Bolig

Så mye hytte får du for 500.000 kroner

Det er mulig å få hytte til under en halv million kroner, men utvalget er relativt sparsommelig.

  • Christine Gulbrandsen

Norske hytteeiere betaler i snitt 1,6 og 1,7 millioner kroner for hyttedrømmen sin, viser tall fra Prognosesenteret.

Likevel er det fullt mulig å kjøpe hytte for en langt rimeligere penge. Med et budsjett på 500.000 kroner er det gode sjanser for å bli hytteeier, selv om utvalget kanskje ikke er enormt.

Begrenser man søket til Sørlandsfylkene, blir valgmulighetene enda snevrere. For av de 425 hyttene til salgs i de to Agder-fylkene, er det kun 20 av disse som har prisantydning på 500.000 eller under, ifølge et søk på Finn.no. Søket viser videre at 13 av hyttene ligger i Aust-Agder, mens 7 er i Vest-Agder.

Hytta på Eikeland i Vatnestrøm har utsikt over Eikelandstjønna. Prisantydning er 490.000 kroner.

– Umulig på Hovden

Ingrid Svendsen, leder for Eiendomsmeglerforeningen på Sørlandet, sier det skal godt gjøres å finne en hytte i denne prisklassen på de populære destinasjonene som Hovden og Bortelid.

– Det er tilnærmet umulig, siden tomtekostnaden i disse områdene som regel overstiger en halv million kroner, påpeker hun og fortsetter:

LES OGSÅ: Dette bør du dobbelsjekke om du skal kjøpe deg hytte på fjellet

– Men ser man etter innlandshytter, der det ikke er like snøsikkert eller med like attraktiv og sentral beliggenhet, kan man nok finne hyttedrømmen for rundt 500.000 kroner.

God temperatur

Marianne Rødland-Widerøe, eiendomsmegler i Stray og Co Eiendomsmegling, opplever at 500.000 kroners-hyttemarkedet har vært jevnt de siste årene. Utbudet av denne typen hytter har ikke variert betydelig, og det har heller ikke interessen.

– Folk står ikke i kø for å kjøpe, men det kommer jevnlig nye interessenter. Dette er et hyttemarked som de fleste har mulighet til å handle i, påpeker hun.

LES OGSÅ: Det er noe du alltid bør spørre om på visning. Dette er noen av dem.

Geir Flaa Johansen, daglig leder i A1 Eiendom, har erfart at det har vært veldig få hytter til salgs det siste året, spesielt i Evje og Åseral.

– Så det meste som er lagt ut, har gått raskt. Tidligere år gikk det lengre tid før hyttene ble solgt, og det hopet seg derfor opp flere hytter til salgs. Så vi opplever at temperaturen i dette markedet er veldig bra for tiden, sier Flaa Johansen.

Hytta på Eikeland i Vatnestrøm har utsikt over Eikelandstjønna. Prisantydning er 490.000 kroner.

– Lav standard

Hytta med lavest prisantydning i Agder-fylkene, er et oppussingsobjekt på Gyland. Hytta er fra 1945 og er priset til 250.000 kroner.

Og av de 20 hyttene som er til salgs for en halv million eller under, har de færreste innlagt strøm og vann.

– Hvorvidt det er innlagt strøm og vann i denne prisklassen, vil bero på beliggenheten. Men jeg vil tro at de færreste av disse hyttene har både innlagt vann, strøm og kloakk, sier Svendsen i Eiendomsmeglerforeningen på Sørlandet.

Rødland-Widerøe i Stray og Co opplever at det er stadig flere som ønsker å finne tilbake til den gamle hyttesjarmen med peiskos, brettspill og naturopplevelser.

– Og dette segmentet kan godt være foruten strøm, vann, tv og nett.

Hun forklarer at det er et segment hyttekjøpere som ønsker seg fritidsbolig som ikke ligger så langt unna bostedet, og som ikke ønsker å binde opp så mye kapital i hytta si.

– For dem er hytter i denne priskategorien et godt alternativ, mener eiendomsmegleren.

80.000 planlegger hyttekjøp

Det er i alt omkring. 80 000 norske husstander som planlegger å kjøpe hytte, og mange er relativt moderate i forhold til hva de kan og vil betale, viser tall fra Prognosesenteret.

– For 1,6 til 1,7 millioner, som er snittprisen hva en hyttekjøper har budsjett på, havner man et godt stykke unna de mest populære skidestinasjonene i landet. Med denne prisrammen vil også store deler av nybyggsegmentet falle utenfor. Men av de ca. 450 000 hyttene her til lands, er majoriteten fortsatt relativt små, relativt enkle og relativt rimelige, sier Kåre Elnan, markedsdirektør ved Prognosesenteret.

Finn.no og Fædrelandsvennen er i samme Schibsted-konsern. Søket på Finn.no ble gjort i uke 7 2017.

Les mer om

  1. Hytte
  2. Abito