Bolig

Med gjenbruk og gamle ting har Anne Lise skapt et personlig hjem i den nye leiligheten

Da barna flyttet hjemmefra, bestemte Anne Lise Gjetvik seg for å si farvel til snømåking og gressklipping. Hun ville ha en ny, lettstelt bolig, men ta vare på gode minner.

NATURENS PALETT: Treverk, lin og grønne vekster skaper harmoni. Hvite silkegardiner fra gulv til tak rammer inn de store vinduene ut mot verandaen.
  • Elisabeth Aarhus

Med god planlegging og bevisst gjenbruk ble den nye leiligheten til et komfortabelt hjem med personlig preg.

BOLIGEIER: Anne Lise Gjetvik

Sofaene fikk nye trekk, bokreolene i lys bøk gjennomgikk en forvandling ved hjelp av spraymaling hos billakkeringsverkstedet, og spisestuemøblementet fra 1960-tallet ble pusset opp. Kunst og antikviteter samlet gjennom mange år, bidrar til å fortelle historien om eieren.

Den tidligere redaktøren i magasinet Maison Interiør har aldri falt for upersonlige interiører.

– I redaksjonen ville vi helst vise klassiske hjem der det ikke ser ut som at alt er kjøpt i samme butikk på samme dag, sier Gjetvik.

RETRO: Spisestuen er tegnet av Alf Aarseth på 1960-tallet. Stolsetene er polstret om og har fått seter i grått ullstoff. Det var ikke mulig å få skjult elopplegg i taket, så lampen måtte få strøm fra en stikkontakt på veggen. Et litt løst lampeoppheng med stofftrukket ledning går via en messingkrok i taket til kontakten. En mye mer dekorativ løsning enn en stram kabel festet i vegg og tak, mener Anne Lise.
TV-KROK: Et av leilighetens tre soverom ble åpnet opp mot stuen og er blitt en hyggelig tv-krok.

Endring av standard løsninger

Den nye leiligheten ligger i et stort boligkompleks på Fornebu i Bærum, rett ved den gamle flyplassen. Fra den store verandaen er det fri utsikt til vann, åser og høy himmel. Heis fra garasje og rett opp til boligetasjene er komfortabelt.

Ulempen med slike nybygg, er etter Anne Lises mening at løsningene som regel blir ganske standardiserte. Derfor var det viktig for henne å komme tidlig inn i prosjektet. Slik fikk hun muligheten til å gjøre endringer på rominndeling og fargevalg før hun flyttet inn.

– Et av soverommene ble endret til en fin TV-krok i flukt med stuen. Jeg kunne også velge mine egne veggfarger og en annerledes måte å plassere kjøkkeninnredningen på, takket være imøtekommende medarbeidere på entreprenørens prosjektkontor. Så hadde jeg drømmer om akkurat det gulvet og den flistypen, men skjønte raskt at det blir uforholdsmessig dyrt å bevege seg utenfor de standardiserte «tilvalgspakkene».

Les også

Caroline var tidlig ute med svarte vegger. Da «alle» skulle ha det, malte hun veggene lyse igjen.

PERSONLIG TOUCH: Til venstre: Standardleveringen av fliser fra gulv til tak på gjestetoalettet ble endret. Tapetet i blått og gull gjør det lille rommet mer interessant. Til høyre: Et speil dekker hele den ene veggen i gangen og gjør at rommet virker dobbelt så stort. Veggen over skapene er foret ned, slik at skapene fremstår som innebygde.
BLE MED VIDERE: De to sofaene er egentlig i konjakkfarget skinn og har levd godt med syltetøyfingre og barnebursdager. De rene, klassiske linjene har holdt seg, men etter 25 år fikk sofaene nye, avtagbare trekk i hvit lin. Bokskapene med glassdører er laget i bøk og utgjorde en hel vegg i den tidligere boligen. Før flytting ble de demontert og kjørt til et billakkeringsfirma. Nå fremstår de hver for seg i ny drakt og med nye føtter.
MESSING: Lampepunktene var planlagt under byggeprosessen. Etter innflytting ble kjøkkenveggene flislagt med rektangulære fliser i sart grågrønt fra benk til tak. Kjøleskapet bygd inn i en egen nisje. Alle skuffer og skap fikk nye messingknotter i stedet for standardleveransen i stål.

Sjekkliste for el-behov

Hun unte seg likevel noe ekstra elektrikerarbeid, som det er viktig å få gjort før veggene lukkes og males. Slik fikk hun ekstra lampepunkter på veggene, nøyaktig beregnet opp mot områdene der det senere skulle monteres speil og fliser.

Ekstra stikkontakter i skapene på badet og kjøkkenet og ekstra uttak på verandaen ble gjort under byggeperioden. Standardarmatur på vaskene ble byttet til klassisk Arne Jacobsen-design, og kjøkkenet, som stort sett består av standardelementene fra utbygger, ble samlet på den ene veggen.

Etter innflytting ble kjøkkenveggene flislagt og kjøleskapet bygd inn i en egen nisje. Alle skuffer og skap fikk nye messingknotter i stedet for standardleveransen i stål.

Det er relativt få tilpasninger som ble gjort i forbindelse med innflyttingen, men sammen med de nøye utvalgte møblene og gjenstandene bidrar de til inntrykket av en gjennomtenkt og komfortabel bolig med et eget narrativ.

Les også

Da Gry og Christian fikk barn, flyttet de ut av byen. To måneder senere angret de.

INNBYDENDE: Den blågrønne veggfargen går igjen i rommene der man søker ro. Skatollet i nøttetre er fra Anne Lises barndomshjem og fungerer utmerket som nattbord.

Tips til deg som skal flytte

Gi bort, selg, kast: Det kan være lurt å alliere seg med en venn eller venninne som kan si sin oppriktige mening. Godstolen du en gang trodde du skulle ha resten av livet, er kanskje moden for loppemarkedet eller et salg på Finn.no.

Finn stemningen: Samle bilder på mobilen. Ta vare på bilder du kjenner gjør noe med deg – fra blader og aviser, Instagram eller Pinterest. Det behøver ikke være konkrete interiørfotos, men noe som setter deg i en god stemning. Når du ser gjennom bildene: Er de preget av naturmaterialer eller skinnende objekter, hvilke farger er det i bildene du liker? Trolig er dette også farger du vil like å ha i boligen din.

Gjenbruk: Tenk nøye gjennom hva du kan gjøre med møblene du allerede har. Kan de kanskje fornyes med et nytt trekk eller et strøk maling?

FØLGESVENN: Speilet fra 1870-tallets Frankrike har fulgt sin nåværende eier i mer enn 30 år. Mørke fløyelsgardiner fra gulv til tak skjermer for verden utenfor.
DETALJER: Skapfrontene i valnøttfinér fra Ikeas Stockholm-serie har fått eksklusive grep i jern. Den tynne, sandfargede benkeplaten svever over enkle, hvite fronter pimpet opp med messingknotter. Souvenirfatet fra Italia er et minne om en kjær «filletante» fra barndommen.
Les også

Atle Hauge forvandlet den lille hytta uten kloakk og vann til en helårsbolig på 150 kvadratmeter

Når du skal planlegge

El: Vær tidlig ute og nøye med plassering av stikkontakter, så slipper du en klumpete kontakt midt på kjøkkenveggen og kan gjemme den elektriske tannbørsten i skapet. Hvor sitter du med PC-en, hvor trenger du godt leselys, og hvor skal lampene som skaper fin stemningsbelysning få strøm fra? Kanskje skal du ha en ekstra kontakt for lys på verandaen eller en varmekilde?

Rene flater: Prøv å få så helhetlige flater som mulig – ikke minst på kjøkken og bad. Kontakter til kjøkkenmaskiner og annet småelektrisk kan med fordel skjules, for eksempel inne i skap eller monteres som pop-up kontakter.

Gardiner fra gulv til tak: En gardinskinne montert i taket og gjerne langs hele veggen skaper fine linjer og «løfter» takhøyden.

Bygg inn: Integrerte hvitevarer svarer ikke helt til navnet når de er plassert «løst». Å bygge en nisje eller fore inn et skap gjør mye for helhetsinntrykket.

Pimp opp: Flere leverandører har spesialisert seg på å levere nye fronter, beslag, understell og topplater til de store produsentenes standardskap. Et nytt grep på Ikea-skuffen kan gjøre underverker.

Spill med farger: En farge på veggen i ett rom kan hentes opp igjen i for eksempel en pute i et annet rom. Det er med på å skape et gjennomført preg.

Lek med tekstiler: Grovt mot fint, ull og silke, fløyel og skinn. Sjekk innvandrerbutikkene som gjerne har et enormt utvalg av stoffer til en overkommelig pris.

Bruk speil: Speil gjør rommet større og lysere. Vegghengte speil er blant de «hotteste» interiørdetaljene akkurat nå.

Ta vare på minnene: Når du er ferdig med å rydde, kaste og gi bort – pass på å ta vare på saker som virkelig betyr noe for deg. Det spiller ingen rolle om gjenstanden er slitt eller «utdatert» – så lenge den virkelig betyr noe for deg.

Perfekt er kjedelig – spenningen ligger i det perfekt uperfekte!

Les mer om

  1. Bolig
  2. Arkitektur
  3. Gjenbruk
  4. Billedkunst
  5. Design
  6. Interiør
  7. Fornebu