Bolig

Voldsomt lønnshopp for toppmeglere

2016 var et jubelår for de mest populære eiendomsmeglerne.

HØYERE LØNN: Det kan være lønnsomt å være eiendomsmegler. Det viser skattelistene fof 2016. Flere av de mest populære meglerne har fått et kraftig lønnshopp.
  • Fredrik Saltbones

Boligprisutvikling gikk på høygir i 2016. Det elleville boligmarkedet har også gitt et lønnshopp for flere av de mest profilerte toppmeglerne.

– I fjor var det et ganske spesielt i marked. Omsetningen gikk veldig raskt, og det var veldig stor konkurranse om å få oppdrag. I den type marked ser man ofte at de mest profilerte og erfarne megler får en stor andel oppdrag. Og når prisene stiger i tillegg og meglerne får provisjon av salgssummen, så vil inntektene øke for de mest populære meglerne, sier Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF).

– Tjener meglere for mye?

– Hvis man sammenligner med andre land og tenker på hvor lang utdannelse norske eiendomsmeglere har, vil jeg vil si at norske meglere får som fortjent og at de ikke tjener for mye, sier Geving.

  • Slik leser du skattelistene: Tallene viser ikke hele sannheten

Mange meglere som ikke tjener godt

TJENTE MEST: Fredrik Dyve, daglig leder og megler hos Privatmegleren Dyve & Partnere.

Ifølge Finanstilsynet var snittvederlaget for norske eiendomsmeglerforetak i fjor54.549 kroner pr. oppdrag på landsbasis. Snittprovisjonen er på 1,75 prosent, noe som er betydelig lavere enn mange andre land.

Han poengterer at lønnsnivået til de eiendomsmeglerne som tjener mest, ikke reflekterer nivået på inntektene til norske meglere generelt.

– Jeg vet det er mange meglere som jobber hardt og har lange dager, men som ikke tjener som veldig mye. Og de må bruke flere år av karrièren på å bygge seg opp, sier NEF-direktøren.

Fredrik Dyve i Dyve & Partnere topper inntektslisten. I 2016 hadde han en skattbar inntekt på 13,1 millioner kroner. Det er soleklart mest av meglerne i vår oversikt.

Lønnshopp på 4,5 mill.

Det er også et voldsomt hopp oppover fra fjoråret, da Dyve hadde en skattbar inntekt på 8,5 millioner.

Se topp-ti-listen her (snu mobilen for å se hele listen)

I 2016 Sarwar Soliman fra Privatmegleren Panorama er den megleren som er nærmest Fredrik Dyve, med en skattbar inntekt på 7,3 millioner.

De fleste meglerne øverst på listen holder til i Oslo. Tonje Borthen fra Trondheim og Christian Haatuft fra Geilo er de to eneste meglerne på topp 10-listen som ikke holder til på Østlandet.

Her en oversikt over profilerte folk i meglerbransjen og andre meglere som tjente godt i 2016 (snu mobilen for å se hele tabellen):

Les mer om

  1. Carl O. Geving
  2. Norges Eiendomsmeglerforbund
  3. Finanstilsynet
  4. Eiendom Norge
  5. Eiendomsmeglere
  6. Bolig
  7. Boligmarkedet