Bolig

Tipsene for å lykkes med plantingen i krukker og potter.

  • Berdian Bragdø

For mange er krukker eneste alternativet for en grønn terrasse. Og til glede for alle dere som ikke har en stor hage dere kan plante blomster i : Alle planter kan stå i krukker. Men det er likevel mange tips å ta med seg for oppbyggingen av en god krukke.

NTB Scanpix/Shutterstock

Jeg tar nå for meg trinnvis oppbygging av en krukke som du heretter aldri skal trenge å bytte jord på. Både når det gjelder inne og utekrukker.

1\. Vi begynner nederst i krukken. Utekrukker må ha hull i bunnen. Legg en stein eller klut over dette hullet slik at sand og jord ikke renner ut.

2\. Når du hører ordene krukkejord, lecakuler, krukkegjødsel og krukkeplanter, bør det ringe noen bjeller. Ingen planter har hørt om betongslagg eller lecakuler. Vannet renner for fort gjennom, og plantene får ikke strukket røttene nedover. Derfor bør du benytte sand i stedet. Sanden holder på nødvendig vann og røttene kan drikke når de måtte ønske. Med sand i bunnen av krukken vil plantene tåle en varm, tørr, sommer mye bedre. Du trenger ikke mer enn 40-50 cm sand i bunnen av en stor potte. Under dette kan du også bruke litt stein så slipper du å fylle på så mye sand og jord.

NTB Scanpix/Shutterstock
NTB Scanpix/Shutterstock

3\. Kompostjord er den beste jorden du kan bruke. Og du trenger faktisk ikke mer enn 20-30 centimeter av denne jorden siden du har sand under kompostjorden. Det vil altså si at dersom krukken din er 70 centimeter høy, så har du ca 40 centimeter sand og ca 30 centimeter med kompostjord.

- Tips til kjøkkenhagen: Her er grønnsakene du bør satse på

4\. Alle planter kan stå i krukker, men ikke alle er like fine. Har du for eksempel vurdert spiselige planter? Det kan være veldig fint med urter og tomater i krukkene. Man kan blande det meste av blomster i krukker, så lenge farge og størrelse passer hverandre. Jeg får mange spørsmål om hvor tett man skal plante blomstene. Da bruker jeg å svare: Jo tettere du planter, desto bedre blir det. Det er liten vits i å ha ei halvfull krukke sommerblomster i mai/juni som ikke er full før sommeren er på hell i august/september.

- Ikke vent til sommeren: Fjern vepsebolet nå

NTB Scanpix/Shutterstock
NTB Scanpix/Shutterstock

Ved å bygge krukken opp på denne måten vil du fra andre året ikke trenge å vanne så mye, og jorden skal aldri byttes ut. Kun tilføres litt næring.

Husk at Krukker må pakkes inn om vinteren for å unngå at røttene fryser i hjel. Sett gjerne flere krukker sammen, og dekk dem med vintermatter, bobleplast eller noe som gir god isolasjon til krukken. Da vil du kunne ta dem frem igjen år etter år.

Les også Gode råd for staudene

Les mer om

  1. Hage
  2. Tips og triks
  3. Abito