi og Finn.

Boligprisstatistikken gis ut av Eiendom Norge i samarbeid med Eiendomsverdi og Finn.no. Finn.no og Schibsted-avisene er i samme konsern.