Bolig

En ny æra for den gamle turistforeningshytta Breiborg i Sauda: Tiden med nakenklatring i peisveggen er trolig over

– Vi ønsker å heve standarden på hytta, samtidig som vi vil prøve å beholde historien som er i veggene her.

Der det før klatret nakne menn, henger nå to malerier av Reidunn Falkeid.
  • Lise Bjelland

En sommerdag i fjor var vi på biltur, svigermor, mannen min og jeg. Starten gikk fra Sauda, og målet var Hardanger. Strekket forbi Almannajuvet, gjennom Hellandsbygd og videre oppover fjellovergangen til Røldal kjenner jeg godt. I noen år på slutten av 90-tallet og starten på 20-tallet var jeg vertinne på Breiborg Fjellstove.

En gang i tiden var dette Stavanger Turistforenings storsatsing da veien mellom Sauda og Røldal ble bygd på 60-tallet. Imidlertid havnet den utenfor foreningens rutenett og var i privat eie da jeg svettet over grytene på kjøkkenet.

Hytta på Breiborg ble ført opp av Stavanger Turistforening i 1968 i forbindelse med at riksvei 520 mellom Sauda og Røldal ble bygget. Hytta havnet litt utenfor turistforeningens rutenett og har siden midten av 90-tallet vært i privat eie. Den ligger 700 meter over havet.
Kari Anne og Gert Gill tenker å bruke hytta som eget feriested, men også å leie den ut.
I inngangen står Gjertrud og ønsker velkommen. Utstillingsdukken er kledd som påsketurist fra 60-tallet.

Nå visste jeg at hytta nylig var solgt. Ville det være folk der?

Vi snirklet oss opp bakkene og rundet den siste svingen. Det vakre Breiborg-landskapet videt seg ut. Jo visst var det noen der. En hel gjeng sto utenfor og svingte malerkosten. Jeg var nødt til å sjekke om det var hyggelige folk som hadde overtatt det som kjennes litt som «mitt» sted.

Gjertrud-velkomst

Det var ingen grunn til bekymring. Jeg ble varmt tatt imot av Kari Anne og Gert Gill, som umiddelbart inviterte inn på en omvisning. Hele storfamilien var samlet denne helgen for å gi fjellstuen et aldri så lite ansiktsløft, viste det seg.

– Velkommen igjen!

Gert Gill åpner døren opp til gangen hvor resepsjonen en gang lå. Men hva er dette? En ubevegelig skikkelse skimtes i venstre øyekrok.

– Hils på Gjertrud, ler hytteeier og forteller at de kom over en utstillingsdukke på Finn til 800 kroner som de bare visste ville passe inn.

Kledd i vintage vinterklær, strekkbukse, beksømstøvler og alpelue – også dette shoppet på Finn – ser hun ut som en av hyttas påskegjester på 60-tallet. Gamle skilt funnet på loftet viser løypa til kjente turmål som Tindane og Reinskardnuten.

Entreen med Gjertrud som ønsker velkommen, og en vegg belagt med avsagde bjørkekubber, viser at det er en ny æra på Breiborg.

Les også

Vil svette i norsk natur: Dette er verdens tøffeste topptur

Ut med furu, inn med skinn

Enda større er forandringer venter oss i stuen. Den har fått et lunt preg og minner mest om en ski-lodge i Aspen, Colorado.

I årenes løp er det mange som har vært innom denne stuen. Familien Gill er svært interessert i turistforeningshyttas historie, og håper noen sitter på minner eller bilder som de ønsker å dele.
Gert og Kari Anne Gill har lagt ned mye arbeid for å oppgradere den gamle fjellstuen. Borte er mye av furupreget og det gamle Krogenæs-møblementet.

Vegger og tak er beiset i en gyllen bruntone, vinduskarmene er malt hvite. Borte er furupreget og Krogenæs-møblementet med sine røde, vevde putetrekk. Nye salonggrupper i skinn har kommet inn, og i spisestuen har til og med et biljardbord fått plass.

Pianoet med fortid fra et halvslitent utested i Stavanger, lyser nymalt i rødt borte ved kjøkkenveggen. De solide spisebordene fra Molla snekkerverksted i Sauda er skurt med såpevann og skinner som nye. Her har det vært jobbet, det er tydelig.

Les også

En drømmehytte på 42 kvadrat: – Uten store midler fremstår nå hytta som koselig, intim og sjelfull

Utstoppede dyrehoder og rype er kjøpt på Finn, et forum hytteeier er over middels interessert i.
De gamle køyesengene har måttet vike for bedre komfort. Her har to soverom blitt slått sammen til ett.
Gamle ski på veggen hører med.

– Vi ønsker å bygge hytta litt opp og heve standarden, samtidig som vi vil prøve å beholde historien som er i veggene her. For den er viktig og skal få være med videre. Vi merker at det er mange som har et forhold til hytta når vi snakker med folk, forteller Kari Anne og byr på nystekte vafler ved et av vindusbordene med utsikt mot Skaulen.

Synet som møtte ei ung vertinne på Breiborg, sitter fortsatt som spikret nesten 20 år senere.

Nakne menn

– Jeg tror gjestene har kost seg her. Noen har også drevet med klatring i peisveggen, har vi forstått, ler Gert.

Han kikker bort på den monumentale steinveggen som er blikkfanget i stuen.

Tell me about it. I min tid var det unektelig mange gode lag under dette taket. Ofte krøp jeg til køys uti de små timer på mitt lille betjeningsrom ved kjøkkenet, mens musikken ljomet inne fra stuen.

Les også

I hytta i Veggli er en lilla sofa utgangspunktet for resten av interiøret

Om man ikke ser hele verden fra godstolen ved stuevinduet, kan man bare snu seg og ta en titt på det gamle verdenskartet.
Pianoet stammer fra ett av Stavangers utesteder og er blitt malt knallrødt. Trolig er det noen år siden sist det ble stemt, men det virker.
Bjørkeveggen skjuler to skap og er laget av Gert. Breiborg-souvenirer fra turistforeningens tid ble funnet på loftet og har fått plass i glasshyllen. Kubbestolen har stått på hytta i all tid.

En gang var en gruppe fra oljebransjen på teambuilding. Blant deltagerne var min fremtidige manns kompis, men dette visste jeg ikke da. Gjengen koste seg ualminnelig godt, det kunne høres lang vei.

Jeg tok en tur inn for å rydde en siste gang før sengen lokket, og synet som møtte meg sitter spikret. I peisveggen hang tre splitter nakne menn som bedrev fjellklatring til stor applaus fra kollegene. Et par av kollegene dro frem fotoapparat for å forevige seansen.

Historien har jeg selvsagt fortalt Ivar, mannen min. Dette var for snart 20 år siden, men fortsatt hender det at han mumler noe om at jeg så kompisen hans naken før jeg så ham uten klær.

– Men så er det en fin klatrevegg også, da, ler hytteeierne.

Spa-planer

Familien tenker dels å bruke hytta som eget feriested når store og små er samlet, men også å leie ut til grupper som steller seg selv.

– Mye er gjort, men vi har fremdeles mange planer. Denne hytta er bygd veldig solid, så det er ikke all verdens som trengs for å løfte inntrykket. Men vi tenker å få laget et tilbygg ut fra spisestuen, en rustikk tømmerstue med et eksteriør som passer den eksisterende fasaden. I tillegg har vi lyst til å lage en spa-avdeling med badstu i underetasjen. Med vinduer helt ned til gulvet vil dette bli en fin plass etter en god tur.

Det meste gjør de selv. Begge er nevenyttige og med sans for de små detaljer. Bjørkeveggen i entreen viser seg å skjule to skap med plass til å henge småting. Gjert har verksted hjemme i Stavanger hvor han prefabrikkerer interiøret som siden monteres på hytta.

De viser inn i enden av gangen med soverom på rekke og rad, hvor to av de gamle køyeseng-rommene er slått sammen. Nå er det blitt et lekkert hovedsoverom med dobbeltseng og bad i tilknytning.

– Selv om vi ikke hadde et forhold til Sauda eller Breiborg fra før, er vi blitt veldig godt mottatt. Vi møter bare hyggelige folk når vi er i Sauda og handler. Det blir nok en del jobbing fremover også, men hytta er klar til utleie.

Les mer om

  1. Sauda
  2. Natur
  3. Marka
  4. Tur
  5. Hytte