Ukens grønne tips: Fire produkter du kan bruke i stedet for plastfolie

Hvordan kan du redusere plastbruken?

Plastfolien kan gjenvinnes, men den må vaskes om den er grisete.

Bakgrunn: Gjennom en serie artikler gir vi forbrukere tips og triks for å kunne leve grønnere liv. Ingen pekefingre, kun opplysning.

Eksperten: Anja Bakken Riise

Jobber som: Leder for Framtiden i våre hender

Anja Bakken Riise

1. Problemet: Plastfolien må vaskes eller kastes i restavfall

– Klar plastfolie er ikke av den aller verste sorten plast vi har, fordi den i teorien er enkel å materialgjenvinne. Problemet er at når vi bruker plastfolie rundt mat, blir den ofte tilgriset av matrester, sier Riise.

Da må man enten bruke energi på å vaske den, eller kaste den i vanlig restavfall. For den bør være ren for å kunne gjenvinnes.

Gamle syltetøyglass er fint til oppbevaring av matrester.
Selv om man bruker plastboks har man redusert bruken av engangsplast, ifølge Riise i Framtiden i våre hender.

2. Ikke tenk «hvordan kan jeg fjerne plast?»

– Plast i seg selv er et flott produkt. Det er det enorme overforbruket av unødvendig plast vi må få bukt med, sier Riise.

Når vi skal redusere hvor mye plast vi bruker, er det lurt å tenke «hva er det egentlig jeg trenger?» heller enn «hvordan kan jeg fjerne plast?», mener hun. For i noen tilfeller er plast det beste alternativet, men i veldig mange tilfeller finnes det alternativer som fyller de samme behovene, men som er mer miljøvennlige.

– Plastfolie er et bra eksempel på et unødvendig plastprodukt. Det vi bruker plastfolie til, er blant annet å bevare holdbarheten og dekke til mat. Noe som er veldig bra, da matsvinn er en skikkelig klimaversting. Men det finnes andre alternativer som dekker de samme behovene, sier Riise.

Biovoksark er et alternativ til folie. Dyrere, men holder lenger om du bruker dem lenger.

3. Dette kan brukes i stedet

  • Enkelt og greit: Sett en tallerken over f.eks. en bolle med salat.
  • Man kan også bruke bokser med lokk, gjerne i glass, men også av plast. Selv om man bruker plastboks, har man redusert bruken av engangsplast, som er den plasten vi bør være ekstra obs på å redusere.
  • Gamle syltetøyglass, fetaost-glass og andre type glass er geniale å bruke til oppbevaring av både mat og drikke. Hvis man skal fryse ned matvarer, kan gamle melkekartonger være et godt alternativ.
  • Det finnes også bivoksark på markedet som fungerer fint til å dekke over boller med mat. Eller man kan bruke dem til å pakke rundt grønnsaker og frukt med mye vann. Det er mat som trenger å beskyttes ekstra for å bevare holdbarheten. Disse bivoksarkene er dyrere enn en pakke med plastfolie, men hvis du bruker dem riktig så holder de også mye lengre. Er man ekstra handy kan man lage dem selv også.

Har du spørsmål eller grønne tips? Send en mail til shm@schibsted.no