Bolig

Slik forlenger du levetida på taket

Det er ikke så mange som er klar over det, men det porøse og mosegrodde taket kan bli godt som nytt med maling.

Vask godt med høytrykksspyler og vann før du begynner å male. Ikke bruk såpe, det gjør taket ”såpeglatt” og farlig å gå på Foto: Ifi.no

  • Kari Byklum

– Det er faktisk veldig sjelden at folk kjøper maling til yttertaket, jeg tror ikke de vet at det finnes, sier Frank Hildebrandt i Fargerike Vennesla.

Hans inntrykk er at det er relativt ukjent for folk flest at de kan pusse opp yttertaket med maling, og at de i stedet lever med mosegrodde og skitne takstein til de bytter dem ut. Men, med et par strøk maling er det fullt mulig å forlenge takets levetid med mange år.

– Det er jo kjempeviktig å vedlikeholde taket, men så glemmer man det kanskje bort litt. Når det blir ille nok, så ringer folk til en snekker som anbefaler dem å skifte taket. Men i mange tilfeller er det ikke nødvendig å bytte det ut, fortsetter han.

Les også

Ukas instagrammer : Cindy Braaen

For så lenge taket ikke lekker og taksteinene er hele, kan man fint male dem. Dermed blir de utseendemessig så gode som nye, og man vil også gi dem ny beskyttelse for gjennomtrengning av vann.

– Med tiden blir takstein gjerne porøse og vannet trekker fortere gjennom, men når de males vil malingen legge seg som en hinne og beskytte dem i flere år til, fastslår han.

Kjapt og enkelt: Taket kan selvsagt males med kost, men rulle er et godt alternativ. Det er også mulig å spraymale taket. Foto: Ifi.no

Les også

Derfor advarer Mattilsynet mot å lage syltetøy og saft av frukt som ligger på bakken

Slik gjør du det

Før du kan male, må taksteinen vaskes rein og sprukne takstein må byttes. Birgitte Finckenhagen i Scanox sier til Ifi.no https://www.ifi.no/fa-nytt-tak-uten-a-bytte-takstein
at man med fordel kan bruke en høytrykksspyler for reingjøring, og anbefaler denne framgangsmåten:

1. Enkelt forarbeid
Vask med høytrykksspyler og vann, uten bruk av såpe. Såpe vil gjøre taket farlig glatt og kreve omfattende skylling for å unngå såperester som gir dårlig vedheft.

2. Kontroller og bytt ut
Sjekk taket nøye og skift ut eventuelt knekte stein.

3. Grunning
Velg grunning for metalltak eller grunning for takstein avhengig av ditt underlag, og påfør med rull eller sprøyte. Grunningen for takstein inneholder fungicider som dreper sporer av sopp og mose som kan sitte igjen etter reingjøringen.

4. Mal
Påfør ett eller to strøk maling i ønsket farge. Malingen er ferdig brukket i rødt, grått eller sort.

Les også

Trodde du disse skulle kastes i plastavfallet?

Billig alternativ

Finckenhagen sier at denne framgangsmåten kan gi en ”nytt” tak til en brøkdel av prisen for ny stein, og at det er en jobb de fleste kan klare selv. Akkurat som Hildebrandt så tror hun at det er få som er klar over dette alternativet.

– Det er mange huseiere som tror at det eneste å gjøre med slitt og mosegrodd takstein, er å bytte den ut. Men å vedlikeholde taket med maling er lettere enn mange tror, fortsetter hun.

Les også

Ekspertene svarer: Hva gjør jeg dersom naboen har planter på fremmedartslisten i hagen sin?

Selv om taksteinen er blitt porøs, vil malingen gi taket ny beskyttelse for gjennomtrengning av både regn, snø og vind. En annen fordel med å male framfor å bytte stein, er den rent praktiske.

– Man slipper å kaste og frakte vekk gammel takstein, samt løfte opp ny. Sånn sett er det enkelt og miljøvennlig å vedlikeholde istedenfor å bytte det ut.

Om man ikke gjør malejobben selv, tror hun det likevel er mer lønnsomt å leie en maler enn å skifte taket.

– Ja, det å sette jobben bort til en håndverker blir likevel mer gunstig økonomisk enn å legge nytt tak, sier Finckenhagen.

Bilder: